Nova studija naučnika s Harvarda otkriva da trčanje, plivanje ili vožnja bicikle nisu najbolji način da spržite salo sa stomaka. Dok su kardiovaskularne vežbe dobre za zdravlje celog tela, za smanjenje obima struka su najbolji svakodnevni treninzi snage

KAKO DO SAVRŠENOG STRUKA: Tegovi pre trčanja!

> 08:16

Nakon analiziranja i ispitivanja navika u treniranju kod 10.500 zdravih muškaraca koji imaju 40 i više godina, naučnici su otkrili da muškarci koji su dizali tegove najmanje 20 minuta dnevno, svakog dana su akumulirali upola manje stomačnih naslaga tokom 12 godina od onih koji su upražnjavali samo kardio treninge. Iako su muškarci koji su radili obe vrste vežbi eliminisali veliku količinu masnih naslaga, kada su se direktno uporedili jedan i drugi način vežbanja, postalo je jasno da je trening sa tegovima adut aerobnih vežbi u borbi protiv masnih naslaga na stomaku.

Kako starite, gubite mišićnu masu svidelo se to vama ili ne. Sa gubljenjem mišića, dobijate više masnih naslaga“, kaže koator studije Ranija Mekari. Za muškarce ovaj neizbežni pomak u mišićnoj formi sa godinama, koji se ogleda u promeni telesne kompozicije, može da bude veoma nezgodan  i problematičan, budući da imaju tendenciju da akumuliraju naslage u predelu stomaka. Dosta visceralnih masti, bez obzira koliko ste teški, povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, pa čak i raka.Veliki razlog zašto je dizanje tegova tako efektno u smanjenju masnih naslaga se čini očiglednim: bildovanjem stalno izgrađujete i održavate mišiće, što kardio vežbe ne garantuju uvek.

Dizanjem tegova, povećavate jačinu i mišićnu masu, a gledajući dugoročno, na ovaj način će se mišići adaptirati tako da su u mogućnosti da dobiju više kiseonika. Uzimanje kiseonika je neophodno za telo da bi sagorelo masne naslage. Ovim procesom povećanjem potrošnje kiseonika, mišići razvijaju više mitohondrija, a što više mitohondrija imate, vaše telo je u većoj mogućnosti da sagori više masti kao izvor energije“, kaže Mekari.

Sagorevanje masnih naslaga se ne završava kada spustite šipku.

„Čak i između setova, u kratkih pauzama, vaši mišići su nabildovani i nastavljaju da sagorevaju kalorije“, kaže Mekari. „Čak i 48 sati nakon treniranja, i dalje sagorevate više kalorija od osoba, koje ne dižu tegove“, dodaje ona.

U osnovi, što više trenirate, rezultati će biti bolji, ali i sa najmanje 20 minuta dnevno, vrlo brzo ćete zapaziti rezultate. Morate da budete strpljivi, jer rezultati neće uslediti odmah, već nakon nekoliko meseci svakodnevnog vežbanja.

Najbolji način da sačuvate uzak obim struka, bez viška masti, kao i celo telo u dobroj formi, jeste da kombinjete dizanje tegova i kardio vežbe.  

Izvor: Kurir