Bezbednost Majka Tajsona upućena zabrinutom predsedniku WBC-a

Mike Tyson and Mauricio Sulaiman

Bezbednost Majka Tajsona je najvaћnija ako bivљi љampion u teškoj kategoriji uрe u ring kako se pribliћava svojim љestim godinama.

Organizatori će preurediti borbu između Tajsona i Jutjubera Džejka Pola 7. Tajson ima čir na želucu koji svakog trenutka može da se rasplamsa, vodeći Svetske bokserske vesti da predvidi da se borba nikada neće dogoditi. Čir bi mogao da pukne, a da Tajson ne dobije udarac u stomak, pa je sa bolešom rizik veći ako „Najočniji čovek na planeti“ dobije bilo kakve udarce.

Međutim, ta činjenica ne odvraća Pola, koji gleda datume dalje niz liniju, i na druge protivnike koji mogu da popune tokom Tajsonovog oporavka.

Super Sport je želeo da proceni misli poslednjeg čoveka koji je sankcionisao tuču u kojoj je učestvovao Tajson, Mauricio Sulajman. Predsednik SBC-a je nadziranjem izložbe na kojoj su učestvovali Tajson i Roj Džons junior koji su na kraju držali oba borca van opasnosti.

Upitan o svojim razmišljanjima o Tajsonovom stanju i planovima za borbu, Sulajmanov stav je bio stav mnogih drugih – čuvanje bokserske legende što je moguće sigurnije tokom celog takmičenja.

„Bokseri su jedinstvena ljudska bića. Ne mogu da se porede ni sa jedan drugi sport“, rekao je Sulajman za Super Sport u ekskluzivnom intervjuu. „Ali oni su ratnici spremni da urade sve da se bore za ponos i čast.

„Oni žele da žive za svoje porodice i svi bi prihvatili da se bore sa 15, 20, ili bilo kojom količinom rundi i da se bore pod bilo kojim uslovima, samo da uрu u ring. To je njihova priroda.

„Majk Tajson je legenda o prstenu. Njegovo nasleđe je veliko kao i svaki sportista u istoriji. Prošao je kroz veoma teška vremena i uvek se vraćao. Uradio je senzacionalnu izložbu sa Rojem Džonsom još 2020. godine kada je svet ugašen. Takav događaj pružio je svetu zabavu, nadu i preko potrebnu pažnju za sportski događaj. To je bila izloћba sa svim kontrolisanim elementima. I Tajson i Džons su razumeli i dobro su se zabavljali. Ali sada, Majk ima 58 godina i ima sjajan život, putuje svetom kao atrakcija i ima uspešne poslove, ali na kraju, znam da je borac.

„Verujem da će bokserske vlasti pratiti Majkovo zdravlje. Siguran sam da će Majk i njegova porodica učiniti isto“, dodao je on.

Povodom posvećenosti WBC bokserima, Sulajman je zaključio: „Boks nije igra, ne možete da igrate boks. Bezbednost je glavni prioritet WBC-a od naљeg stvaranja 1963. WBC je taj koji je prilagodio mnoga pravila za zaštitu boraca. Sva pravila stvorena zbog bezbednosti se stvaraju čak i da bi se bokseri zaštitili od njih samih.“

Na osnovu njegovih deset sekundi snimka iz teretane, Tajson je izgleda bio u vrhunskom stanju. Međutim, u njegovim godinama – i sa svojom istorijom bolesti kao što su loša leđa, nikada se ne zna kada će se nešto naježiti od drvenarije i izbaciti iz koloseka planove. Pol je to naučio na teži način i mogao je da vidi višemilionsku posvećenost Netfliksu kako završava na podu sobe za sečenje.

Nema zamene imena kao Majk Tajson za bilo koji događaj. Ipak, ako najmlađi vladar ikada vrhunske divizije nije 100 posto, nema šanse da trguje udarcima sa fitnes fanatikom 31 godinu mlađim.

Teksaško odeljenje za licence i propise pratiće Tajsonovo zdravlje dok prvo zvono ne zazvoni. Ako postoji jedna instanca drugog rasplamsavanja čira za Tajsona, Pol borba nesumnjivo ide na staro gvožđe.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.