Šapekoenense - Godinu dana od stravične nesreće

> 11:11

Pre tačno godinu dana desila se jedna od najvećih fudbalskih tragedija, kada se avion sa stručnim štabom i ekipom Šapekoensea srušio na putu za Kolumbiju.

Članovi fudbalskog kluba Šapekoense putovali su na duel sa Atletiko Nasionalom u finalu Kupa Sudamerikana.

U stravičnoj nesreći, preživela su trojica igrača – Alan Rušel, Neto i Džekson Folman – kao i jedan novinar i dva člana posade, dok je život izgubilo čak 71 osoba.

Uzrok pada aviona bila je greška pilota, avioprevoznika i bolivijskih nadzornih vlasti, to su posle nekolika dana objavile kolumbijske vlasti.

"Nijedan tehnički faktor nije bio deo nesreće, sve je uzrokovala ljudske greška, uz dodatak faktora uprave u administraciji kompanije i uprave i organizacije planova leta vlasti u Boliviji", glasilo je saopštenje tadašnjih vlasti.

Osim nedostatka goriva, avion je prekoračio i ograničenje za težinu oko 400 kilograma i nije imao sertifikat za let na visini na kojoj je leteo.

Posle nekoliko dana fudbaleri poginuli u avionskoj nesreći ispraćeni su u malom gradu Šapeku, a komemoraciju su obeležile kiša i suze okupljenih ljudi.

Kovčezi sa telima tragično nastradalih fudbalera, trenera i pomoćnog osoblja fudbalskog kluba "Šapekoense", umotana u zeleno-bele zastave kluba, u pogrebnoj povorci su preneta od aerodroma do stadiona, gde su ih vojnici postavili na teren na kome je održana komemoracija.

Komemoracija je trajala dva sata u prisustvu brojnih zvanica, aoni koji nisu uspeli da uđu na stadion, koji ima kapacitet 19.000 pratili su komemoraciju putem velikih ekrana postavljenih sa spoljne strane stadiona.

Godinu dana kasnije, Šapekoense se nalazi na devetom mestu brazilskog prvenstva sa 51 bodom iz 37 odigranih utakmica. Klub je uspeo da se oporavi, ali tuga koja je zadesila porodice i ceo svet ostaće neizbrisiva.

JOŠ SPORTA: 

Zvezda dobija opasnu konkurenciju u trci za Ivanića

Mitrov dolazak u Partizan je (ne)realan?

Grujić odlazi iz Liverpula, a pred sobom ima sjajne opcije

Bogdanović srušio NBA šampiona (VIDEO)