Deontay Wilder se suočava sa borbom ako želi da spasi svoju propalu karijeru

Deontay Wilder and Shelly Finkel

Deontay Wilder se suočava sa borbom da spasi svoju karijeru ako bivši šampion u teškoj kategoriji želi da se vrati.

Za početak, njegove ambicije da povrati svetsku titulu čvrsto su van menija, barem u top diviziji. Kao što su Svetske bokserske vesti mnogo puta izvestile, Vajlder ima opcije i na kruzer kategoriji i u bridžer kategoriji, ali je praktično njegov visokoprofilni mandat u teškoj kategoriji završen sa Žilei Džang.

Vajlder više ne komanduje poštovanjem, jer njegovi protivnici znaju da mogu da ga povrede po svojoj volji. Otpor udaraca koji je jednom pokazao protiv Luisa Ortiza i ostalih je nestao. Nešto više od godinu dana nakon što je postigao spektakularnu pobedu protiv Roberta Heleniusa, Džozef Parker je išibao sve poslednje ostatke bilo kakvih iluzija o tome da je Vajlder šampionska sila.

Šest nedelja posle prekida rada Žanga, Vajlder nije bliži saopštavanju odluke o svojoj budućnosti. Svetska titula snimljena u ofingu od vladara WBC Bridžer kategorije Lorensa Okolija videla je da se kratki prozor zatvara kada „Bronzani bombarder“ nije reagovao.

Super Sport je poslao Okolijev dogovor Vajlderovu menadžerku Šeli Finkel. Dugogodišnji bokserski figura odbio je čak i da spekuliše da li će se Vajlder vratiti u akciju.

Posle svađe sa Andijem Ruizom juniorom, koji je sankcionisan od strane WBC-a i poređan od strane promotera Al Hejmona, raspao se 2021. godine, Vajlder je bio u silaznoj spirali neaktivnosti i poraza. Kako stvari stoje, Vajlder ostaje u neizvesnosti i nedostaje u akciji.

Velika borba sa Entonijem Džošuom je nestala. Međutim, Super Sport je izneo plan za ponovnu bitku, koja je zaustavljena time što je SBC objavio sporazum da se Okoli bori protiv svog obaveznog Kevina Lerene.

Da je Vajlder želeo borbu oko Okolija, postojao bi značajan obim da se borba organizuje na Džošuinom Vembliju u septembru. Da je Vajlder mogao da uzme Okolijev pojas i postane dvostruki igrač svetske titule i da je Ej Džej pobedio Danijela Diboa za IBF verziju iste večeri, došlo bi do ozbiljne igre da se par sastane u scenariju šampiona protiv šampiona.

To viљe nije sluиaj.

Niko u Vajlderovog logora nije preneo nikakvu informaciju o tome da li će se starosedelac Tuskaloosa boriti 2024. ili šire. Mnoga predviđanja da je Vajlderova karijera u tom sportu možda već završena zasenjuju mogući povratak. Te spekulacije se intenziviraju samo zbog njegovih problema van ringa. Samo Vajlder zna da li ga uopšte više želi.

Vajlder je osvojio WBC titulu u teškoj kategoriji 2015. godine i držao je do 2020. godine, u najdužoj trci za titulu u top diviziji još od braće Kličko. Deset odbrana titule će vajlderu nesumnjivo zaslužiti mesto u Kući slavnih. Međutim, do tragičnog okončanja izuzetnog mandata doći će ukoliko on ne odluči da nastavi.

Navijači su i dalje u mraku zbog Vajldera, pa američki udarač ne može sebi da priušti da čeka toliko dugo i treba da izazove interesovanje za još jedno trčanje. Što duže Vajlder čeka, on je stariji. Kada ponovo uđe u ring, nivo aktivnosti će mu biti više nego kritičan kako se bude približavao broju 40.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.