Cibona ne sme igrati ABA ligu sledeće sezone. Tako su neki protumačili dopis koji je stigao u HKS, ali i na adresu ABA lige, u kojem se sugeriše da se Ciboni zbog lošeg finansijskog poslovanja zabrani i ovo međunarodno takmičenje

CIBONA LETI IZ ABA LIGE: Fiba ne oprašta dugove!

> 14:46

Kad je već odlučio zauzeti se oko toga da Cibona ne ode u klasični stečaj, odnosno da ne dođe do gašenja kluba, a bila je vrlo blizu toga, Milan Bandić mora će se dodatno potruditi oko novog problema vezanog uz nekad veliki hrvatski klub. 

Ovih je dana na tri adrese stigla odluka Svetskog košarkaškog saveza (Fiba) o tome kako Cibona ne može igrati međunarodna klupska takmičenja (Euroliga, Eurokup) od kojih je, zapravo, sama odustala jer to finansijski ne može podneti. Tu odluku primio su Hrvatski košarkaški savez, Košarkaški klub Cibona, ali direkcija ABA lige.

Fiba očigledno i regionalnu ligu smatra međunarodnim takmičenjem, što je i logično s obzirom na to da je reč o takmičenju koje čine klubovi iz osam zemalja. Dakle, po toj logici Ciboni preti eliminacija iz ABA lige.

O svemu ovome neće se raspravljati ako zagrebački klub po ubrzanom postupku plati Fibi 7,3 miliona kuna jer upravo toliko duguje četvorici svojih bivših igrača (Tomasu, Markoti, Giričeku, Vrbancu) koji su odlučili uterati dugove preko Svetskog košarkaškog saveza. Uostalom, to je nešto što Cibona mora rešiti pre ili kasnije, a kamate će rasti. 

Neigranje regionalne lige za Cibonu bi bilo sudbonosno. Priznaje to i direktor Cibone Domagoj Čavlović.

– Nama je to domaće takmičenje i nadam se da će ga takvim protumačiti i nacionalni savez i ABA liga. S obzirom na to da se još raspravlja o budućnosti kluba, nama treba prostora, ali i pomoć sa svih strana. Budu li pak oko toga tvrdi stavovi, ko zna šta će s klubom biti.

 

Izvori: 

Jutarnji list

Večernji list