"Dragi sportisti, vaterpolisti Crvene zvezde, ako vam nešto znači, ja vam se izvinjavam, nemojte biti kao mi!"

> 15:04

Poznati hrvatski novinar Neven Cvijanović osudio je napad splitskih huligana na vaterpoliste Crvene zvezde.

Srpski predstavnici spremni za 14. EYOF u Sarajevu

Cvijanović je u svojoj kolumni za Sport Klub pričao o svemu što se desilo sutobnjeg popodneva u Splitu, kada su huligani iz tog grada napali Zvezdine vaterpoliste, neposredno pred ligaški duel sa Mornarom iz tog grada. 

"Upravo sam stigao iz Londona s utakmice Fulam – Mančester junajted, a putem sam na netu 'listao' novine. Bolje da nisam jer sam po***deo skroz-naskroz", počeo je Cvijanović. 

Hrvatski novinar je, jako emotivno, prepričao svoj doživljaj skandala i već u samom naslovu kolumne videla se njegova poenta – "Zvezdaši, izvinite, nemojte nikad biti kao mi!". 

"Moram nešto o ovome reći, pa kud puklo da puklo, kome se sviđalo ili ne sviđalo. Pre svega, jako me je sramota. Verovatno vam je poznat taj osećaj kad se istinski sramite, kao da ste upravo vi jedini i isključivi krivac za sve. Kao da sam ja bio taj mroon koji je udario te momke na splitskoj rivi, kao da je moja ruka poterala tog jadnog mladića u more i kao da sam ja lično taj kreten koji je vikao 'četnik'. I to je zanimljivo, čak sam više vremena proveo razmišljajući o tom najnižem stupnju čovekovog pretka koji viče iz gomile, nego o toj čovekolikoj hordi koja tuče. Mislim da se taj 'junak' koji huška s tobože neprimetnim 'četnik' nalazi na nižoj lestvici razvoja od onog koji podiže ruku na sportiste koji su u poseti njegovom gradu, koji bi trebali iz njega poneti lepe uspomene".

On napominje da je bitno shvatiti ovaj incident "nije izolovan slučaj u jednom prilično uređenom društvu". 

"Reći će kako je ovo izolovan slučaj u jednom prilično uređenom društvu i kako ne može grad i država biti taoc male grupe neotesanih. Ali, je li zaista tako? Je li zaista istina da država i društvo sa ovim nemaju nikakve veze. Ajmo jednom da pogledamo sami sebe u lice i kažemo istinu... Pa nije baš tako", napisao je Cvijanović i nastavio: 

Na žalost, tako je kako je i ništa se, barem u bližoj budućnosti, neće promeniti. Barem dok još nekoliko generacija ne odraste, ako se i onda nešto promeni. Svaka čast tim Splićanima koji su pružili ruku tom dečku koji je iz mora vikao da je Crnogorac i da nije Srbin. Svaka čast na pomoći, ali tragikomična je ta scena. Veliki i teški crnjak, a opet i neverovatno montipajtonovski komad. Pesimista sam, baš sam j***no nezadovoljan i nesrećan zbog činjenice da se ništa nije promenilo i da se verovatno ništa neće promeniti". 

Cvijanović se, na kraju, izvinio vaterpolistima Zvezde. 

"Na kraju, dragi sportisti, vaterpolisti Crvene zvezde, ako vam to nešto znači, ja vam se izvinjavam. Oprostite na našem negostoprimstvu, oprostite na našoj neukosti i uskogrudnosti. Molim vas, nemojte se vi prema nama poneti ovako kao što smo mi prema vama", poručio je poznati hrvatski sportski novinar i komentator.

JOŠ SPORTA:

Vol se vraća na "faks"

"Napad na sportiste nikako ne ide u istu rečenicu sa Splitom kojeg nazivamo i najsportskijim gradom na svetu"

Oklahomi derbi, Džordž na MVP nivou, Rasel se izjednačio sa Viltom

Jamajčanin se srušio na stazi tokom trke, prosleđen u bolnicu (VIDEO)