Supersport365 osvrt - Vaterpolo igre i igrice

> 15:40

Završnica Prvenstva Srbije za dečake do 15 godina u vaterpolu je bila i prošla, i zaista su svi pravi ljubitelji vaterpola u Kruševcu, Kragujevcu, a zatim i u Subotici mogli da uživaju u kvalitetnim mečevima koji su pružili najbolji mladi vaterpolisti koje Srbija ima u ovom trenutku. Njima svaka čast. Ipak, nekoliko pitanja je nakon završetka ostalo da lebdi u vazduhu, a koje su samo pažljivi posmatrači mogli da identifikuju, i da se zapitaju, pobogu šta se dešava?

Pravilo je da se nakon polufinalnih turnira, kada su i poznati učesnici finalnog turnira, odredi domaćin završnice, kako ne bi dolazili u situaciju da se utakmice igraju na bazenu na kom nema apsolutno nikakvog interesovanja za ove utakmice, pogotovo jer se radi o mlađim kategorijama. Ipak, zbog svega toga i čudi najava na portalu subotica.info, koja je poslovično bliska Spartaku, a koja datira na 29. jun, dakle nekoliko dana pre polufinalnog turnira, a koja je domaćinstvo finalnog turnira već dodelila Spartaku iz Subotice. Ko je i zašto dodelio ovo domaćinstvo, i šta bi se desilo u slučaju da neosporno talentovani vaterpolisti Spartaka, nisu izborili učešće u završnici?

Na samom završnom turniru su tri ekipe učestvovale iz Beograda. I ako podržavamo decentralizaciju sporta, i izmeštanje sportskih centara i van Beograda, pitamo se da li je jeftinije održati turnir u Beogradu gde će smeštaj morati da se plati samo jednoj ekipi, ili u Subotici gde su čak tri ekipe morale naći smeštaj tokom finalnog turnira.

Posebno se pitanje odnosi na pristrastnost suđenja koja se lepo može videti na snimku finalne utakmice. Sjajan meč, sjajna atmosfera, atomski vaterpolo, sve to je palo u vodu nakon nekoliko skandaloznih odluka sudija na štetu gostiju a u korist domaćina. Da li je potrebno silu sprovoditi na deci od 15 godina, koja tek trebaju da postanu ljudi, uspešni sportisti, koji će slavu Srbije nadamo se pronositi širom sveta? Takođe, na čitavu atmosferu je uticao i domaćin koji kao da je već unapred upisao titulu dovevši trubače na finale. Ipak, pobeda Partizana je osujetila unapred planirano slavlje domaćina. 

Svakako da sva ova pitanja ne treba da ostanu bez odgovora, prvenstveno jer je u mlađim kategorrijama neophodno razvijati kvalitetne, zdrave sportiste, koji će sutra biti dostojni reprezenti i svojih klubova i države iz koje dolaze. Forsiranje jednog kluba, pod uticajem bilo čijeg lobija, pa zvao se on Partizan ili Spartak nije dobro po srpski vaterpolo. Nije dobro jer će dovesti do manjka poverenja dece, a samim tim i odliva iz našeg najtrofejnijeg kolektivnog sporta.

Zbog svega toga apelujemo da se ovakve stvari ne ponavljaju, kako bismo u budućnosti mogli da se posvetimo isključivo dešavanjima na bazenu, a da se na one zakulisne igre van bazena uopšte i ne obaziremo.

Još sporta:

ZVANIČNO - Zenit prodao Srbina, zlatni 'orlić' karijeru nastavlja u Bordou!

Posao završen! Juventus doveo dva nova igrača, još dvojica potpisuju ovih dana!

Još jedan odlazak! Sjajni košarkaš sve dogovorio sa Realom, čeka se Zvezdino odobrenje!

VELIKI PREOKRET! Matić kreće Vidićevim stopama, ali ne ide u Junajted!