Kolumna: Željko Vučković

Nepravda ili maler, zar je važno? Zlato u Dohi najbolja „osveta“

> 16:43

Kolumna: Željko Vučković

 

Reč nedelje definitivno je „zihernadla“, taj prokleti komadić metala koji je sprečio Ivanu Španović da u Londonu konačno postane prvak sveta u skoku u dalj.

Posle dve bronze i dvoranskog srebra sve bilo je spremno da naša Ivana pokori planetu  i donese u Beograd zlato, ali umesto toga desila se „zihernadla“, u najgorem mogućem trenutku, kad je Ivana „preletela“ tih famoznih sedam metara.

Papirić sa startnim brojem se odlepio, i to na takmičenju gde se poslednji put tako obeležavaju sportisti, dodirnuo tle i za sudije nije bilo dileme, jer pobogu, pravila kažu da je oprema sastavni deo tela sportiste.

Razum kaže da su u pravu i da je Ivanu pogodio maler, emocije da baš nije imala sreće, a sve zajedno, kad dodamo srpski mentalitet, da nam je opet učinjena nepravda.

Kao nekad Miloradu Čaviću zbog majice „Kosovo je Srbija“ ili „Omeginog merenja“ u Pekingu, pa senzorima u finalu tekvondoa u Riju kada je Tijana Bogdanović ostala bez olimpijskog zlata. Neke ranije nepravde da i ne spominjemo, počevši sve od danskog sudije Lunda Sorensena i Mundijala u Španiji 1982. godine...

I kako to biva u životu, plakanje sigurno neće pomoći, Ivani najmanje, tako da je, koliko god bilo teško, trenutak da pogleda napred i iz svega izađe još jača. A biće još prilike, ide dvoransko Svetsko u Birmingemu, pa novo Svetsko na otvorenom za dve godine u Dohi, pa Olimpijske igre u Tokiju.

Ako ili daj Bože kada za dve godine u Kataru, bez „zihernadle“ na dresu, pokaže svima da je najbolja, osvoji zlato i otpeva „Bože pravde“ onda će sve ovo otići u zaborav. Od kukanja nema „berićeta“, izlaz je u novom, još jačem treningu i novim pobedama. A pobede su uvek najslađa moguća osveta....

P.S. Jedna kladionica odlučila je da svima koji su se kladili na Ivanu isplati dobitak. Biće zanimljivo videti da li će Atletski savez, posle stava da je Španovićeva za njih prvak sveta, isplatiti nagradu od 30.000. E, to bi bila podrška...

Još sporta:

Čelsi ima 17 dana! Četvorica na spisku vredom 160 miliona evra!

Milan završio prelazni rok - Na "San Siro" stigao i napadač, kako je najavljivano!

Problemi za Real Madrid - Ronalda čeka ozbiljna suspenzija!

Troicki prekinuo sjajni niz protiv Iznera koji je trajao dve godine!