Usyk ostaje neprikosnoven, Hrgović protiv Dubočice za prelazni pojas IBF

Oleksandr Usyk undisputed heavyweight champion

Kako su Svetske bokserske vesti prvi put navele u danima posle pobede nad Tajsonom Fjurijem, Oleksandr Usyk će ostati neprikosnoveni šampion u teškoj kategoriji.

Super Sport je tada dao dva razloga, od kojih se jedan u međuvremenu ostvario. Usyk je zatražio izuzetak da zadrži crveni pojas posle pobede odluke protiv Fjurija zbog toga što je njegov protivnik odložio borbu na šest meseci. Šefovi Međunarodne bokserske federacije povoljno su gledali na Usjka pošto Fjurijevo dalje odlaganje borbe nije bilo pod kontrolom Ukrajinca. Usyk bi sada mogao da dobije šestomesečno odlaganje, isto vreme kada je Fury pomerio njihovo takmičenje sa prvobitnog datuma od 23. decembra 2023. do 18. maja 2024. godine. Ovaj scenario znači da će druga Borba Usyk protiv Furyja biti za sve klikere ovog decembra.

Usyk će morati da pregovara sa pobednikom Hrgovića protiv Dubočice do početka januara, razume Super Sport. Ali, IBF će verovatno učiniti titulu upražnjenom ako dođe do daljeg odlaganja – kao u Fjuriju ili Usjku koji odlažu revanš. Situacija je trenutno na ivici noža.

Za sada će se Filip Hrgović i Danijel Duboa boriti da budu prvi u redu kada Usyk konačno napravi obaveznu odbranu svog šampionata. Hrgović i Duboa suočavaju se sutra uveče u sklopu takmičenja 5 vs 5 u Saudijskoj Arabiji. Ko izađe na vrh zna da će dobiti priliku za neprikosnovenu titulu u prvoj polovini 2025.

Da li njegova ekselencija, saudijski predsedavajući Turki Alalšik, ima bilo kakve veze sa tim što je Usyk održao svoju titulu kada su se pojavile spekulacije da će mu IBF oduzeti tek treba da bude potvrđeno.

Međutim, posle epskog okršaja ranije ovog meseca, i Usyk i Fury zaslužuju još jednu priliku za neprikosnovenom titulom, držeći kaiševe na okupu.

Umesto da se bore za samo jednu titulu, Hrgović ili Duboa će dobiti borbu za sve četiri.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.