Država na potezu!

> 15:14

Proteklih dana rasprava o politici i sportu. U svetlu najnovijeg hladjenja (ako je nekad i bilo bolje) u odnosima Srbije i komične samozvane države Kosovo, naleteli su sportski događaji u rukometu i dzudou. Sve se zna ali se postavlja pitanje kako dalje.

Bliži se kraj - gde li će Pastore?

Kosovo je priznato u MOK-u, kao ravnopravan član se tretira u 31. sportskoj organizaciji. Sviđalo se to nama ili ne, to su fakta prema kojima treba da se zauzme stav.

Krajem godine održan je Unutrašnji dijalog sportskih saveza kod ministra Vanje Udovičića. Prisustvovao je Marko Djurić. Osim prezetniranja statusa Kosova u svojim organizacijama ništa drugo nije moglo da se čuje osim jedinstvenog zahteva da država treba da kaže svoje.
I to je jedino ispravno. Redosled poteza je vrlo lagan. Ministarstvo sporta treba da pred Vladu Srbije predstavi situaciju i zatraži model ponašanja. Recimo kada se na zvaničnim takmičenjima sastanu selekcije Srbije i „Kosova“, kada su pojedinačnim sportovima nadjemo jedni protiv drugih, kada klupski žreb učini da bude dvomeč dva sastava...I sve to kod kuće i u gostima.

Onda se to lepo predstavi na Vladi i dobije se model ponašanja sa zakonskom snagom. Taj model sportske organizacije treba da predstave medjunarodnim, evropskim i svetskim organizacija da se tačno šta može da se očekuje od nas kada silom prilika može da dodje do susreta Srbije i „Kosova“.
I onda smo čisti, pre svega prema svojim sportistima. Šta će se na primer dogoditi kada u nekom pojedinačnom sportu u važnom susretu dodje do neželkjenog susreta. I to recimo kada je naš takmičar u prilici da pobedom ostvari recimo pravo na nacionalno priznanje. Ili šta ćemo ako u nekim atleskim ili plivačkim kvalifikacijama u istoj trci, medju osam takmičara budu srpski i predstavnik „Kosova“.

Vrlo pipavo, sa malim izgledima da isteramo ono čemu težimo. Ali bi pokazali principijelnost, čvrst stav i ono što je najvažnije naši sportisti bi ynali na čemu su.
U suprotnom ,ako budemo stvari rešavali ad hok neće biti dobro ni za ugled naše sportske organizacije ni za naše sportiste.

Piše: D.S

JOŠ SPORTA:

Selektor Brazila: Proganja nas duh onih 7:1!

Marej počeo da trenira

Bjelica bled, Jokić solidan, vratio se broj 1!

Bravo Adidas - dres Belgije kao Kolubijski ili Rumunski