Jamie Chadwick ušao u istoriju u Indy NXT kao prva žena pobednik na drumskom kursu

Jamie Chadwick

Džejmi Čedvik je vodio na Road America od početka do kraja u nedelju i postao prva žena koja je pobedila na drumskom kursu u Indi NXT; Čedvik, koja je u svojoj drugoj kampanji, kvalifikovala se na stub i pobedila uprkos crvenoj zastavi blizu kraja trke

Britanka Džejmi Čedvik završila je na prvom mestu nakon što je počela na pol poziciji za trku Indi NXT na Road America i postala prva žena koja je postigla uspeh na drumskom kursu u američkoj trkačkoj seriji.

Chadwick, u no 28 VEXT automobilu Andretti Globala, odnela je svoju devojačku pobedu u seriji hranilica za IndyCar.

Čedvik je imao trku pod punom kontrolom ali je bio primoran da pokaže svoju veštinu u pucnjavi od dva kruga na kraju posle crvene zastave.

Luis Foster, na drugom mestu, i lider šampionata Džejkob Abel nisu mogli da pronađu odgovor kako je Čedvik stvorio istoriju.

„O čoveče, nemam reči“, reče Čedvik. „Iskreno, mislim da sam malo emotivan. Imali smo neverovatan auto ove godine i nismo uspeli ništa da uradimo povodom toga, tako da sam srećna što smo se držali tamo.

„Sa crvenom zastavom na kraju, bio sam u fazonu ‘oh, hajde’, počeli smo malo da gubimo gume. Luis je pogledao i znala sam da moram da budem agresivna. Znam da imaju šampionat o kojem treba da brinu i morao sam da spustim glavu. Stvarno sam želeo da pobedim danas.“

Svaki vozač na stazi je čestitao popularnom britanskom trkaču posle njene pobede.

Chadwick nastavlja da uviđa istoriju

MIAMI INTERNATIONAL AUTODROME, SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - 02. MAJ: Džejmi Čedvik, savetnik F1 akademije, Vilijams Rejsing tokom MAJAMI GP na Međunarodnom autodromu u Majamiju u četvrtak 02. maja 2024. godine u Majamiju, Sjedinjene Američke Države. (Foto: Sam Bloxham / LAT Images)

Ova 26-godišnjakinja je u maju postala prva žena koja je stajala na podijumu u Indi NXT kada je zauzela treće mesto u Indijanapolisu.

Čedvik je takođe pokrenuo novu inicijativu u pokušaju da poveća učešće žena u grassroots motosportu ranije ove godine.

Trostruka šampionka W Serije u partnerstvu sa Dejtona Motorsportom u jednogodišnjoj posvećenosti da obezbedi besplatno karting i mentorstvo za devojčice.

Ona je najodlikovaniji aktivni vozač motorsporta u Velikoj Britaniji, pošto je dominirala sve tri godine W serije pre nego što je prešla na žestoko konkurentnu Indy NXT seriju.

Čedvik je takođe deo F1 tima Vilijamsove vozačke akademije, a ove sezone preuzima mentorsku ulogu sa svojim predstavnikom F1 Lia Blokom u F1 akademiji.

Nedelja 9. jun
6.05pm: Indy NXT
8.30pm: IndyCar Race

Nedelja 9. jun
5.30pm: Grand Prix Sunday – Canadian GP build-up
19h: THE CANADIAN GRAND PRIX
9pm: Chequered Flag – Canadian GP reaction
10 uveče: Tedova beležnica

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.