Ryan Garcia nije isključen dok VADA upozorava zbog suplemenata

Ryan Garcia VADA

Rajan Garsija se suočio sa upozorenjem zbog suplemenata u saopštenju VADA upućenom svim bokserima koji uzimaju dodavanje dijetetskih supstanci.

Iako nisu direktno pomenuli Garsiju, VADA je poslala crvenu zastavu samo nekoliko sati nakon što je zvezda Zlatnog dečaka tvrdila da je oslobođen kontaminacije. Garsijin pravni tim poslao je Svetskim bokserskim vestima dva izveštaja u okviru zaglavlja Laboratorije za istraživanje i testiranje sportske medicine u kojima se navodi da su testeri pronašli ostarin u dva dodatka koja je uzimao tokom kampa. Odmah su se pojavila pitanja zbog nepečaćenih slika dva dodatka.

Super Sport je od tada kontaktirao Garsijin tim kako bi se raspitao da li planiraju da pošalju istu grupu otpečaćenu na testiranje, što bi bio daleko prihvatljiviji dokaz. Tek treba da reaguju.

Da bi se suplementi testirali u SMRTL-u, zahtevaju da se rezultati javeče i komisiji ili administrativnoj organizaciji kao što je VADA. Na Njujorškoj komisiji je da utvrdi značaj rezultata dodatka.

Što se tiče suplemenata, VADA je navela: „Podsetnik borcima u vezi sa suplementima. Ti si odgovoran za sve љto uzmeљ. Bez obzira da li su suplementi navedeni na doping kontrolnim obrascima, anti-doping organizacije ne odobravaju dodatke. Zato se borcima VADA obezbeđuju izjave upozorenja i drugi resursi.

„Borci treba pažljivo da provere suplemente pre nego što ih uzimajući. Bez obzira da li je navedena ili ne, nijedna anti-doping organizacija ne odobrava dodatke. Sportisti ostaju odgovorni za sve što uzmu. Borcima je obezbeđeno pismo ispod prilikom upisa & besplatnog pristupa da bi ih proverili sa AXIS- om.“

Nastavili su: „Sportisti treba da budu veoma oprezni u korišćenju bilo kakvih dodataka ishrani. Kao što su razne studije pokazale, dodaci ishrani mogu da sadrže male količine zabranjenih supstanci, čak i kada te supstance nisu navedene na etiketi.

„Sportisti su strogo podleže svakoj supstanci koja se nađe u njihovom telesnom primerku, bez obzira na to kako je supstanca tamo stigla. Sportisti su proglašeni krivim za doping prekršaj nakon konzumiranja dodatka ishrani koji je sadržao tragove zabranjene supstance iako se na etiketi ne pominju nikakve zabranjene supstance i sportisti nisu imali nameru da se dopinguju. Iako VADA može, po svom nahođenju, da pregleda listu suplemenata koje je obezbedio sportista koji učestvuje u „crvenoj zastavi“, VADA ne odobrava i ne može da odobri ili odobri upotrebu bilo kakvih suplemenata, bez obzira na to što je sportista možda obelodanio upotrebu dodatka VADA.

„Drugim rečima, do doping prekršaja će doći čak i ako se relevantna zabranjena supstanca može pratiti do suplement proizvoda koji je sportista obelodanio VADA.

„Sportisti mogu da pomognu u zaštiti tako što će potpuno izbeći bilo kakve suplemente, posebno one koji nisu testirani i sertifikovani bez droge od strane kvalifikovane spoljne organizacije.“

Ova priča traje mnogo duže, a Garsija pravni savetnik, Pol Grin, nada se da će se dogovoriti oko moguće suspenzije. Grin je, kako prenosi ESPN, naveo da će Garsija prihvatiti zabranu od ‘četiri meseca ili manje’ pre nego što doda: „Razumemo da će Rajan dobiti neku sankciju, ali osećamo da bi, s obzirom na ove dokaze sada, to trebalo da bude laka sankcija.“

Devin Hejni se i dalje nada da će rezultat njihovog okršaja 20.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.