Tragedija Šerifa Pravnika: Jedna borba, krajnji gubitak

Sherif Lawal dies

Svetske bokserske vesti saznale su u nedelju o još jednoj smrti u sportu boksa dok je Šerif Loal podlegao razornim povredama prstena.

Zaustavljen u četvrtoj rundi svoje debitantske profesionalne borbe, Lawal je platio krajnju cenu jer je želeo da ostvari svoj san.

Član bokserskog kluba Sveti Pankras u Londonu, 29-godišnjak se borio na predlogu zakona o premijernoj bokserskoj promociji u Velikoj Britaniji pod vođstvom Hristosa Evangeloua iz čuvene bokserske porodice Evangelou. Ulazeći u plaćene redove kasno u karijeri, Lawal je imao Malama Varelu u suprotnom uglu za ono što se očekivalo kao prvu pobedu. Tragično, završilo se sasvim drugačije za Šerifa.

Posle prethodnih bolova Skota Vestgarta, Majka Touela, i, u skorije vreme, Vilija Limonda, britanski boks je morao da se izbori sa značajnim bolom zbog gubitka još jednog člana. Kada bilo koji bokser premine, kao što je to bio dan Patrika i 18-godišnje Dženet Zapata, cela zajednica se okuplja kao jedna, ali to je stalni podsetnik na žrtve koje svaki muškarac ili žena podnese kada stane između tih konopaca.

Lawal se radovao borbi pod svetlima po prvi put dok se probijao do ringa, ali ništa neće nadoknaditi pustošenje Londonca da se više ne vrati.

U nedelju uveče je objavljeno da se Lawal nije izvukao, pošto je odveden u bolnicu Nortvik Park i da na bolnici radi satima od strane medicinskih radnika. Jednostavno ništa nisu mogli da urade jer je Loala bila preteška.

Evangelou je izneo saopštenje koje je ponovio bivši profesionalni glumac Kris Evangelou, koji je izrazio saučešće reagujući na to.

„Duboko sam rastužen tragičnim gubitkom Šerifa. Ovaj razorni incident duboko je uticao na sve nas i borimo se da se pomirimo sa tako nezamislivim gubitkom“, rekao je Kostakis.

„Šerif nije bio samo izuzetan sportista već i divna osoba, a njegovo odsustvo će se duboko osetiti. U ime cele naše organizacije, upućujem naše najdublje saučešće Sherifovu porodici, prijateljima i voljenima. Delimo vašu tugu u ovom neverovatno teškom trenutku. Molim vas, znajte da su naše misli i molitve uz vas.“

Britanski bokserski odbor za kontrolu je dodao: „Britanski bokserski odbor za kontrolu upućuje saučešće porodici Sherifdeen Lawal nakon njegove tragične smrti nakon njegovog bokserskog takmičenja u nedelju, 12. maja 2024. godine. Misli svih koji se bave boksom u Velikoj Britaniji su sa njima u ovom teškom trenutku.“

Promoter Kuće slavnih Lu DiBella, koji je izgubio Dej kada je bio pod njegovim očešljem 2019. godine, izjavio je: „Boks je često neoprostiv; Naši sportisti ne igraju, oni se bore. Svaki put kada to urade, oni snose veliki rizik. Počivaj u miru, Sherif Lawal, mladi borac snimljen na svom profi debiju, ostvarivši svoj san. Saučešće njegovoj porodici i prijateljima.“

Bivši borac iz Velike Britanije Džerom Vilson, koji je umalo izgubio život kada je u sličnoj situaciji sa Loalom 2014. godine, zna samo predo najbolje da stvari mogu da krenu užasno loše.

„Počivaj u miru, Šerife Loal. Moje saučešće ide svim njegovim najbližima“, rekao je Vilson. „To je veliki sport na mnogo načina, ali kada se ovakve stvari dogode, to je veoma tmurna posledica sa kojim se treba nositi!“

Boks će, nažalost, morati da se nosi sa više poraza u budućnosti, što je priroda borbene igre. Ponekad je teško zamisliti da su takmičari u sportu podložni smrti jednostavnim tokom rada onoga što vole i žele da zabave gomilu.

Sherif Lawal će ostati upamćen po svojoj hrabrosti u kačenju rukavica da bude ratnik kakvog je rođen da bude. Međutim, bilo je prerano za njegovu životnu šansu da bude skraćen na način na koji je to bilo.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.