Ulratko o tome kako bi trebali da se ponašate ukoliko želite da se bavite profesionalno sportom

KAKO DO STIPENDIJE NA PRESTIŽNIM AMERIČKIM KOLEDŽIMA? Obratite pažnju na vaše profile na društvenim mrežama

> 15:25

Danas, u svetu čiji je vrlo važan integralni deo tehnologija, društvene mreže su postale jedan od najznačajnijih sredstava uz pomoć kojih treneri i oni koji se bave regrutacijom održavaju kontakt sa mladim sportistima. Kada sam ja regrutovan, nekoliko trenera je saznalo za mene putem Facebook-a. Jedan od trenera je čak zatražio i moje korisničko ime na Snapchat-u. Zašto? Zato što proces regrutacije ne podrazumeva samo to kakav će student sportista biti na terenu . Statistike su važne, ali trenerima je potrebno da znaju kako će se onaj koga regrutuju uklopiti u društvu, u akademskom smislu i u sportskom smislu. Treneri sa koledža žele da znaju kakvi ste vi zaista. Iz tog razloga, društvene mreže mogu biti najbolji prijatelj, ali i najveći neprijatelj jednog sportiste tokom procesa regrutacije. Kako biste ostavili najbolji mogući utisak na trenera ili osobe koja vrši regrutaciju, sledi nekoliko jednostavnih smernica za ostavljanje pozitivnog utiska koje treba imati na umu.

FILTERI POSTOJE S RAZLOGOM

Ne govorim o otrcanim filterima na Instagram-u, koji nikada ne pristaju fotografiji baš toliko dobro kao što to izgleda na mini-prikazu. Govorim o onim filterima na Vašem mozgu i Vašim ustima. Pre nego što objavite bilo šta, trebalo bi na to da primenite sledeće filtere:

DA LI JE OVO NEŠTO ŠTO BI MOJA MAJKA ILI BAKA ODOBRILE?

DA LI OVO MOŽE BITI SHVAĆENO KAO UVREDLJIVO ILI KAO ONLAJN MALTRETIRANJE?

DA LI OVO PRIKAZUJE ILI IMPLICIRA NEKE ILEGALNE RADNJE, ALKOHOL ILI DROGU?

Ukoliko je odgovor na neko od ovih pitanja „da”, to ne bi trebalo da bude objavljeno na društvenim mrežama. Ovaj filter odlično služi i za bilo šta što biste želeli da retweet-ujete ili podelite na društvenoj mreži. Setite se – ukoliko vi vidite nešto, i trener će videti.

BEZ CRVENIH ČAŠA

Ovo se opet zasniva na prethodnom filteru. Čak i ako nema alkohola na toj fotografiji, a vi držite crvenu čašu, to se podrazumeva. 

Nijedan trener ne želi da regrutuje nekoga ko je redovan posetilac žurki vikendom. Ne samo da to šteti njegovom sportskom učinku, vec previše provoda na žurkama može negativno uticati i na njegove prioritete po pitanju obrazovanja. A to može značiti neispunjavanje potrebnih uslova i uzaludno potrošen novac na njegove sportske aktivnosti za tu sezonu.

NEMOJTE IMATI FAVORITE

Svako je uzbuđen tokom zvanične ili nezvanične posete nekom univerzitetu i prvo što većina sportista želi da urade jeste da podele ove uzbudljive novosti sa porodicom, prijateljima… svetom! Ipak, možda bi trebalo dobro da promislite pre nego što tweet-ujete o svojoj zainteresovanosti za jedan univerzitet dok Vas drugi još uvek regrutuju. Dok se ne odlučite definitivno za jedan univerzitet, još uvek ste „na tržištu”. Pokazivanje bilo kakve vrste favorizovanja jednog univerziteta je znak drugima da vi možda i niste tako zainteresovani za njihov program, pa bi dalje nastojanje da Vas regrutuju bilo uzaludni utrošak vremena.

S druge strane, ukoliko ste se odlučili za određeni univerzitetu i oni su vam dali svoju ponudu, tweet-ujte, delite, lajkujte i radite šta god želite da pokažete svoje interesovanje i uzbuđenje po pitanju potpisivanja ugovora s njima.

NIJE SAMO TRENER

To što vas trener ili osoba zadužena za regrutaciju s kojom kontaktirate nisu dodali na društvenim mrežama ne znači da ne znaju šta objavljujete. Jedna od prvih stvari koju mnogi treneri sa koledža urade kad uzimaju u razmatranje nekoga koga bi regrutovali jeste da podele ime te osobe sa postojećim timom kako bi sportisti mogli „da je upoznaju”. Istina je da treneri na ovaj način koriste i ovaj drugi par očiju radi praćenja naloga na društvenim mrežama osobe koja se regrutuje i kako bi bili obavešteni o bilo čemu negativnom. Nekad se ovo sprovodi i pre nego što trener uspostavi kontakt sa sportistom kako bi se izbeglo uzaludno trošenje vremena za regrutaciju nekoga ko nije u skladu sa vrednostima koje se poštuju u njihovom programu. Kada vas regrutuju, nije stvar samo u tome šta trener misli, treneri često traže i mišljenje vaših budućih saigrača. Pored trenera i studenata-sportista, i službenici za prijem novih studenata su poslednjih godina počeli obraćati pažnju na društvene mreže. Ukratko, imajte na umu to ko vas prati.

Vaš profil na društvenim mrežama bi uvek trebalo da vas prikazuju kao uzornog studenta i sportistu koji je vredan stipendiranja, što vi i jeste. Za mnoge trenere koji se dvoume da li da pozovu nekog sportistu u zvaničnu posetu ili nemaju sredstva da upoznaju osobu koju regrutuju iz inostranstva, jedino društvene mreže tom treneru pružaju uvid u to kakva ste vi osoba, zato se potrudite da taj utisak bude dobar.

Nadgledanje društvenih mreža ne prestaje po završetku procesa regrutacije, kada jednom potpišete ugovor sa univerzitetom – više ne predstavljate samo sebe. Tada predstavljate i svoj tim i univerzitet koji ste izabrali, a to uključuje i to šta birate da objavljujete na društvenim mrežama i to kako se ponašate u javnosti. Sećate se kada je Jameis Winston bio suspendovan zbog imitiranja meme-a koji je video na internetu? Ne dopustite da se to dogodi vama.

Više informacija o samoj agenciji možete dobiti na zvaničnom sajtu, a vrlo jednostavno možete stupiti u kontakt i preko Facebook strane.

PIŠE: Dejan Tatić

Još sporta:

ITALIJANSKI JANUAR: Inter dobro prošao, ostali u tišini završili prelazni rok!

JEDVA JEDAN TRANSFER: Za klupu u Realu menjao deset ponuda i Liverpul! 

PRVI IZBOR JUVE: Hteo ga Konte, ali bosanski reprezentativac stiže u Torino!

BRAVO, ŽILE: Srpski "zlatni Orlić" licenciran za LŠ!