Karatisti tzv. Kosova vraćeni sa prelaza

> 12:50

Uprkos našoj želјi da budemo dobri domaćini svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa KiM neće biti deo ovog takmičenja, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu:

Rodni Hud se izvinjava što je odbio da zameni Lebrona u dobijenoj utakmici

1. Lica koja su pokušala da u dve grupe i u dva različita termina uđu na teritoriju Centralne Srbije mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i jutros sa administrativnog prelaza.

I pored precizne najave organizatora o isklјučivo statusno neutralnom načinu učešća i predstavlјanja sportista sa KiM, manji deo delegacije sa KiM sinoć oko 23 sati se pojavio na administrativnom prelazu Merdare sa obeležjima lažne države "Kosovo", sa nesumnjivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju. Nakon toga, jutros je još jednom, veći deo delegacije iz naše južne pokrajine pokušao da unese obeležja i opremu sa simbolima samoproglašenog "Kosova".

Obe delegacije su vraćene i time je pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama.

2. Javnost treba da zna i da prištinska strana nije na vreme i na način predviđen Sporazumom o zvaničnim posetama podnela zahtev za dolazak i učešće delegacije. To je učinila sa kašnjenjem od 3 dana, umesto najkasnije u petak do 17 sati, najava dolaska delegacije dostavlјena je tek u ponedelјak u popodnevnim satima, tačnije u 16:17 časova.

3. Važno je istaći da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije juče nisu pojavili na ranije zakazanom sastanku sa predsednikom Evropske karate federacije, na kom je trebalo da se dogovore i pojasne detalјi o načinu učešća i predstavlјanja sportista iz naše južne pokrajine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, što dovolјno govori da im je sport u drugom planu i ovoga puta.

Napominjemo da su isklјučivo u cilјu zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana, delegacije sa KiM vraćene sa administrativnog prelaza. Nadležni organi su u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija.

JOŠ SPORTA:

Ratnici prejaki za Pelikane

Četvrti trofej u sezoni za PSŽ

"Dosta nam je tog Barseloninog stava"

KLS harač se nastavlja, Partizanu kazna zbog kapitenske trake