Dihtovanjem protiv zime

> 12:40

Poznato je da više od polovine stambenih objekata starije gradnje (20-30 godina) nema nikakvu toplotnu izolaciju, a u takvim stanovima jedan od najvećih rasipnika toplote jeste dotrajala drvena stolarija. Da bi se zamenila potrebna je investicija od minimum hiljadu eura.

U kompaniji DEKS nude mnogo povoljniji način, a jednako efikasan kao i zamena dotrajalih prozora.

- U jeftinije načine za dobru izolaciju kuće ili stana spada ugradnja aluminijumskih lajsni. Nije u pitanju neko tehnološko čudo, ovaj metod zaštite je star više od jednog veka i karakterističan je za jevrejske zajednice širom Evrope koje su se ovom metodom branile od hladnoće. Ugradnjom modernizovanih aluminijumskih lajsni, po staroj jevrejskoj metodi dobijamo leti efikasnije hlađenje i zimi bolje grejanje, a buka i prašina kao i svakodnevni mirisi benzina, benzola i ostalih gasova, ostaju davno prošlo vreme. U skandinavskim zemljama, kao i u Nemačkoj, Češkoj, Austriji stolarija od drveta je opet u modi. U Beču nikada nije bilo ni dozvoljeno menjati drvene prozore u strogom centru grada, pa se aluminijumske lajsne postavljaju kako na nove tako i na stare drvene prozore jer se metoda dihtovanja, aluminijumskim lajsnama pokazalakao trajno i efikasno rešenje protiv hladnoće, vetra, buke i prašine - kaže Dejan Krstić, stručnjak u oblasti energetske efikasnosti, vlasnik fabrike aluminijumskih lajsni koji se proizvodnjom i ugradnjom ovih specijalnih lajsni bavi više od dvadeset godina.

Prema rečima našeg sagovornika lajsne se prave od duraluminijuma, legure aluminijuma koja ima izuzetne karakteristike u različitim vremenskim uslovima, ne reaguju na promenu temperature, ne rđaju, ne lome se, ne troše se, jednostavno ostaju u svom čvrstom i elastičnom obliku duže od samih prozora. Za prosečan stan od 60 kvadrata investicija se isplati već posle prve grejne sezone, jer je čitav postupak relativno jeftin i iznosi oko 180 dinara po dužnom metru ugrađenog materijala.

Ovaj sistem zaptivanja stolarije efikasno rešava zazore do 1,5cm. Naveli su nam primer jednog hotela na Kopaoniku, koji je zadihtovan aluminijumskim lajsnama, gde su računi za grejanje bili na mesečnom nivou u visini oko 700 hiljada dinara, pre izolacije ovom metodom, a posle dihtovanja su se spustili na 500 hiljada dinara, tako da se investicija isplatila već u prvom mesecu. Jednostavno štedite novac, štedeći energiju.

JOŠ SPORTA: 

Đukić odlazi iz Partizana - Poznat spisak njegovih potencijalnih naslednika

Teov povratak za veliku pobedu Klipersa! (VIDEO)

Haos u Milanu - Donarumin ugovor nevažeći, klub napušta bez obeštećenja?

U Torinu kratak spoj - Miha i Ljajić ponovo u klinču!