Evropljani su prvi put osvojili titulu na tlu Amerike, Brazil je doživeo rekordan poraz, a Mesi verovatno postao 'najveći svih vremena' bez trofeja svetskog šampiona. I to je to. Svetsko prvenstvo u fudbalu, treće zaredom koje osvajaju Evropljani, Nemci posle Španaca i Italijana, premda su Latinoamerikanci pokazali da igraju dobar fudbal

O Mundijalu ohlađene glave!

> 13:24

Španija je, baš poput Francuske posle osvajanja trona 1998, ekspresno oterana na dno, mada će se vratiti brže od Francuza. Engleska je dokazala da je mesto na SP ukrala i da se nešto mora menjati u sistemu evropskih kvalifikacija, kako bi na Mundijal odlazili oni koji to zaslužuju. Rusija takođe. Hrvati, Bosanci i Grci su se pošteno borili koliko su mogli... UEFA ima još jedan razlog za brigu – u Brazilu nije bilo nikoga iz istočne Evrope! (ne računajući, iz očiglednih razloga, Rusiju).

Odmah pošto je sudija odsvirao kraj, nemački Adidas se našao u problemu – kome će, osim Nemcima, prodati dresove Milera, Nojera i Lama?

Sponzor Zlatne lopte se, međutim, veoma brzo snašao i trofej za najboljeg igrača dodeljen je Mesiju. Mesi, verovatno, jeste bio najbolji fudbaler i na ovom SP - sam je, uostalom, uz pomoć jedino Maskerana i Di Marije dok se ovaj nije povredio, doveo Argentinu na korak od trona - ali je zlatnu loptu morao da dobije Miler, jer je najviše uticao na igru šampiona sveta, osim ako ne mislite da ju je trebalo dodeliti Lamu na osnovu pretrčanih kilometara i broja tačnih pasova.

Nemačkoj je put do trona bio znatno olakšan povredama Nejmara i Di Marije. Nejmar je pola današnjeg Brazila, fenomenalan igrač, brz i prodoran tehničar, koji osim što pokreće ekipu može i sam da reši svaku utakmicu. Bez njega, Brazil je prosečna ekipa, mada je sedam primljenih golova u polufinalu od Nemaca sticaj okolnosti i ništa drugo. Pitanje je da li je Nemačka uopšte bila bolja od Brazila na toj utakmici, jer se fudbal nije ni igrao. Prvi gol greška odbrane, drugi posle dobre akcije, ali je Klose ostavljen da šutira dva puta, kod trećeg je Miler na centaršut promašio ceo fudbal, a potom Kros suprotnom nogom, spoljnim delom kopačke, iz trka, sa 20 metara, pogodio ugao... Da ga vidim da to ponovi. Četvrti i peti Brazilci su dali sami sebi... Nojer je odbranio bar tri čista gola...

Što se tiče Argentine, priča je nešto drugačija. Di Marija je falio Gaučosima, bar koliko Nejmar Brazilu, jer bi ovaj sjajan i prodoran igrač, koji je, btw, odlučio finale ovogodišnje Lige šampiona, oslobodio silan prostor Mesiju. Ovako su trojica Nemaca seli Mesiju na kičmu, a on je opet uspeo da se i sam nađe u šansi i da namesti šansu drugima. Jedinu pomoć imao je od sjajnog Maskerana, ali momak igra daleko od protivničkog gola, pa to sve nije donelo konkretnu korist Argentini.

Utakmicu je rešio selektor Argentine Alehandro Sabelja kada je izveo borbenog Lavecija, a umesto njega na teren poslao Aguera, fudbalskim poreklom očigledno sa naših prostora. Egzekutor Sabeljinog neznanja bio je Gece, koga je Lev poslao na teren uz poruku da dokaže da je, he, he, bolji od Mesija. Gece je dao gol.

Bronzu je uzela Holandija, zasluženo ili ne, nije ni važno, ali je to zaista bio maksimalan domet foliranta Robena i njegovih korektnih saigrača.

Latinoamerikanci su odradili dobar posao - Čileanci, Merksikanci, Kolumbijci i Paragvajci ostavili su više od pozitivnog utiska boreći se za sebe, državu, zastavu, prošle i buduće generacije, sitnu nejač i starce koji bi da im umesto nadgrobnog spomenika stave bubamaru. Na svemu tome svaka čast, ali za nešto više ipak je potrebno više od dva kvalitetna fudbalera po ekipi.

Slična je stvar i sa Švajcarskom, dok je Belgija pošteno odigrala turnir i napravila sve što je mogla.

Suđenje je u principu bilo loše. Mažić je sudio dve utakmice i oba puta skrenuo pažnju na sebe, što za sudiju nije uvek korisno. Penal za Nemce protiv Portugalije bio je čist kao suza, i crveni je bio crveni po pravilima, ali žuti za svakog sudiju sa više fudbalskog takta. Na meču Argentina – Iran ispravno nije svirao penal za Iran, ali greškom. Neko od Argentinaca je izbio loptu u korner, pa zakačio protivnika, ali Mažić je loptu dodelio Argentini, što znači da nije video da je odbrambeni igrač dodirnuo loptu, a onda je morao da svira penal! Naš sudija ostaće upamćen i po tome što je na obe utakmice po jednom presekao napad postavljajući se na put lopti.

I pored korektno obavljenog posla, FIFA nije dala Mažiću da sudi nijednu utakmicu nokaut faze, ali je zato na teren u četvrtfinalu poslala više nego smešnog Španca Velaska Karbalja, koji se igračima Brazila i Kolumbije osmehivao, razgovarao s njima, pokušavao da uspostavi drugarski odnos, istovremeno praveći gomilu sitnih grešaka, najčešće u korist domaćina, što je podiglo tenzije i na kraju krajeva rezultiralo povredom Nejmara.

I to je to. Nemcima četvrta titula, Mesi je i dalje najbolji fudbaler sveta, Kolumbijac Rodrigez je prelaskom u Real unovčio najlepši gol na šampionatu. Brazil je najviše razočarao, a Skolarijeva igra je pokazala da je u ekipi bilo mesta za svu trojicu – Kaku, Robinja i Ronaldinja. Koliko god to smešno zvučalo.