Ministar Vanja Udovičić je rekao da postoje kupci za Crvenu zvezdu i Partizan, ali i da veruje da će se klubovi iz unutrašnjosti bolje prodati

UDOVIČIĆ: Kupci za večite postoje

> 08:33

On je gostujući u emisiji na RTS-u rekao da je sve spremno za privatizaciju i transformaciju u sportu, ističući da će se klubovi iz unutrašnjosti lakše i bolje prodati nego iz Beograda. 

"Ima kupaca za sve klubove, pa i za Crveznu zvezdu i Partizan, u fudbalu i u košarci, ali i za mnogo manje sportove i klubove. Moj lični stav je da će se mnogo više klubova privatizovati po unutrašnjosti nego u Beogradu", rekao je Udovičić.

Proteklih dana pominje se da bi za sprske klubove najpraktičnije bilo kada bi se primenio grčki model privatizacije, tačnije onaj po kom su privatizovana dva velika kluba iz Atine - Olimpijakos i Pantinaikos. Za taj model zalaže se i Udovičić, ali objašnjava da će završnu reč imati Ministarstvo privrede, a da će Ministarstvo sporta biti tu da asistira. 

"Mi smo završili stratešku pripremu i najedetaljnije moguće istraživanje, obišli smo osam-devet zemalja i videli njihova iskustva. Takođe, pričali smo u Srbiji sa ljudima usko povezanim sa sportom i napravili smo opštu sliku", dodao je Vanja. 

 Prema Udovičićevim rečima svi klubovi koji su osnovani pre 1996. godine, kada je usvojen Zakon o sportu, i svi koji su tada prešli u udruženje građana biće privatizovani, dok svi klubovi koji su osnovani posle toga mogu biti tansformisani. Takođe je dodao da državi nije u interesu da privatizuje samo fudbalske klubove, već da  se pitanje finansiranja reši u celokupnom sportu. 

"Narod naravno uvek interesuje fudbal, jer tu donekle ima najviše i imovine i fudbal je praktično posebna grana sporta. Ipak, nas interesuju svi sportovi, pa ne možemo praviti razliku među njima i zato podjednako ulazimo u transformaciju ili privatizaciju svih sportova", zaključio je Udovičić.