Džejmi Čedvik ‘sve bliži F1’ posle istorijske pobede SAD u Indi NXT seriji

Džejmi Čedvik je vodio na Road America od početka do kraja u nedelju i postao prva žena koja je pobedila na drumskom kursu u Indi NXT; Ona je tek treća pobednica u tom sportu i prva u poslednjih 14 godina

Džejmi Čedvik veruje da se „približavamo“ tome da vidimo ženskog vozača u Formuli 1 nakon što je postala treća žena u istoriji Indi NXT koja je pobedila u trci.

Čedvik je završila na prvom mestu nakon što je počela na pol poziciji za trku Indi NXT u Road America i postala prva žena koja je postigla uspeh na drumskom kursu u američkoj trkačkoj seriji.

Chadwick, u no 28 VEXT automobilu Andretti Globala, odnela je svoju devojačku pobedu u seriji hranilica za IndyCar.

Imala je trku u punoj kontroli ali je bila primorana da pokaže svoju veštinu u pucnjavi od dva kruga na kraju posle crvene zastave i onda je konačno mogla da oseti „olakšanje“ da dobije trkačku pobedu pod pojasom.

„To je uvek jedno od tih osećanja, posle dobijate pomešane emocije. Adrenalin se istroši i onda dobiješ osećaj olakšanja više nego bilo šta drugo. Tako sam srećna“, ispričala je Čedvik Nebeski sportovi.

„Nije bilo lako ni u kom slučaju, ali sa moje strane sam bio zaista srećan što sam pogubio trku kao i mi i tako srećan zbog tima.

„Cele godine se zalažemo za rezultat i da to zavučemo pod naše pojaseve tako sam srećna.“

Čedvik, koja je i pokretač razvoja tima Formule 1 Vilijams, uživa da se gura u Americi i smatra da je, uprkos tome što još uvek treba da se obavi posao, blizu da vidimo ženu koja se „poređa na mreži Formule 1“.

„Formula 1 je vrhunac sporta. U ovom trenutku je potrebno postići mnogo više od jedne pobede u trci, ali mislim da se približavamo“, rekla je ona.

„Mislim da je sjajno to što vidimo efekat u sportu u kojem zaista želimo da guramo više žena u to i da sve više žena ima uspeha na visokim nivoima.

„Ima još mnogo posla da se uradi, zaista treba da se više žena uključi u sport jer nema razloga, po mom mišljenju, ne možemo da vidimo da neko stao u red na mreži Formule 1.

„U smislu vremena, u ovom trenutku je suviše teško reći, ali nadamo se da sada nismo predaleko.

„Postoji nešto u vidljivosti u sportu i pokazivanje mladim devojkama da ako to mogu da vide mogu da budu to.

„Radi se samo o tome da se mladim devojkama pruži prilika da se oprobaju u tom sportu.

„Kada sam prvi put počeo da kartingom, moj stariji brat mi je pomogao da uđem u to i bez njega verovatno nikada ne bih ni krenuo.

„Otišla sam na stazu za karting i bila jedina devojka za mnoge u prvih nekoliko godina karijere.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.