"Bilo fer da zemlje bivše Jugoslavije imaju dva predstavnika Evrolige"

> 14:43

Ostoja Mijailović, predsednik KKP, u razgovoru za B92 da će se boriti za Evroligu i da bi svako bio na dobitku ukoliko bi crno-beli igrali elitno takmičenje.

Ispisana je istorija pre 27 godina (VIDEO)

Valensija je u ponedeljak veče putem Evrokupa obezbedila plasman u elitu, što znači da će naredne sezone biti u opticaju jedna "vajld karta".

Španija ima tri "A" licence (Barselona, Real Madrid, Baskonija), Valensija je četvrti učesnik, a kako ne može pet španskih da igra u EL, onda će to jedno mesto, koje pripada najbolje plasiranom timu u ACB ligi, završiti u naručju neke druge evropske ekipe.

"Pre nego što se završilo polufinale ABA lige najavio sam da, ako ne budemo prvi u regionalnog takmičenja, da ćemo se boriti za 'vajld kartu'. Mi smo se i prošle godine borili za 'vajl kartu' Evrokupa, svima je bilo nemoguće, ali je na kraju ispalo moguće", rekao je Mijailović za B92 i nastavio:

"Ovo je sve proces koji moramo da prođemo i koji ćemo proći. Otkad sam došao na čelu Partizana i sa ljudima u klubu sam se dogovorio da se borimo, kako na stabilizaciji kluba, tako i na sportskom unapređenju".

Prema rečima predsednika Partizana, elitnom košarkaškom takmičenju važne su tri stvari.

"Evroligi su važne tri stvari: 1. Istorija kluba, koju Partizan nesporno ima; 2. Publika koju je Partizan ove godine vratio u punoj meri, pokazao je da može biti dobar partner Evroligi; 3. Finansijska konsolidacija koju smo mi i u velikoj meri sproveli u klubu. Partizan je jedan od retkih kluba koji je u proteklih 20 meseci, od kada sam u klubu, primio sve plate. Evropski velikani koji se sada takmiče u Evroligi kasne po tri plate. Gledamo da ispoštujemo i poverioce i sigurno da ćemo se boriti za Evroligu. Da li ćemo u tome uspeti, ne zavisi samo od nas. Velika je konkurencija, mnogo je velikih kluba širom Evrope".

Partizan je propustio priliku da se putem ABA lige plasira u Evroligu, pošto je u polufinalu poražen od "večitog rivala" Crvene zvezde.

"Realno bi bilo i fer da zemlje bivše Jugoslavije imaju dva predstavnika, s obzirom da je nama košarka najpopularniji sport. Mislim da Evroliga ništa ne bi izgubila, štaviše dobila bi na marketingu".

Prema njegovim rečima crno-beli su već započeli proces nazvan "Evroliga".

"Već smo krenuli u aktivnost, a da li ćemo se izboriti to ne zavisi samo od nas. Zavisiće od Evrolige i procene njihovog borda. Znamo da su u prethodnih nekoliko godina ekipe koje su dobijale 'vajld kard' bile potpuno autsajderi. U smisli posete, finansija, rezultata", rekao je on i dodao:

"Partizan je dokazan, igrao je više puta Fajnal for, bio je i šampion Evrope, petnaest godina smo učestvovali u Evroligi. Za Partizan znaju, ne samo u Evropi, već i na svetu. Mislim da bi bilo fer da nas i pošteno da nas razmatraju kao ozbiljnog kandidata. Na kraju neka odluče šta je najbolje za njih".

Menadžer Miodrag Ražnatović rekao je u ponedeljak da se bori da ABA liga dobije dva mesta. Mijailović smatra da je to odlično, ali i da moraju da se reše "unutrašnji problemi".

"To bi bilo najpoštenije i fer, ali sa druge strane moramo neke stvari da rešimo između sebe. Da prosto nije dozvoljeno istupati u javnosti sa nekim stvarima koje nisu košarkaške. Moramo da radimo na uređenju tog sistema i da onda izađemo i kažemo 'evo s punim pravom tražimo dva mesta jer nam ti pripada'. Ali dok god Evroliga mogla da kaže da postoje stvari koje nisu košarkaške, a vidimo šta se dešava u poslednjih mesec dana, onda mislim da su nam manje šanse", kazao je predsednik Partizana za B92.

Ukoliko se gleda samo košarkaški, regionalnog takmičenje trebalo bi da ima dva predstavnika.

"Gledano košarkaški, gledano istorijski, trebalo bi da dobijemo. Pola evropskih klubova vode srpski treneri, ili su naši treneri u stručnim štabovima. To govori koliko je Srbija, a onda zemlje u regionu, posvećena košarci. Miško Ražnatović ima iskrenu nameru da mi imamo dva predstavnika. Ali moramo da radimo na infrastrukturi, koja zahteva vreme, ali i pravilne korake. Napravite deset dobrih koraka, ali onda mala sitnica može da vas vrati na početak", zaključio je Mijailović u razgovoru za B92.

JOŠ SPORTA:

Ražnatović: "To je značajno za moj posao ali se mnogo bavimo time da ABA liga dobije još jedno mesto u Evroligi"

Filadelfija izjednačila, Bobi sjajan!

Mutombo i Ajverson uživali dok se Bobi "igrao" na terenu! (VIDEO)

Micić i Milutinov u drugoj petorci Evrolige