Austrijski GP: Red Bul i Meklaren očekuju tesnu borbu u Red Bul Ringu na Sprint vikendu

Red Bul i Meklaren su spremni da krenu ka Sprint vikendu u Spilbergu; gledajte svaku sesiju Sprint vikenda u austrijskom GP uživo na Super Sport F1, sa jedinim treningom u 11.30 časova i Sprint kvalifikacijama u petak u 15.30 časova

Maks Verstapen priznaje da njegov tim ne može sebi da priušti „neuredne“ vikende da nastavi da pobeđuje u Formuli 1, takve su tesne razlike između Red Bula i Meklarena uoči Velike nagrade Austrije ovog vikenda.

Verstapen i Lando Noris borili su se za pobedu u četiri od poslednjih pet takmičenja, s obzirom da se teren zatvorio od kada je ovaj drugi osvojio Veliku nagradu Majamija početkom maja.

Ferari i Mercedes su prošli put bili malo van ritma u Barseloni ali kratko vreme kruga na Red Bul Ringu, koji je najkraći u godini, trebalo bi da učini stvari izuzetno konkurentnim.

Meklaren je tim sa momentumom i to je bilo ovog puta pre 12 meseci kada su stavili prvu veliku nadogradnju na automobil, što je označilo početak njihovog pomeranja ka prednjem delu reda kljucanja.

„Mislim da su Meklaren u ovom trenutku samo veoma solidni. Svuda su dobri, na svakoj stazi“, rekao je Verstapen, koji predvodi šampionat sa 69 poena Norrisa.

„Videlo se u Barseloni, bile su veoma dobre na gumama. Mogli bi samo da guraju više na njih u poređenju sa, čini mi se, svima ostalima na mreži, a da se zapravo ne degradiraju toliko na kraju.

„Čak i poslednji put, mojih poslednjih nekoliko krugova je bila poprilična borba, gde je Lando definitivno dosta sustizao, tako da su to stvari koje moramo bolje da uradimo. Plus, naravno, naši poznati problemi sa kerbovima i neravninama, mala brzina, u osnovi.“

Važno je biti brz iz blokova

Austrija je Sprint vikend, tako da je samo jedan trening u petak u 11.30 časova pre odlaska pravo u Sprint kvalifikacije u 3.30 uveče – uživo na Skaj SportsU F1.

U Imoli i Kanadi, Red Bul se našao na zadnjem sedištu ali je proveo sate u simulatoru preko noći kako bi pronašao slatku tačku i Verstapen je uspeo da se popne u prvi red.

Rekao bih Barseloni, imali smo samo normalan vikend, samo smo bili prespori“, rekao je Verstapen u emisiji Red Bula nedoslednim petkom nedavno.

„Onda pokušate da nastavite da pravite korekcije i onda srećom, mislim da je u kvalifikacijama sve bilo malo bolje. Ali to je verovatno bio normalan napredak koji imate tokom celog vikenda.

„Pre toga smo, naravno, imali neke neuredne vikende. Tako da to više ne možemo da priuštimo, ovakve stvari. Tako da se, naravno, samo nadam čistom vikendu, u suštini kao što smo to uradili u Barseloni, ali nadam se i malo više tempa“.

Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Sky Sports-u sa NOW
Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Super Sport-u sa NOW

Što se tiče Meklarena, čini se da imaju dobro zaobljen automobil koji se lakše ulazi u optimalan radni prozor.

Oskar Pjastri se mučio na poslednja dva događaja ali misli da je Meklarenov auto u stanju da bude brz odmah na trkačkom vikendu.

„Barselonu na stranu, odgovarao mi je auto od prvog kruga na treningu“, rekao je on.

„Mislim da bi trebalo da budemo prilično uvereni da možemo da udarimo u zemlju trčeći. Prošli vikend je bio podsetnik da to nije uvek lako postići, ali treba da budemo uvereni da možemo da budemo jaki iz blokova.“

Saobraćaj će biti problem

Kratko vreme kruga znači da će saobraćaj biti veliki problem u Sprint kvalifikacijama i kvalifikacijama, posebno u prvom segmentu svake sesije.

U idealnom uslovima, vozači će želeti da budu tri sekunde iza drugog automobila koji je takođe u letećem krugu kako bi dobili malu korist od klizanja, a da ih ne ometa prljav vazduh u krivinama.

Međutim, vozači će se takođe poumati pre nego što započinju krug u poslednje dve krivine, u kojima se sada nalazi šljunak blizu ivice strujnog kola.

To je oblast za koju je Noris veoma svestan i veruje da određeni vozači imaju tendenciju da navodno blokiraju više od drugih.

„Uvek je ludo, posebno na kraćim sklopovima. Postoje zajednički imenitelji ljudi koji se na putu i slične stvari. Normalno je sasvim jasno ko to radi“, rekao je Noris.

„Za nas je izlazak sa puta ljudima najveći prioritet naše komunikacije i ne čini se da je to slučaj i za druge ljude. Ništa ne možemo da uradimo povodom toga.

„Uvek je haotično jer ga koristite da ponekad pokušate da dobijete klizne totoke ali sa slepim poslednje dve krivine to je ponekad teško znati jer je razlika u brzini između sporog Krug i brzi krug su priliиno veliki. To je izazov kruga.

„Na vozačima je da, ako ne žele da dobiju kaznu, kažu svom inženjeru da da više informacija o tome gde su ljudi.“

Očekuje se tesna borba do kraja sezone

Red Bul ima prednost od 60 poena u odnosu na Ferari i imaju 93 boda ispred Meklarena u šampionatu konstruktora.

Serhio Perez je u poslednje tri trke osvojio samo četiri boda, a Kristijan Horner je priznao da Meksikanac mora da se popravi kako bi pomogao timu u trci za titulu.

Da li Perez može dosledno da nastupa izbliza sa Verstapenom diktiraće Meklarenu i Ferarijeve šanse da se udube u Red Bul.

„Radimo ravno kao tim da svaki vikend učinimo boljim i jednostavnijim. Znam da će biti dobrih i loših vikenda“, rekao je Perez.

„Prošlog vikenda margine su bile izuzetno tesne i ako nađete nekoliko desetina to će napraviti ogromnu razliku. Važno je biti smiren oko toga.“

Perez nije pobedio Verstapena kada su oba vozača videla čekiranu zastavu više od godinu dana i kada je tesna borba na frontu videla druge timove kako se udruћe izmeрu Red Bul para.

Tridesetdvogodišnjak kaže da je „važno maksimalno povećati formu“ i da očekuje da će se tesno takmičenje nastaviti sve do završnice sezone u Abu Dabiju.

„Mislim da će tako biti do kraja godine ukoliko neko ne pronađe magični metak. Ali ne očekujem to.

„Ljudima je sve teže i teže da pronađu performanse. Postojaće staze na kojima je jedan tim veoma dobar i obrnuto.

„To će se svoditi na nivo detalja, nivo preciznosti i maksimiziranje vikenda kada budete imali priliku da pobedite.“

Velika nagrada Austrije održava se ovog vikenda na Red Bull Ringu - uživo na Sky Sports F1

Četvrtak 27. jun
12.30 časova: Konferencija za novinare vozača

Petak 28. jun
7.50 časova: F3 praksa
9 ujutru: F2 Praksa
11 časova: Austrijska GP praksa jedan (sesija počinje u 11.30 časova)
12.55 časova: F3 kvalifikacije
1.50pm: F2 Kvalifikacije
15h: Austrijski GP Sprint kvalifikacija (sednica počinje u 15.30 časova)*

Subota 29. jun
8.25 časova: F3 Sprint
10 ujutru: Austrijski GP Sprint (trka počinje u 11 časova)*
12.25pm: F2 Sprint
14h: Nagomilavanje austrijskih GP kvalifikacija
15h: Austrijska GP kvalifikacija
17:00: Tedova kvalifikaciona beležnica

Nedelja 30. jun
7.25 časova: F3 Feature Race
8.55 časova: F2 Igrana trka
12:30pm: Grand Prix Sunday: Austrian GP build-up*
14h: THE AUSTRIAN GRAND PRIX*
16h: Čekirano zastava: Austrijska GP reakcija*
17h: Tedova beležnica

*takođe uživo na Super Sport Main Event-u

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.