Velika nagrada Austrije: Luis Hamilton žali zbog ‘prilično katastrofalnih’ sprint kvalifikacija za Mercedes

Luis Hamilton počeće šesti na mreži za subotnji Sprint; Maks Verstapen i Lando Noris ponovo u prvom redu; gledajte Sprint za austrijski GP u 10 ujutru (trka startuje u subotu u 11 časova) sa kvalifikacijama koje slede u 15h na Super Sport F1

Luis Hamilton žalio se zbog svog nastupa u kvalifikacijama za Sprint, nakon što je svoj automobil mercedesa stavio na šesto mesto za subotnju trku na Velikoj nagradi Austrije.

Sedmostruki svetski šampion imao je van staze momenat u SQ1, morao je da se bori sa saobraćajem ispred sebe, a onda je u poslednjoj sesiji završio više od pola sekunde iza sprint polesitera Maksa Verstapena.

Hamilton, koji je bio peti najbrži na jedinom treningu za Veliku nagradu ovog vikenda u Red Bul Ringu, nije našao mnogo razloga za optimizam za Sprint i umesto toga usmerio je pažnju ka kvalifikacijama za glavnu trku u nedelju.

„Uopšte nisam bio u miksu, cela sesija je bila prilično katastrofalna sa naše tačke gledišta“, rekao je Hamilton.

„Trening je bio dobar, auto se osećao dobro, mislim da nismo imali tempo da budemo na šipci, ali veoma loši krugovi.

„Ne mislim da je preticanje ovde mega, ali daćemo sve od sebe. To obično nije tako događajna trka, tako da mislim da će fokus uglavnom biti na tome da sutra dobijemo bolje kvalifikacije.“

Timski kolega iz Mercedesa Džordž Rasel bio je 0,216 sekundi ispred Hamiltona, da bi se stavio na četvrto mesto u mreži za Sprint, doduše preko tri desetine sekundi od najboljeg SQ3 kruga aktuelnog svetskog šampiona Verstapena od 1:05.685.

Ipak, Rasel je uveren da može da se bori sa vozačem Red Bula i Meklaren parom Landom Norisom i Oskarom Pjastri – drugim i trećim na mreži – za podijum u Sprintu.

„P4 je i dalje odlično mesto da sutra budete za borbu“, rekao je Rasel. „Definitivno borba za podijum u Sprintu.

„Očigledno je da su oči uprte u glavnu trku najvažnija stvar ali validacija ponovo da smo sada u miksu.

„Verovatno malo ispred Ferarija u ovom trenutku ali Meklaren je i dalje mali mrlja napred, ali lepo je biti na prednjem kraju malo doslednije.“

Sprint trka spremna za nastavak duela Verstapena protiv Norisa

Šest dana nakon što su se poređali jedan pored drugog u prvom redu za Gran pri u Španiji, Verstapen i Noris će ponovo biti u direktnoj borbi za početak subotnjeg Sprinta od 24 kruga, pošto su se kvalifikovali prvi i drugi na kraju tesnog duela za pol poziciju u SQ3.

Noris, koji zaostaje za Verstapenom 69 poena uoči Sprinta koji nudi osam poena pobedniku, optimista je da ponovo može da izazove svetskog šampiona za pobedu nad kraćom trkačkom distancom u subotu.

„Po onome što vidimo u minuti, da“, odgovorio je Noris kada su ga pitali da li može da se nadmeće za pobedu u Sprintu.

O svom kvalifikacionom nastupu, Noris je dodao: „Mislim da je to bilo razumno dobro. Nikad mi nije bilo udobno verovatno do poslednjeg kruga, tako da sam zadovoljan sa tim.

„Blizu je kao i cele godine, tako da nema razlike, ali to mora da je bio lep krug od strane Maksa i to je dobra pozicija za trku.“

Za razliku od Barselone, Verstapen je taj koji ovoga puta počinje sa prednošću poljaka i Holanđanin se do sada brzo pojavio u žlebu oko domaće staze Red Bula.

„Naravno, uvek postoje oblasti u kojima možemo da se poboljšamo, tako da ćemo to pogledati večeras. Nadamo se dobrom početku vikenda“, rekao je Verstapen.

„Na kraju dana, kada svi guraju ravno napolje, Meklaren je ponovo bio iza mene. Zasigurno, i oni su brzi. Izgledali smo brzo u velikoj brzini, љto je lepo ovde. Nadamo se da ćemo to moći da nastavimo.“

Subota 29. jun
8.25 časova: F3 Sprint
10 ujutru: Austrijski GP Sprint (trka počinje u 11 časova)*
12.25pm: F2 Sprint
14h: Nagomilavanje austrijskih GP kvalifikacija
15h: Austrijska GP kvalifikacija
17:00: Tedova kvalifikaciona beležnica

Nedelja 30. jun
7.25 časova: F3 Feature Race
8.55 časova: F2 Igrana trka
12:30pm: Grand Prix Sunday: Austrian GP build-up*
14h: THE AUSTRIAN GRAND PRIX*
16h: Čekirano zastava: Austrijska GP reakcija*
17h: Tedova beležnica

*takođe uživo na Super Sport Main Event-u

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.