Jovović za SS365: Stanje u Srbiji je alarmantno...

> 14:41

SS365 u razgovoru sa Dejanom Jovovićem, trenerom Al Ahly Kairo Egipat.

Srbi nastavljaju dominaciju, Milutinov MVP

Otkud ja u Kairu?

"Kontakt sa Al Ahlijem je napravljen jos krajem maja iako mi u tom trenutku ta ponuda nije bila primarna. U toku su bile pripreme za EP u Barceloni gde sam na mestu selektora zenske reprezentacije nasledio Vladu Bajkovića. Rad sa mladjim kategorijama u VK Partizan mi ke isto veoma prijao. Pored toga osnovali smo i Udruženje vaterpolo trenera Srbije čiji sam predsednik i gde smo sa mnogo entuzijazma i motiva Dejan Savić i ja ušli u tu priču.

Želja mi je bila da ostanem u Srbiji i radim na tim projektima. Na zalost pred EP mi je saopsteno da savez ne moze sa mnom da potpise ugovor na duzi vremenski period,  sem do 01.Januara 2019 god.  Prakticno u isto vreme se desilo da je i Al Ahly odlucio da pregovara sa mnom i ja sam prihvatio njihovu ponudu za dvogodisnju saradnju."

Kako vidiš svoj novi klub nakon par meseci?

"Al Ahli je najveće sportsko društvo na Afričkom kontinentu. Najpoznatiji su po fudbalskom klubu koji je proglašen za klub veka u Africi. I svi ostali timski sportovi su im veoma uspesni kako u Egiptu tako i u Africi. S druge strane vaterpolo je poslednji put bio prvak 2003 godine. Odlucili su se da po prvi put u istoriji dovedu na mesto šefa stručnog štaba stranog trenera. Do sada su dovodili šefove struke u mlađim kategorijama ( i prethodnih par godina radili su Milan Djordjević i Nebojša Davidović ). Vaterpolo klub ima fenomenalne uslove za rad.

Na ukupno 6 bazena po celom Kairu u školi i mlađim kategorijama vaterpolo trenira oko 500 dečaka. Iskreno sam bio pozitivno iznenadjen kada sam se upoznao sa uslovima za rad i od prvog momenta krenuo u formiranje osnova sistema rada u svim kategorijama sa cilj da kroz par godina iz njihovih mladjih kategorija počnu da dolaze vrhunski igrači koji bi mogli da igraju vaterpolo i u mnogo jačim ligama nego što je Egipatska.Sto se tiče seniorske ekipe sam pocetak sezone je dobro krenuo, nakon ligaskog dela prvenstva smo na prvom mestu i play off dočekujemo u dobroj atmosferi."

Saradnja sa Partizanom?

"Za sve godine mog rada u inostranstvu uvek sam radio na uspostavljanju saradnje sa mojim Partizanom. Tako je bilo dok sam bio i u Istanbulu i u Atini i u Sloveniji. Uvek je postojala saradnja koja je bila obostrano korisna. To mi je naravno bila zelja i sada. Uspeli smo da dogovorimo zajednički sparing prvih ekipa od 2-9 Januara 2019.

Izuzetno mi je drago sto je Partizan privhatio  poziv Al Ahlia. Ono sto bih posebno istakao je da je Al Ahly pristao da pokrije komletne troskove puta i smestaja VK Partizana. U tih sedam dana imaće na raspolaganju teretanu 4 bazena za trening bez ikakvih vremenskih ograničenja. S druge strane kvalitet koji donosi rad sa Partizanom će đnogo koristiti našoj prvoj ekipi pred završnicu Kupa Egipta i kasnije play offa prvenstva.

Moram da zahvalim Partizanu sto je za uzvrat prihvatio da grupa trenera iz kluba dodje na obuku u Partizan u narednom periodu. Ovim praktično počinjemo saradnju koja će sigurno biti proširena na razmene u mlađim kategorijama, kao i na učepće ekipa Partizana na medjunarodnim turnirima koje će Al Ahli organizovati u narednom periodu u Kairu i Hurgadi."

Budućnost vaterpola u Egiptu?

"Egipat je velika zemlja koja ima tradicionalno odlične odnose sa našom zemljom. Protokol o sportskoj saradnji izmedju Egipta i Srbije je odlična stvar. Drago mi je sto smo upravo Al Ahli i Partizan, kao dva najveća sportska društva u svojim zemljama, prvi koji i praktično realizuju to sto je protokolom potpisano. U Egiptu je i ranije radilo dosta nasih trenera kako u vaterpolu tako i u drugim sportovima.

Pored mene, u vaterpolu, je tu sada i Milan Tričković u Shooting Clubu iz Kaira. Moja želja je da u narednom periodu još naših trenera dodje da radi u Egiptu, spremni su da prihvate naš način rad-našu školu vaterpola, najpoznatiju u svetu. Voleo bih i da na mesto selektora dodje naš trener, pošto je to mesto već duže vreme upražnjeno. Time bi se sigurno ostvarili uslovi da Egipatski vatepolo ponovo počne da učestvuje na Olimpijskim igrama i da u nekim budućim vremenima ima i zapaženu ulogu."

Stanje vaterpola u Srbiji?

"Alarmantno...... Kao predsednik udruzenja trenera Srbije mogu da kazem da sam dosta dobro upoznat sa stanjem koje nije dobro. Naša seniorska reprezentacija je ta, koja zahvaljujući ostvarenim rezultatima, omogućava vaterpolu u Srbiji da još uvek diše... Gro naših iskusnih i kvalitenih trenera je po inostranstvu, samim tim su klubovi uskračeni za kvalitet rada koji bi sa njima imali.

Imamo veliki broj mladih trenera željnih znanja. Zato mi je izuzetno drago sto smo uspeli kao udruženje pokrenemo organizaciju seminara sa ciljem njihove obuke. Ali ipak su ti seminari sao deo obuke i sigurno je da bi mogli jos vise da nauce kada bi mogli da svakodnevno uce od drugih, iskusnijih trenera. Deki Savic je na svoja ledja, zajedno sa svojim dugogodisnjim saradnicima Stefanom Ćirićem i Urošem Stevanovićem, uzeo obavezu edukacije mladih trenera. Svaka mu čast za to i nadam se da će mladi treneri shvatiti kakve su im se mogućnosti time stvorile.

Inače klubovi kubure sa terminima ( posebna priča je Beograd ) i mislim da je najveći zadatak saveza u narednom periodu da sa lokalnim samoupravama obezbedi klubovima bolje uslove za rad. Moj Partizan je posebna priča i smatram da svi mi koji smo ponikli u njemu i koji nam je omogućio da postanemo ono sto jesmo moramo da pomognemo i ne dozvolimo da klub prestane da stvara vrhunske igrače i trenere. S druge strane sigurno da je najveća odgovornost na menadzmentu kluba."

JOŠ SPORTA:

Loša vest za evropske "bogataše" - De Liht ostaje u Ajaksu!

Partizan slomio Turke za Top 16!

Ko je najbolji strelac Bundeslige?

Srbija godinu završava među 30 najboljih!