Entoni Džošua protiv Deontaja Vajldera stao u red za septembar u Velikoj Britaniji

Anthony Joshua vs Deontay Wilder Joshua vs Wilder poster

Entoni Džošua i Deontaj Vajlder konačno će se sudariti u septembru, šest godina posle neuspešnih pregovora koje su Svetske bokserske vesti predstavile u intervjuima svetske ekskluzivnosti.

Džošua i Vajlder će se boriti u zakasnelom susretu, pod uslovom da ovo drugo prođe kroz Zilei Džang 1.

Super Sport je bio veoma angažovan na Vajlder strani razgovora 2018. godine kada je Šeli Finkel svakodnevno ažurirala sajt o razgovorima sa Matchroom Boxingom. Međutim, višenedeljni razgovori pokazali su se neuspešnim kada je Džošua pobegao u obaveznu borbu sa Aleksandrom Povetkinom.

Pet godina kasnije, predsednik Saudijske Arabije Turki Alalšik ponovo je vodio borbu krajem 2023. Džošua i Vajlder su trebali da podele račun i obojica su morali da pobede da bi obezbedili borbu. To je bila jedna od najiskrošaknijih grešaka koje je teškaška divizija ikada videla kada je Vajlder izgubio od Džozefa Parkera. Uprkos tome što je ‘Bronzani bombarder’ izgledao siromašno i prošao svoju premijeru protiv Parkera, Amerikanac je dobio nadu sa letnjim Zang testom. Ako pobedi dobro i pokaže daleko više nego protiv Novozelanđanina, Alalšik će razmotriti mogućnost da Džošua protiv Vajldera napravi ove jeseni u Londonu.

Govoreći o planovima, Džošua je odgovorio na razgovor SASPORT-om kada su ga pitali o datumu povratka: „Vembli, 20. ili 21. septembar“, rekao je on. Imaš Filipa Hrgovića protiv Danijela Diboa, i imaš Zilei Žang protiv Deontaja Vajldera.

„Dakle, pružajući jedan ovih izgleda dobro – onaj koji izgleda najbolje, njegova ekselencija Turki Alalšik mi je rekla: ‘Želim da se borite (taj).’ Tako da van tog bazena, verujem da ću se protiv toga boriti, jedan od tih.“

Džošua namerava da nastavi da ređa pobede pošto je glavna meta Tajson Fjuri, koji je van komisije sa neprikosnovenim dužnostima protiv Oleksandre Usjka. Ta saga sa četiri pojasa mogla bi da potraje do decembra.

Osvajač zlatne olimpijske medalje nada se da će do leta 2025.

„On pokušava da isporuči ono što navijači žele; Znam da žele tu veliku borbu sa Tajsonom Fjurijem, a on radi na tome“, objasnila je britanska zvezda. „Ali Fjuri ima svoje obaveze sa Oleksandrom Usjkom, tako da moram da se pobrinem da ostanem fokusiran i disciplinovan, da nastavim da parim kroz protivnike kako bih bio sve bliži tome da imam priliku protiv Tajsona Fjurija.“

Želeći da Vajlder pobedi Žanga i obezbedi dugo odlagani sudar bivših svetskih šampiona, Džošua je dodao: „Mislim da ako izađe na teren i izgleda dobro, to će na neki način ponovo zavladati tim plamenom koji je imao.

„Zato što se u boksu sve radi o percepciji. Možeš da izgledaš loše jednu borbu i da izađeš na sledeću borbu i izgledaš dobro, onda svi kažu, ‘Da, vratio se.’

Džošua protiv Vajldera nesumnjivo neće imati isti osećaj kao 2018. kada bi sve svetske titule bile na liniji za broj jedan i dve u diviziji. Nije argument da je Džošua treći najbolji borac top divizije na planeti, sa Vajlderom sada bilo gde od petog do desetog mesta, u zavisnosti od percepcije njegove nedavne forme i neaktivnosti.

Međutim, tržište Velike Britanije će uvek biti otvoreno za isplatu koja uključuje Entonija Džošuu i Deontaja Vajldera. Alalšik je želeo da odvede Sezonu Rijada u Veliku Britaniju nakon što je potvrdio prvi put u Sjedinjenim Državama za 3.

Džošua protiv Vajldera je idealna prilika za to.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.