Andrej Rublev je ‘najponosniji’ koji je ikada bio nakon što je prkosio nedaćama u pobedi Madrida

Andrej Rublev je 'najponosniji' koji je ikada bio nakon što je prkosio nedaćama u pobedi Madrida

Bilo da se suočavao sa Karlosom Alkarazom, misterioznom bolešću, ili sa 14 asova Feliksa Auger-Alijasimea, Rublev je zadržao smirenost i sve ih pokorio.

Ponekad, kada gledate Andreja Rubleva kako igra, možda se zapitate zašto gubi razum.

„OK, promašio si forhend, ili si pao na pauzu, ili si uprskao lak šut, ali da li je to dobar razlog da se udaraš reketom dok ne izvučeš krv?“

Doduše, u nedelju u Madridu je bilo malo lakše razumeti sve veću frustraciju Rusa jer je njegovo finale sa Feliksom Auger-Aliasimeom napredovalo. Nakon što je iskopao sebi ranu rupu od dva brejka, Rublev je veći deo poslednje zgrade od dva i po seta proveo u prednosti na servis gemovima Auger-Aliassimea, samo da bi bespomoćno gledao kako ih Kanađanin briše asom ili osvajačem servisa, ili, u par navrata, prizemnim potezom koji je isekao spoljašnjost sa strane. Svaki igrač koji ne uspe da preobrati osam od 11 brejk poena u tako velikom meču molio bi teniske bogove da mu daju pauzu, kakav je rublev bio.

Posebno je frustrirajuća bila činjenica da je, posle njegovog starta od 1:4, Rublev bio bolji igrač kada je počeo miting. Rutinski je održao svoj servis. Zakucao je mnoge od svojih povrataka na metar od osnovne linije. Skidao je teško pogođene lopte sa kratkog skoka i refleksno osvajao šuteve za prolaz. Razotkrio je klimav bekhend Augera Aliasimea. Osvojio je 60 odsto svojih poena na drugom servisu, dok je Auger-Alijasime osvojio samo 36.

Auger-Aliassime, uglavnom na snazi 14 asova, držao se gorkog kraja svakog od poslednja dva seta. Ali svaki put, servirajuжi na 5-6, pukao je. U drugom setu napravio je tri prizemne greške i prelomljen je. U trećem setu, sa titulom na liniji, dva puta je duplom greškom, drugi put na meč poenu. Rublev je, posle sve te sve veće nervoze, rado prihvatio poklon, i pobedu od 4-6, 7-5, 7-5 za svoju drugu Masters 1000 krunu.

Rublev je prethodno osvojio ATP Masters 1000 prošle godine u Monte Karlu.

Rublev je prethodno osvojio ATP Masters 1000 prošle godine u Monte Karlu.

„Najponosnija titula u mojoj karijeri“, rekao je Rublev.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi Rublev to rekao. Prvo, prema njegovim rečima, to je bio fizički pokušaj poslednjih 10 dana. Bolovao je od misteriozne bolesti, možda angine, zbog koje je bilo „nemoguće progutati, nemoguće je jesti i glavobolju zbog toga“, a zbog toga je ostavio upaljene prste i noge do te mere da nije mogao da obuje cipele. Samo mu je režim injekcija i lekova protiv bolova omogućio da igra.

„Doktori, oni su magični“, rekao je Rublev.

Onda je došlo do mentalnog izazova. Početkom marta, Rublev je bio podrazumevan za nesportsko ponašanje u Dubaiju, i otišao je 1-4 u dva meseca od tada – što je prilično šokantan kolaps za nekoga ko je počeo sezonu tako što je napravio četvrtfinale na Australijan openu. Međutim, sve mu se vratilo na svoje mesto u Madridu, gde je okončao dvogodišnji niz karlosa Alkaraza, i dokazao kvačilo u finalu.

Rublev je prevazišao nepoznatu bolest i niz poraza od četiri meča, da bi osvojio svoj drugi ATP Masters 1000.

Rublev je prevazišao nepoznatu bolest i niz poraza od četiri meča, da bi osvojio svoj drugi ATP Masters 1000.

Kvačilo, i mirno: bez obzira da li je zatvarao Alkaraz ili gledao Auger-Aliassimeove asove kako lete pored njega, Rublev nikada nije poludeo. U petak su ga pitali: Da li ga je Dubai promenio?

„To je teško pitanje“, rekao je on. „Imao sam mnogo, mnogo, kako kažete, upozorenja u životu koja mi već pokazuju da treba da budem smireniji. Tako je bilo ne samo sa Dubaijem, već je generalno mnogo puta bilo blizu da uradim nešto što nije dobro, i imala sam sreće da je sve prošlo u najboljem redu.

„Voleo bih da mislim da je više to što dobijam više poboljšanja, da se poboljšavam, a ne zbog ‘upozorenja’. Voleo bih da verujem da sam ja taj koji se poboljšava.“

Šta god da je razlog, ove nedelje Rublev je pokazao šta ume kada ostane hladan.

Bilo da se radi o Karlosu Alkarazu, misterioznoj bolesti, dvomesečnoj suvoj čaroliji, ili 14 asova protivnika u finalu, Rublev je zadržao smirenost i sve ih pokorio.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.