Svaki sportista koji se upisuje na jedan od koledža čiji se timovi takmiče u NAIA asocijaciji, trebalo bi da pročita ovaj tekst. Zadovoljiti akademske i sportske kriterijume koledža, bilo je dovoljno da biste bili kvalifikovani za NAIA takmičenje. Od 1. septembra 2010. godine, NAIA zahteva da se svi studenti-sportisti koji se takmiče u ovoj asocijaciji, registruju u novo-osnovanom NAIA Kvalifikacionom Centru.

Sportske stipendije u Americi - NAIA Kvalifikacioni Centar (Clearinghouse)

> 14:43

Pre nego što postanu kvalifikovani sportisti koji se takmiče za akreditovanu NAIA školu, sportisti sad moraju da posete sajt Kvalifikacionog Centra i unesu lične podatke, kao i rezultate testova da bi se kvalifikovali za takmičenje u NAIA.

Takođe, da biste bili kvalifikovani za takmičenje u NAIA sportovima, morate da ostvarite najmanje 860 poena na SAT testu, minimum 18 poena na ACT, da završite razred među boljom polovinom i da prosek (GPA) bude najmanje 2.0 (Ocena C za internacionalne studente-sportiste). Ukoliko zadovoljavate bilo koja 2 od ovih novih kriterijuma, bićete kvalifikovani za takmičenje u NAIA sistemu. Razlika između ovih i pravila u NCAA je da su oni koristili kliznu skalu koja omogućava studentima-sportistima da imaju minimalni rezultat na testovima sve dok održavaju visok prosek (GPA). Takođe, NCAA dozvoljava studentima-sportistima da kombinuju najbolje rezultate sa testova u jedan rezultat, dok rezultat koji sportisti unose na NAIA sajt mora biti sa jednog istog testa.

Moraćete da platite taksu od 60 dolara (85 dolara za internacionalne studente) i zadovoljite dva od gorepomenutih kriterijuma. Kao i u NCAA, NAIA Kvalifikacionom Centru može trebati i do 6 meseci da kvalifikuje sportistu za takmičenje u njihovom sistemu. Što se ranije registrujete, veće su šanse da se proces završi na vreme. Onog trenutka kada dobijete kvalifikaciju, imaćete pristup u više od 300 institucija članica NAIA, širom SAD i  Kanade. NAIA upravlja više od 60.000 sportista u 23 sporta, sa više od 450 miliona dolara u dostupnim stipendijama. Mnogi sportisti i porodice uživaju u atmosferi malih škola u NAIA sistemu, jer su to većinom privatne institucije sa manje od 10.000 studenata. Iako NAIA nudi više pogodnosti od mnogo veće NCAA asocijacije, njena veličina je čini manje pristupačnom i težom za pronalazak baš onog što Vam treba. NAIA nije za svakoga, ali nadamo se da će se ove informacije pokazati i više nego korisne sportistima koji žele da se takmiče u NAIA sistemu. 

Preuzeto sa Athletes USA Serbia - Agencija broj 1 u svetu za sportske stipendije u Americi

Facebook: AthletesUSA.Serbia

Twitter: AUSASerbia