Ksander Zajas dominira u kamili bivšeg sveta za 19-0

Xander Zayas vs Patrick Teixeira

Juniorski kandidat u srednjoj kategoriji Ksander Zajas ušao je u ring do obožavajućih krikova portorikanskih vernika. I najnoviji fenomen iz te ostrvske zemlje pojačao se na njegovom glavnom debiju.

Zajas je dominirao nad bivšim svetskim šampionom Patrikom Tekseirom (34-5, 25 KO) jednoglasnom odlukom od 10 rundi u subotu uveče u Pozorištu u Medison Skver Gardenu uoči parade povodom Dana Portorika. Ocene — 100-90 2x i 99-91 — bile su predstavnik jednosmernog saobraćaja.

Tekseira, koji je poslednji put držao WBO juniorsku krunu srednje kategorije 2021. godine, ušao je u borbu pošto je tri puta uzastopno pobedio. Njegovo šampionsko iskustvo, međutim, nije odgovaralo 21-godišnjem rodom iz San Huana.

Zajas je rekao: „Hvala svim mojim ljudima u Portoriku. Od svoje pete godine, sanjao sam o ovome. Dešava se, zahvaljujući vama, i želim da vam se zahvalim za sve što činite za mene.

„Bio je čvrst. Znao je kako da preћivi tamo. Ponekad je bilo teško pronaći telo, ali sa iskustvom ga je sakrio. Pokuљala sam da spustim udicu, a on se sagnuo ispod. Osećam se kao da je bio težak test, ali sam ga položio sa letećim bojama.“

Zajas (19-0, 12 KO) je držao nogu na pedali od uvodnog zvona i nastavio da udara po glavi i telu. Do osme runde, Tekseira je bio na zadnjoj nozi, buljio je u sat i činio sve što je mogao da uspori napad Zajasa. Zajas je u devetoj rundi isekao Teixeiru desnom rukom, što je otvorilo posekotinu. U 10. je izašao na nokaut fazu, ali dramatična završnica nije došla. Pobedio je i sada će preći na značajnije prilike. Pre 19 godina, Migel Koto je bio na naslovnoj strani medison Skver Gardena na prvoj čestitki za Paradu povodom Dana Portorika. Zajas je sledeжi na redu.


Brus „Šu Šu“ Karington, pretendent na perje rođen u Braunsvilu, ponovo ga je napravio „Šu Jork Sitijem“. Karington (12-0, 8 KO) je u osmini finala zaustavio panamskog udarača snage Brajana De Grasija (29-4-1, 25 KO).

De Grasija je dobila zadatak za manje od nedelju dana, ali je bila u trening kampu više od šest nedelja. Pokazao se kao teška zagonetka u ranim rundama, ali Karington je polako ali sigurno pronašao svoj žleb. U petoj, lisica desne ruke u uvo je ispustila De Graciu, i bilo je samo pitanje vremena. Desnica je poslala De Graciu dole i skoro kroz konopce u sedmom. Pošto je De Gracia bio u punom režimu povlačenja u osmom, Karington je sipao kaznu dok erik Dali nije mahnuo.

„Postoje neke stvari koje sam mogao da uradim više. Neke stvari sam mogao bolje da uradim na defanzivnom kraju. On je težak protivnik, i super sam srećan što je Brajan ušao i preuzeo borbu u poslednjem trenutku“, rekao je Karington. „Došao je da se bori. Stvarno je jak. Njegov nokaut odnos pokazuje da je moć tu, ali znate me, imam mnogo iskustva i znam kako to da zaobiđem, slomim protivnika i uradim to što radim. I tako smo došli do pobede.“


Juniorska velter kategorija: američki olimpijac Tigar Džonson (13-0, 6 KO), najnovija nada iz Klivlenda u Ohaju, donela je jednoglasnu odluku od osam rundi oko kaveza Tarika Zaine (13-2-1, 8 KO). Džonson je pobedio Zainu 143-68 i pobedio sa razlikom 79-73, 78-74 i 77-75.

U usponu: Perspektiva u usponu Endi Domingez (11-1, 6 KO) vratio se u pobedničku kolonu odlukom većine od osam rundi u odnosu na Kristofera Riosa (10-2, 7 KO), oporavljajući se od februarskog poraza. Ocene: 76-76, 77-75 i 78-74.

Srednja kategorija: Rodom sa Long Ajlenda Jahi Taker (11-1-1, 5 KO) uradio je sve osim da postigne gol nokautom, bruseći borbeno testiranog veterana Kvinsija LaVallaisa (17-5-1, 12 KO) tokom osam rundi na svom debiju u srednjoj kategoriji. Rezultat: 80-72 3x.

Teška kategorija: Ali Feliz (2-0, 2 KO), američki nacionalni amaterski šampion iz 2022. godine, zablizao je u profesionalnoj borbi broj dva, izbacivši Lemira Isom-Rajlija (4-3, 2 KO) u 1:25 u uvodnoj rundi. Feliz je oborio Isom-Rajlija pravom desnom i završio stvari kombinacijom brze paljbe koja je naterala sudiju Edija Klaudija da se umeša.

Junior Lightweight: Ofacio Falcon (12-0, 6 KOs) UD 6 Antonio Dunton El Jr. (5-3-2, 2 KOs), Score: 60-53 2x and 59-54.

Super Srednja kategorija: Nisa Rodrigez (2-0) UD 4 Džordan Garsija (4-4-3), Rezultati: 40-36 3x.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.