Kanadski GP: Maks Verstapen savladao haos u mokroj trci da bi pobedio nepristojnog Landa Norisa, Džordža Rasela za pobedu

Svetski šampion F1 vraća se pobedničkim putevima nakon što se pojavio na vrhu u ogromnoj nepredvidivoj trci u promenama uslova; Lando Noris je drugi posle dva puta vođstva, pošto je Džordž Rasel prestigao Luisa Hamiltona na treće mesto, pošto je Polesiter napravio nekoliko grešaka; Ferrari rekord sumornog dvostrukog DNF-a

Maks Verstapen je osvojio haotičnu i zahvaćenu Veliku nagradu Kanade sa Landom Norisom i Džordžom Raselom koji su otišli da se osvrnu na ono što je moglo da bude posle trke visoke drame usred kiše u Montrealu.

U nepredvidivoj trci od 70 krugova u kojoj su se nalazile četiri promene u vođstvu i dva perioda Sigurnosnih kola izazvanih padovima, Verstapen se vratio pobedničkim putevima dve nedelje nakon što je Red Bul mizeran Monako za svoju šestu pobedu u sezoni ponovo uspostavio komotnije vođstvo na svetskom prvenstvu, od 56 bodova.

Meklarenov Noris je dva puta vodio trku – prvi put pošto je prestigao i Verstapena i Rasela – ali je morao da se zadovolji drugim pošto karte nisu pale u njegovu korist, posebno pod prvim Sigurnosnim automobilom.

Polesiter Rasel je završio na trećem mestu mercedesa i izgledao je posebno krestfalen posle vrhunske trke u kojoj je napravio nekoliko grešaka i sudario se sa Meklarenovim Oskarom Pjastriom.

Spustivši se na četvrto mesto posle onog poslednjeg incidenta posle drugog perioda trke Sigurnosni automobil, Rasel je potom prestigao timskog kolegu Mercedesa Luisa Hamiltona, koji je ubrzo posle toga čisto prestigao Pjastri i prešao na poslednje mesto podijuma.

Međutim, Rasel se kasno okupio i ponovo upamtio Hamiltona na penal krug kako bi se uverio da je i dalje vozač koji je zapečatio Mercedesov prvi Gran pri podijum 2024. u devetoj rundi sezone.

Četvrti je i dalje predstavljao najbolji rezultat Hamiltona u nedelji do sada ove godine, iako je sedmostruki pobednik Iz Monaka, koji se kvalifikovao šest mesta iza Rasela na sedmom mestu, opisao to kao „jednu od najgorih trka koje sam vozio“.

Prestigao oba automobila Mercedesa, koji su jedini vodili automobile u jamu za drugi set suvih guma, Oskar Pjastri je završio na petom mestu u drugom Meklarenu.

Aston Martin je zauzeo šesto i sedmo mesto sa Fernandom Alonsom i Lensom Strolom, kanadskim domaćim vozačem.

U teškoj trkačkoj borbi za konačne bodovne pozicije, Danijel Rikardo je savladao pet sekundi kazne za skok starta da bi uzvratio udarac i kapario najbolji vikend svoje razočaravajuće sezone do sada na osmom mestu. Alpin je takođe postigao ključne poene sa Pjerom Gasliom i Estebanom Okonom devetim i 10.

Ferari je doduše izdržao potpunu noćnu moru sa svojim nadama da će izgraditi momentum od pobede u Monaku poništenom penzionisanjem i za Čarlsa Leklera i za Karlosa Sainca, koji su izazvali drugi Sigurnosni automobil vrteći se i skupljajući Vilijamsovog Aleksa Albona.

Mizeran vikend Serhija Pereza završio se i u DNF-u pošto se Meksikanac, koji je u subotu odustao od Q1, srušio i slomio zadnje krilo svog Red Bula protiv barijera.

Kanadski GP rezultat: Top 10

1) Maks Verstapen, Red Bul

2) Lando Noris, McLaren

3) Džordž Rasel, Mercedes

4) Luis Hamilton, Mercedes

5) Oskar Pjastri, Meklaren

6) Fernando Alonso, Aston Martin

7) Lens Strol, Aston Martin

8) Daniel Ricciardo, RB

9) Pierre Gasly, Alpine

10) Esteban Ocon, Alpine

Još da pratim…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.