Ekskluzivno: Predsednik WBC-a daje Manny Pacquiao WBC tituli nadu

Manny Pacquiao Camp

Predsednik WBC-a Mauricio Sulaiman povoljno je reagovao prema MeniJu Pakvajou potencijalno osporavajući titulu u velter kategoriji u borbi za povratak.

Preko šefa MP Promotions Šona Gibonsa koji obaveštava Super Sport, Pacquiao traži poslednju priliku za svetsko prvenstvo pre nego što zauvek okači rukavice. Svetske bokserske vesti su 1. Međutim, namera filipinske superzvezde došla je uz podsetnik da je Pakvajo izašao tri godine i izgubio poslednju borbu.

Stoga, sticanje pogotka za WBC titulu – potencijalno protiv Marija Bariosa ako se privremeni šampion uzdigne na leđa Terensa Kroforda koji postaje ‘Šampion u pauzi’ – nije dolazilo u obzir.

Super Sport je ovo saopštio Sulajmanu, koji je rekao da je bilo primera u prošlosti kada se legendarni bokser vratio iz penzije kako bi se odmah osporio za titulu. Prvi koji je sulajmanovom umu bio je Rej Lenard. Kao i Pacquiao, ‘Sugar Ray’ nije bio u akciji tri godine pre nego što se vratio da preuzme Marvina Haglera za WBC krunu lake kategorije. Jedina razlika u slučaju Pacquiao je bila u tome što je Lenard pobedio u poslednjoj borbi pre nego što je počeo svoju pauzu.

Na pitanje da li bi Pakvajo mogao da se suoči sa Bariosom zbog zelenog i zlatnog kaiša, Sulajman nije isključio tu mogućnost.

„Ako WBC dobije peticiju da se Manny Pacquiao bori za titulu u velter kategoriji, to bi prirodno prošlo kroz glasanje odbora“, rekao je Sulajman ekskluzivno za Super Sport. „Postoje važni presedani u tom pogledu, kao što je Šugar Rej Lenard koji se bori sa Marvinom Haglerom nakon što je uspešno položio sve svoje lekare.“

Stoga, ako Pacquiao bude oslobođen da boksuje od strane lekara i Gibons stavi zahtev u ime osmog težinskog svetskog prvaka, pojam okršaja sa Bariosom bi prošao kroz proces.

Pacquiao se poslednji put borio 2021. kada je izgubio WBA verziju od Jordanisa Ugasa. Poraz nije bio onakao kakav je 45-godišnjak želeo da izađe, pošto je plan bio da se u ujedinjenju suoči sa Erolom Spensom juniorom. Spens je isključen zbog povrede oka, a Pakvajo nije imao drugog izbora nego da se bori sa kubanskom zamenom, koja je u potpunosti iskoristila prednost.

Od tada, Pacquiao je uporno pozivao na još jednu profi borbu dok izveštaji o izložbi sa Flojdom Mejvederom nastavljaju da popunjavaju centimetre kolone. Super Sport veruje da još uvek postoji šansa da se revanš dogodi u Japanu u RIZIN emisiji ove nove godine. Međutim, pre toga, Pakvajo bi mogao da izazove Bariosa u prikladnom oproštaju.

Pakiao je 2019. postao stari šampion velter kategorije svih vremena kada je svrgnuo Kita Turmana u Las Vegasu. Super Sport je bio prisutan na ringu kada je Pacquiao ispustio Turmana u prvoj rundi na putu ka trijumfu odluke.

Ako se borba sa Bariosom ostvari, Pakvajo bi takođe mogao da nadmaši tu odrednicu za punih pet godina. Ako se takmičenje odigra i posle septembra, Pakvajo će takođe moći da postane drugi najstariji bokserski šampion ikada, pretekavši Džordža Formana za drugo mesto iza Bernarda Hopkinsa, koji je imao 49 godina kada je zauzeo prvo mesto.

Sada je na Meni Pakiaou da da zahtev. Pacquiao je ranije držao WBC titule u kategoriji mušica i super perjanici.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.