Dobro, možda i Luiđi Lamonika na Svetskom prvenstvu u Turskoj, ali ovo je skandal koji zaslužuje da bude pomenut na današnji dan, kada Srbija igra sa Portorikom prvi kvalifikacioni meč za Olimpijske igre u Riju

ORLOVI, DOŠLO JE VREME ZA NAPLATU: Najveću nepravdu u istoriji košarke naneo nam je Portoriko!

> 18:41

Mnogi od vas ne znaju, velika većina, ako ne i svi, tada niste bili ni rođeni, a nisam ni ja! Ali to ne znači da ova tema ne zaslužuje da bude obrađena na dan kada Srbija i Portoriko igraju prvi meč na beogradskim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riju.

Bila je to 1972. godina. Olimpijada u Minhenu.

Glavni favoriti za zlatnu medalju bili su Amerikanci, Sovjeti i Jugosloveni. Jugoslavija je u grupi izgubila od Sovjetskog Saveza, ali joj je poraz od Portorika onemogućio da se bori za medalju. Otkriveno je da je nekoliko košarkaša Portorika bilo dopingovano. Među njima je bio i izvesni Migel 'Majki' Kol. Nesrećni Kol preminuo je četiri meseca kasnije, a imao je samo 21 godinu. Odlučeno je da Portoriko ne bude kažnjen.

Naši košarkaši su se dogovorili da ne izađu na parket, upravo zbog nedostatka kazne za Portorikance.

Međutim, i tada je u sportu bio snažan američki lobi, pa je iz jugoslovenske političke vrhuške došla direktiva da utakmica mora da se odigra. Svi su povukli odluku osim Ljubodraga Ducija Simonovića, koji više nikada nije hteo da nastupi za nacionalni tim Jugoslavije! Sa ove distance, veliki naklon za potez vredan divljenja...

Simonović je po završetku karijere napisao i knjigu koja se bavila ovom tematikom. Ime knjige je "Olimpijska podvala".

Titulu na toj olimpijadi uzeo je Sovjetski Savez, pobedom nad SAD-om u jednoj od najkontroverznijih završnica ikada, ali o tome nekom drugom prilikom i povodom.

Danas je najvažnije da se svi Srbi prisete ovog skandala sa ekipom Portorika i da se, ako ni za koga drugog, onda bar za Ducija Simonovića osvete zbog nepoštenog poraza od 74:79 od dopingom vođenih igrača portorikanskog košarkaškog nacionalnog tima.

Još sporta:

BOMBA KAKVU NBA NIJE VIDEO: Djurent ima novi klub!

Ivana Maksimović je majstor streličarstva, a kada se pojavi na plaži, sve oko nje PUCA! (FOTO)

TRANSFER ŽIVOTA: Subotić dobio poziv iz Londona kakav se ne odbija!

IZUZETNO PRIZNANJE ZA MAŽIĆA: Da li je moguće da će mu UEFA ukazati ovoliku čast?!