Mike Tyson, čir na želucu i ‘f***ing smešna’ borba

Mike Tyson vs Jake Paul head to head Netflix Paul vs Tyson drug testing

Majk Tajson koji se upušta u bilo kakvu borbu, profesionalnu ili egzibicionu, dolazi sa opasnostima i upozorenjima zbog svog tekućeg stanja stomaka.

Tajson je odložio događaj na Netfliksu sa Džejkom Polom kako bi se oporavio od epizode čira na želucu koja je zahtevala bolničko lečenje na letu iz Majamija za Floridu. Od tada, o ozbiljnosti Tajsonove bolesti nije bilo reči na otvorenom forumu od strane njegovog protivnika, organizatora događaja ili emitera.

Novi datum potvrđen je kao 15. Međutim, kao što je Super Sport naveo u više navrata, tajson koji je dobio odobrenje za borbu je malo verovatan scenario. Jednostavno nije bezbedno.

Ono što dodatno nadovezuje situaciju je nedavni odgovor na pitanje muay Thai borca na forumu koji navodi da fizička aktivnost sa čirevom isto što i Tajsonova nije preporučljiva.

Pisalo je: „Ako neko pati od čira na želucu, za njega je od suštinskog značaja da bude oprezan kada je u pitanju bavljenje fizičkim aktivnostima kao što su fudbal ili neki drugi sportovi. Čir na želucu su otvorene rane koje se razvijaju na unutrašnjoj postavci želuca ili gornjem delu tankog creva, a mogu biti osetljivi i skloni krvarenju ili perforaciji.

„Igranje fudbala ili bavljenje energičnom fizičkom aktivnošću potencijalno može da pogorša simptome čira na želucu i poveća rizik od komplikacija. Aktivnosti koje uključuju intenzivan fizički napor, nagle pokrete ili fizički kontakt mogu da stave dodatni stres na telo i stomak, što potencijalno pogoršava čir ili dovodi do krvarenja.

„Preporučljivo je da se pojedinci sa čirevima na želucu konsultuju sa svojim zdravstvenim provajderom pre nego što učestvuju u bilo kakvim fizičkim aktivnostima. Zdravstveni provajder može da pruži smernice na osnovu specifičnog stanja pojedinca, težine čira i ukupnog zdravstvenog stanja. U nekim slučajevima, može se preporučiti izbegavanje napornih aktivnosti dok se čir ne zaleči kako bi se sprečile dalje komplikacije.

„Od suštinskog je značaja za pojedince sa čirevima na želucu da slede preporuke svog zdravstvenog provajdera u vezi sa fizičkom aktivnošću, kao i da se pridržavaju svakog propisanog plana lečenja kako bi se promovisalo izlečenje i smanjio rizik od komplikacija.“

Doktor bivšeg šampiona u teškoj kategoriji preporučio je tromesečno odlaganje borbe sa Polom. 15. novembar daje skoro taj vremenski okvir. Međutim, šef UFC Dejna Vajt smatra da je ceo pojam Pola protiv Tajsona nezamisliv.

Vajt je na Flagrant podkastu rekao: „Kada se ova borba dogodi, Tajson će imati 58 f***ing godina. Skoro 60-godišnji muškarac ne bi trebalo da se bori sa 27-godišnjakom ni pod kojim uslovima. Иak i da je Majk Tajson, to je smeљno.

„Moj najveći problem sa stvarima sa Džejkom Polom je kako će se ovo odigrati. Kada se borio sa nekim ko je bio bokser, ko je imao isti tip dosijea kao i on, ko je bio njegovih godina, koji je bio njegove veliиine, izgubio je. Dakle, nikada više neće ići tim putem, zar ne?“

Ciljanje Tajsona sa skoro šezdeset godina je dovoljno loše, ali ne priznati da se borba verovatno nikada neće dogoditi mogao bi da bude najgori deo. Dobijanje očnih jabučica za to malo duže izgleda da dolazi iznad shvatanja da je Pol protiv Tajsona verovatno mrtav u vodi. Kako ostareli čovek sa zdravstvenim problemima i tekućim stanjem koje može biti opasno po život, može da se upusti u tuču?

Tačno onako kako je Vajt opisao. Što pre sve strane rasprave budu realne, to će biti bolje za sport boksa.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.