Serhio Perez: Vozaču Red Bula izrečena kazna za Mrežu za Veliku nagradu Španije i tim kažnjen zbog narušavanja bezbednosti

Fudbaler Red Bula Serhio Perez imao je vikend za zaborav na stazi Žil Vilnev i kažnjen je zbog bezbednosnog incidenta kada se vraćao u penziju; Perez je hramao nazad u jamskoj traci sa oštećenim prednjim krilom nakon što je udario u zid; Timski kolega Maks Verstapen pobedio je u trci

Sumorni kanadski Gran pri Serhija Pereza pomešan je sa troplasiranom mrežom za sledeću trku u Španiji zbog vožnje nazad u boks nakon što je pretrpeo veliku štetu na svom automobilu.

Red Bul je takođe kažnjen sa 25.000 dolara (19.648 funti) zbog incidenta.

Perez i predstavnici tima pozvani su stjuardima posle nedeljne trke, iz koje se povukao kao posledica oštećenja svog automobila, kako bi objasnili zašto se vratio u pit lejn sa zadnjim krilom RB20 koji je visio nakon što ga je polomio u sudaru na Okretu šest na krugu 53.

U svom saopštenju u kojem potvrđuju kaznu, stjuardi su naveli da im je Red Bul rekao da je Perezu „savetovano da vrati automobil u boks dok pokušavaju da izbegnu situaciju sa Sigurnosnim automobilom“.

Maks Verstapen je vodio trku u to vreme u drugom Red Bulu i nastavio je da pobeđuje.

Stjuards je zaključio da su vozač i tim prekršili član 26.10 F1 Sportskih propisa, u kojem se navodi: „Ako vozač ima ozbiljne mehaničke poteškoće, mora da napusti stazu čim bude bezbedno da to učini.“

Oni su rekli da je Perezov automobil „izgubio nekoliko delova od ugljeničnih vlakana na putu nazad do boksa“.

Stjuardsova komisija odlučila je da je pored finansijske sankcije za tim zagarantovana sportska kazna za Pereza za španski GP 23. juna – kada će sada početi ne više od četvrtog.

Presuda stjuardima u celosti

Stvari: Automobil 11 (Perez) nije uspeo da napusti stazu sa ozbiljnim mehaničkim poteškoćama pošto je značajno oštetio zadnje krilo.

Prekršaj: Kršenje člana 26.10 Sportskih propisa FIA Formule 1.

Odluka: Takmičar (Oracle Red Bull Racing) kažnjen je sa 25.000 evra. Pored toga, pad od tri koordinatne pozicije za sledeću trku u kojoj vozač učestvuje.

Razlog: „Nakon što je stupio u kontakt sa barijerama u Okretu 6, vozač je nastavio na kolosek do kraja kruga sa znatno oštećenim automobilom i time izgubio nekoliko delova od ugljeničnih vlakana na putu nazad do boksa.

„Ekipa je na saslušanju potvrdila da je vozaču savetovano da vrati automobil u boks dok su pokušavali da izbegnu situaciju sa Sigurnosnim automobilom.

„Stjuardi utvrđuju da je, kao i finansijska kazna za tim, neophodna sportska kazna zbog bezbednosnih implikacija incidenta. Kazna je izrečena u skladu sa presedanima.“

Horner se osvrće na Perezov ‘užasan’ vikend: ‘Potreban nam je nazad’

Perez se za vikend u Montrealu uputio na začek najave da je potpisao novi dvogodišnji ugovor za ostanak na F1 svetskim šampionima, ali da je taj događaj jedva mogao da prođe još gore po njega.

Tridesetdevogodišnjak nije uspeo da se učstoji među prvih 10 u kvalifikacijama za treću trku – ispao je u Q1 za drugi put zaredom na 16. mestu – a onda je bio daleko od bodova u trci pre pada na kraju trke.

Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Sky Sports-u sa NOW
Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Super Sport-u sa NOW

„To je bio užasan vikend za Checo“, priznao je šef tima Kristijan Horner Super Sport F1.

„Očigledno smo pokupili neku štetu, tako da će morati da se vrati jak u Barselonu.

„Srećom Ferari je imao šok, pa nije pokupio nijedan poen, pa nas je to donekle pustilo iz udice.

„Međutim, potrebno nam je bodovanje oba automobila. Danas smo se izuzeli, ali nam je potreban Checo tamo gde je bio početkom godine od Barselone pa nadalje.“

Perez se takođe povukao sa poslednje trke, u Monaku, pošto je učestvovao u velikoj nesreći u prvom krugu sa Kevinom Magnusenom. On je na trci četiri trke bez podijuma od kada je tri puta završio na drugom mestu, a treći jednom, u uvodnih pet rundi sezone.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.