Japan je najavio planove da medalje za naredne Igre prizvede od dragocenih metala recikliranih iz elektronskih uređaja.

Sportistima sledi borba za medalje od elektronskog đubreta u Tokiju 2020. godine

> 22:05

Održivost, univerzalnost, obnovljivost, saradnja, sinergija i rodna ravnopravnost samo su neki od termina koji su proteklih godina dobili na značaju, pa su, između ostalog i deo Olimpijske agende 2020 koja sadrži 20+20 preporuka koji bi trebalo da budućnost Olimpijskog pokreta učine svetlijom. Medalje su jedan od najvećih simbola Olimpizma, pa i njihova izrada od elektronskog otpada nosi jaku simboliku.

Medalje u Riju ovog leta su već pravljene od materijala iz recikliranih izvora, a Tokijo namerava da za četiri godine medalje proizvede od dragocenih materijala koji će biti izdvojeni iz elektronskih uređaja koje moderan čovek svakodnevno koristi.

Kako bilo, organizatori će reciklažom morati da obrade ogroman broj starih uređaja obzirom da broj medalja koje se uručuju na Igrama konstantno raste, kao i da ćemo u Tokiju na delu videti i nove sportove: karate, skejtbord, sportsko penjanje, surf i bejzbol (sport koji se vraća na program). Takođe, uočljiv je trend rasta dimenzija i težine medalja, pa su ovogdišnje medalje bile teške tačno 500 grama.