Maks Verstapen: Vozač Red Bula proizvodi briljantni kanadski Gran Pri displej kako bi podsetio zatvorene rivale na izazov koji predstoji

Maks Verstapen je iskalio izazove Landa Norisa i Džordža Rasela da u nedelju osvoji uzbudljivu Veliku nagradu Kanade; Verstapen je upravljao vlažnim uslovima i dva prekida sigurnosnih kola i odneo 60 pobedu u svojoj karijeri Formule 1

Usred haosa uzbudljivog vikenda akcije na Velikoj nagradi Kanade, Maks Verstapen je pružio pravovremeni podsetnik zašto je i dalje najbolji vozač Formule 1.

Holanđanin je napravio skoro neispravan prikaz kako bi ispraćao izazove Landa Norisa i Džordža Rasela u Montrealu, stežući svoj stisak na Šampionatu vozača u tom procesu.

Iako bi bilo preterano sugerisati da je Verstapen stigao u Kanadu leđima uza zid, razočaravajući vikend u Monaku je video da mu je prednost na Svetskom prvenstvu smanjena na 31 bod.

Pobednik Monaka, Ferarijev Čarls Lekler, viđen je kao rani favorit za pobedu u Kanadi, a očekuje se da će se Verstapenov Red Bul još jednom mučiti oko kerbsa Kolo Žil Vilnev.

Iako je u Red Bulu postojalo tiho poverenje da će predstojeće trke u Španiji, Austriji i Britaniji više odgovarati RB20, činilo se da postoji konsenzus oko padoka da je pobeda u Kanadi bila tu za preuzimanje Ferarija ili Meklarena.

Ta predviđanja nisu nužno bila netačna, osim Mercedesa – umesto Ferarija – pridruživši se Meklarenu kao Verstapenov izazivač, s tim da su oba tima na kraju verovatno imala jači tempo od Red Bula tokom celog vikenda.

Međutim, uz malo dobre sreće ali i mnogo veštine, Verstapen je odneo 60. pobedu u karijeri, koja bi trebalo da mu padne kao jedna od najboljih do sada.

Vremenska prognoza, problem sa motorom je stavio Verstapena na zadnju nogu

Red Bul se dve nedelje ranije loše mučio kroz spore uglove i kerbove Monaka pošto je Verstapen morao da se zadovolji šestim iza Ferarija, Meklarensa i Mercedesovog Džordža Rasela.

Činjenica da Circuit Gilles Villeneuve poseduje neke slične osobine značila je da je Verstapen došao za vikend očekujući još jednom težak period.

Njegova najbolja nada da će prevazići to bi bilo dosta trčanja u praksi u pokušaju da pronađe postavku koja bi mogla najbolje da ograniči nedostatke RB20.

Ta prilika se nije ostvarila ni za Verstapena, ni za ostatak terena, jer je kiša prekinula obe sesije u petak kako bi ozbiljno ograničila trčanje.

Holanđanin je pretrpeo dodatni udarac jer mu je motor dodatno ograničio vreme na stazi na drugom treningu, što bi opisao kao „ne idealno“ posle sednice.

Usledio je redovniji završni trening u subotu, ali u tom trenutku to je bio Mercedes, posle njihovog sumornog starta do 2024. godine, koji je iznenađujuće delovao kao da ima prednost na ostatku terena.

Kasni kvalifikacioni talas drži Verstapena u miksu

Činjenica da je Mercedes često izgledao dobro u praksi pre nego što je pao u kvalifikacijama značila je da je ostala prava misterija da krene na sednicu, koja je samo povećana zbog opasnosti od veće kiše na početku.

Nastao je haos tokom Q1 na površini koja se brzo razvija, a svaki vozač je bio u opasnosti od eliminacije. Verstapen je bio u većem riziku od nekih rivala pošto se našao u donjoj petorci kada je počeo poslednji leteći krug.

Tamo gde njegov timski kolega Serhio Perez nije uspeo, Verstapen je uspeo, uloživši napor da se olakša kada je Meksikanac eliminisan.

Posle slično uzbudljivog Q2, Mercedes je potvrdio da je tempo stvaran i izgledao je namešteno za borbu unutar tima za pol između Rasela i Luisa Hamiltona. To je ipak bio slučaj posle prvih naleta u Q3, u kojem je Rasel vodio Hamiltona i Verstapena na trećem, više od 0,3s nazad od vodećih Mercedesa.

Meklarensi, koji su nisu bili sinhronizovani kada su ranije izašli na sveže gume, onda su otišli na drugo i treće mesto da gurnu Verstapena na peto mesto kada je počeo svoj poslednji krug.

S obzirom na to da se čini da su uslovi na stazi postali izazovniji sa vetrom i vlagom u vazduhu, ni vozač Mercedesa nije uspeo da se poboljša pri prvim naporima.

Verstapen je, kao što je to često bio slučaj u kvalifikacijama u poslednje vreme, napravio briljantan krug pod ovim okolnostima kako bi pronašao poboljšanje u vrednosti od 0,358s i stvorio mrtvu vrućinu sa Raselom, koji bi zadržao motku vrlinom da je prvo odredio vreme.

Pošto nije uspeo da se popravi na poslednjem krugu, Hamilton je završio na sedmom mestu, gde bi Verstapen bio da ga je zadesila ista sudbina.

„Odlazak u kvalifikacije ja ćuuldi su to definitivno uzeli“, rekao je Verstapen. Izdubio je sve iz RB20 da bi se drћao u sporu u nedelju.

Prkoseći šansama na dan trke

Čak i posle njegovih jakih kvalifikacionih napora, šanse da uđe u trku bile su donekle naslagane protiv Verstapena. Dok je Mercedes bio brz u praksi, postojala je sumnja da će Meklarenov trkački tempo, kao što je to bio slučaj poslednjih nedelja, biti još jači od njihove subotnje brzine.

Osim toga, Noris je pored sebe u drugom redu imao timskog kolegu Oskara Pjastrija, što je Meklarenu omogućilo potencijal da podeli svoje strategije, dok je Rasel imao Hamiltona na sedmom mestu, koji će na kraju postati i strateški faktor.

Verstapenova jedina velika greška u trci došla je u ranoj fazi kada je istrčao na prvu krivinu u ogromnim izazovnim vlažnim uslovima. To ga je koštalo drugog do Norisa, koji je leteo u toj fazi trke.

On je skoro odmah povratio drugo mesto pošto je Rasel napravio grešku pošto ga je prošao i Noris, koji potom ubrzano počinje da gradi vođstvo.

U ovom trenutku je dobra sreća intervenisala za Verstapena, sa Sigurnosnim automobilom izazvanim padom Logana Sargeanta koji je doveo do strateške greške Meklarena, zbog koje je Noris pao na treće mesto, a Red Bul preuzeo vođstvo.

Verstapen je vodio dosta ponovnih trka u poslednjih nekoliko godina i kao što se to često čini, bez napora se povlačio od Rasela, pre nego što je nastavio da gradi prednost koja je bila ključna sa neizbežnim prelaskom na klizave gume koje se pojavljuju na površini za sušenje.

Hamilton je, sa spoljašnjom šansom za pobedu pošto je posle prvog Sigurnosnog kola utrčao na peto mesto, pokrenuo prelazak na klizave, dok je Pjastri usledio krug kasnije. To je značilo da su Mercedes i Meklaren podelili svoje strategije, sa jednim vozačem koji je još uvek na mesecima, a drugi na klizavim.

Zid Red Bula je ostao miran, odlučivši da ostane napolju još jedan krug pre nego što dovede Verstapena, a Rasel je pratio jame iz drugog. Noris je ostao napolju još nekoliko krugova i izašao iz boksa tik ispred Verstapena, ali sa klizavim gumama na Red Bulu do temperature, Holanđanin je uspeo da se olakša.

Bilo je brbljanja rivala da će Red Bul praviti greške ako budu pod pritiskom, ali ovom prilikom Verstapen i inženjeri koji ga podržavaju bili su besprekorni.

Sa sušenjem staze, Mercedes je očigledno bio najbrži auto tamo, ali Rasel i Noris bi razmenili greške u svojoj borbi za sekund kako bi omogućili Verstapenu da se dodatno izvuče.

Dobili su odlaganje kada je drugi Sigurnosni auto iskorenio vođstvo, ali Verstapenov roling restart je još jednom bio u emisiji i on se povukao iz dometa DRS-a od jedne sekunde do kraja kruga da bi se približio pobedi.

Rasel je leteo na novim gumama koje je mogao da stavi ispod drugog Sigurnosnog auta, ali se sudario sa Pjastri dok je pokušavao da zauzme treće mesto da izgubi tlo pod nogama, što ga je potencijalno koštalo šanse da zakasni na izazov Verstapenu.

‘Vrlo dobro za F1’

To je ostavilo Verstapena da uzme čekiranu zastavu sa relativnom smirenošću, za vikend gde stvarno nije imao šta da radi.

„Bila je to zaslužena pobeda“, rekao je direktor Red Bul tima Kristijan Horner. „Samo pogledajte restarte, kako je iskoristio uslove, bio je na vrhu svoje igre, dobro je radio sa jamski zid.“

Jedna od najboljih stvari u vezi sa nekada ogromnom prednošću Red Bula u odnosu na teren koja je smanjena, ili čak uklonjena u nekim slučajevima, jeste da vidi Verstapenovu silu kako bi dao sve od sebe.

„Mislim da je samo veoma dobro za F1 što imate mnogo različitih timova koji se bore za pobedu“, rekao je Verstapen. „To ga čini veoma uzbudljivim unapred.

„Veoma je prijatno iako bih želeo malo više udobnosti u automobilu, jer je definitivno veoma nezgodno voziti u ovom trenutku.“

Loš učinak Pereza u Kanadi samo je naglasio zašto su mnogi iznenađeni što je Red Bul upravo obnovio ugovor na još dve godine, ali Verstapenov prikaz objašnjava zašto je ekipa donela tu odluku.

Verstapen je srećan što vozi zajedno sa Perezom, a zadržavanje sadržaja Holanđanina, usled kontinuiranog interesovanja sa drugih mesta, važnije je od nadogradnje vozača broj dva. Na osnovu ovog dokaza, ko moћe da se raspravlja sa tom logikom?

Daleko konkurentnija i zabavnija slika za F1, s obzirom na to da je Mercedes potencijalno uspeo da četiri tima koja se bore za pobede, izgleda da će ostati, bar dok se ne uvedu novi propisi 2026. godine.

S obzirom da se pejzaž F1 menja na bolje, Verstapen je u Kanadi podsetio rivale da je jedna stvar imati više tempa od Crvenog Bik, ali još jedan izazov u potpunosti pobediti aktuelnog svetskog šampiona.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.