Kolumna: Željko Vučković

Kocka je bačena! Šta čeka „srpskog Cezara“ u Rusiji?

> 12:55

Gotovo je! Nema nazad! Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije smenio je selektora Slavoljuba Muslina i preuzeo veliki rizik, a bogami i najveću odgovornost za sve ono šta će se dešavati na Mundijalu u Rusiji.

Baš kao što je Cezar 49. godine p.n.e. odlučio da pređe reku Rubikon i stavi na kocku sopstveni život i živote svojih legionara, tako je FSS (čitaj: Slaviša Kokeza) odlukom da uruči otkaz treneru koji je odveo državni tim na Mundijal odlučio da se kocka, po cenu da izgubi sve.

Nije više ni važno šta je bila zamerka na Muslinov rad. Uostalom, to nam je svima jasno. Igra u finišu kvalifikacija bila je ispod nivoa koji je potreban na Mundijalu, formacija 3-4-3 blago rečeno „provaljena“ i kada se svemu tome doda nepozivanje Sergeja Milinkovicha-Savicha onda je jasno da je razloga za promene bilo itekako dovoljno.

Kao što neko reče posle teške pobede protiv Gruzije i toliko željenog plasmana u Rusiju: „Smem da se kladim da Muslin tamo neće primiti pet komada, ali ne smem da se kladim ni da ćemo postići ijedan gol“.
E, možda je upravo u tome suština. Možda je upravo zato Kokeza u pravu kad kaže da je jedan cilj ostvaren, ali da moramo da vidimo šta ćemo dalje. A za dalje, to je očigledno, Srbiji je na terenu potrebna „sveža krv“. I da ne bude zabune, nije u pitanju samo Sergej, ima tu još „rupa u timu“, pa čak i na mestima za koje mislimo da su pokrivena.

Dakle, pošto su u životu ne isplati okretati iza sebe, sad je krucijalno da Kokeza izabere pravog naslednika. Ukoliko to bude, kao što se priča, Dragan Stojković Piksi imamo Bingo. Jedan od najvećih fudbalera koje je ova zemlja ili ovi prostori imali sigurno bi mogao da izvuče nešto više od tima u Rusiji.

Ukoliko, ipak, Piksi ne bude mogao, onda to definitivno mora da bude čovek koji poznaje igrače, mentalitet, sve ono što je potrebno da u Rusiji ne budemo turisti. Na sreću ili na žalost, nema tu mnogo ozbiljnih kandidata – Veljko Paunović koji je sa omladincima bio prvak sveta na Novom Zelandu ili možda Siniša Mihajlović, koji je, uz sve greške koje je pravio tokom svog mandata, mnogi se slažu, postavio temelje Muslinovog tima.

Da se vratimo na početak i Rubikon! Tole Karadžić je samo nekoliko dana uoči starta kvalifikacija za Mundijal u Južnoj Africi smenio Miroslava Đukića i doveo Radomira Antića. Svi se sećamo kakav je to pogodak bio. Ali, opet, sa druge strane, isti čovek promašio je sa Dikom Advokatom.

Slaviša Kokeza je, to se mora priznati, pogodio sa Muslinom. Daće Bog da pogodi i sa njegovim naslednikom...

PIŠE: Željko Vučković

Još sporta:

Patrik Miler MVP ABA lige u oktobru!

Ludnica u Milanu - Inter sa njima napada "Skudeto"

Kejlor Navas odlazi u Englesku, a Perez ima tri opcije za naslednika!

Bobi sedi na klupi a Detroit gubi i vreme i novac