Saldo medalja se povećava iz dana u dan

BRAVO: Nove medalje za srpske paraolimpijce!

> 18:44

Iz dana u dan, sve lepše vesti nam stižu sa Paraolimpijskih igara u Riju, ali ovo što se danas dogodilo, nismo mogli ni da zamislimo!

Najnovija vest je da je naš reprezentativac Željko Dimitrijević osvojio zlatnu medalju u bacanju čunja, a uz to oborio i svetski rekord rezultatom 29,96 metara. Srebrna medalja takođe ide u ruke jednom našem predstavniku, i to Milošu Mitiću, koji je prebacio 26.84 metra.

A ko su naši junaci?

Željko Dimitrijević rođen je 4. januara 1971. u Petrovcu na Mlavi. Pre nesreće koja ga je zadesila 1990. godine Željko se aktivno bavio fudbalom. Nakon povrede nastavlja da se rekreativno bavi sportom za osobe sa invaliditetom počevši od 1997. Željkova disciplina je bacanje čunja u klasifikaciji F51 – klasi kvadriplegičara, u kojoj je na POI 2012. osvojio zlatnu medalju, oborio svetski rekord i postao prvi zlatni paraolimpijac Srbije kao samostalne države. Željko trenutno drži apsolutni rekord u svojoj kategoriji. Na EP u Holandiji 2012. obara rekord evropskih šampionata, dok na Svetskim prvenstvima u Dohi i Grosetu takođe obara rekorde svetskih šampionata. Dobitnik je najprestižnije majske nagrade za 2012. godinu, kao i nagrade fondacije BK, a dva puta biva proglašen za najboljeg sportistu Paraolimpijskog komiteta Srbije (2012. i 2015. godine).

Željko ističe da je mu je drago zato što je njegova zlatna medalja doprinela da POI postanu vidljivije za javnost i da se nada da će podrška države i javnosti u buduće biti na višem nivou. On poručuje svima koji su u sličnoj situaciji da se bore i nikada ne predaju i da se svaki čovek može u nečemu pronaći, a rad znoj i suze se pre ili kasnije uvek isplate.

Miloš Matić rođen je 4. decembra 1987. u Užicu, gde živi do 2007. godine kada se seli u Beograd i upisuje Elektotehnički fakultet. Od 2011. počinje da se bavi atletikom za osobe sa invaliditetom, disciplina bacanje čunja. Nastupa na raznim međunarodnim takmičenjima, a od 2014. beleži značajne rezultate u svojoj disciplini, osvajajući srebrnu medalju na EP u Velsu, te bronzanu medalju na SP u Dohi 2015.

Još sporta:

DVE TRANSFER BOMBE! Već se zahuktava pred januarski prelazni rok!

TRAGEDIJA! Moratin gol je poslednje što je video u životu! 

KARMA VRAĆA UDARAC: Vunderkind Juventusa za "dž" ide u Englesku?

DRUGAČIJA PERSPEKTIVA: Kako Ranijeri i Gvardiola vide sinoćne mečeve

UEFA: Legija u velikom problemu zbog koreografije