Michel Rivera i Shohjahon Ergashev na kartici Shields

Claressa Shields vs Joanisse

Salita Promotions je najavio par super lakih svetskih lakova za svoj predstojeći „BIG TIME BOXING USA: SHIELDS VS. JOANISSE“ dogaрaj.

Manifestacija uključuje intrigantnog ko-igranog koprodumenta od 10 rundi koji je svetski rangirani super laki Mišel „La Zarza Ali“ Rivera protiv 140 kilograma kandidata Huga Alberta „Nato“ Roldana u subotu, 27. jula, u Maloj Cezar areni u Detroitu i emituje se uživo na DAZN-u.

Pod naslovom Neprikosnoveni svetski šampion u srednjoj kategoriji i bokserska superzvezda Klersa „GWOAT“ Štitovi istorijski izazov svetske šampionke u teškoj kategoriji WBC-a Vanese Lepage-Joanisse, u noćnom televizijskom donjem vešu naći će se i nekadašnji izazivač svetske titule Šohjahon „Potomak Tamerlane“ Ergašev

„Super laka divizija je jedna od bokserskih sdeepesta u talentu i ličnosti“, rekao je Dmitrij Salita, predsednik Salita Promocije. „Šohjahon Ergašev i Mišel Rivera su obojica glavni kandidati i oni su sa živim izazivačima koji žele da izrode sopstveno pravo na slavu. Ove borbe će biti barnburneri sa pobednicima u redu za pogotke za svetsku titulu.“

Od Majamija preko Santo Dominga, Dominikanska Republika, 26-godišnji Mišel Rivera (25-1, 14 KO) se uzdigao do ugleda zveckanjem niza pobeda na nacionalnoj televiziji nad nekoliko tada neporaženih ili nekada pretučenih neprijatelja, među kojima su Ladarijus Miler (tada 21-1), Džon Fernandez (tada 21-1), Hoze Matijas Romero (tada 24-1), Džozef Adorno (tada 14-0-2) i Džeri Perz (tada 14-1). Usput je osvojio IBF-USBA i Svetsko prvenstvo u lakoj kategoriji Kontinentalne Amerike.

Trenutno ocenjen kao WBC #13, Rivera, za koga neki kažu da liči na mladog Muhameda Alija, poslednji put je viđen kako se trese od svog jedinog poraza u karijeri postigavši impresivnu jednoglasnu pobedu nad bivšim svetskim šampionom Sergejem Lipinetsom (UD 10) u novembru.

„Moji navijači mogu da očekuju veoma brz, eksplozivan Mišel Rivera“, rekao je Rivera tokom pauze na treningu. „Imam novi tim, ali isti cilj. A to je da bude svetski šampion i da dominira podelom.“

Iz La Bande, Santjago del Estero u Argentini, 31-godišnji Hugo Roldan (22-2-1, 7 KO) već je pobedio bivšeg šampiona Srednje kategorije Južne Sad Lukasa Bastidu (TKO 3); bivši argentinski šampion u super lakoj kategoriji Damián Yapur (UD 10); bivši južnoamerički šampion u lakoj kategoriji Serhio Gil (KO 1); bivši argentinski šampion u velter kategoriji, Chaco Victor Hugo Velázquez (UD 10) i WBC Latino Šampion u super lakoj kategoriji Emilijano „Cobrita“ Domínguez dva puta (oba UD 10) u svojoj šestogodišnjoj karijeri.

Roldan je bio neporažen pre dolaska u Severnu Ameriku da se bori, gde je pretrpeo i svoje kontroverzne gubitke putem 10-rundi odluka Džozefu Adornu u septembru 2022. i, najskorije, u septembru prošle godine od Batirzhana Jukembajeva. Između ta dva poraza, Roldan se vratio kući u Argentinu u februaru prošle godine i osvojio WBA Fedelatin Velter kategoriju sa jednoglasnom odlukom od 10 rundi nad HozeOm Hugom Asevedom.

„Dva puta smo se borili u Sjedinjenim Državama i izgubili tesne odluke zbog lokalnog favorizovanja“, rekao je Roldan. „Ovog puta to ne ostavljamo u rukama sudija.“

Trenutno ocenjen kao IBF #13, Šohjahon Ergašev (24-1, 21 KO) iz Detroita preko Rakhmona u Uzbekistanu, popularan je udarač sa juga, koji trenira u teretani Kronk sa poznatim trenerom ŠugarHilom Stjuardom.

Pre nego što je pretrpeo jedini poraz u karijeri, u neuspešnom izazovu za IBF Svetsko prvenstvo u super lakoj kategoriji tadašnjeg šampiona u super lakoj kategoriji u novembru, Ergašev je dominirao u svom prethodnom takmičenju.

Zaustavio je prethodno nepobeđenog Sonija Fredriksona u tri runde u januaru 2018. godine, a to je usledilo 2019. godine, pobedom jednoglasnom odlukom nad Mikal foksom, predavši mu prvi poraz u karijeri. Ergašev je nedavno pobedio veterana Panamskog sitija Huana Huertasa nokautom u prvoj rundi u martu. U rodnom Uzbekistanu Ergašev je slavna superzvezda sa preko 2,7 miliona Instagram pratilaca. Ovaj 32-godišnjak je nedavno glumio u reklami za nacionalnu televiziju inFINITI QX50 linije luksuznih automobila.

„Srećan sam što sam ponovo u ringu“, rekao je Ergašev. „Radujem se što ću se ponovo popeti na rang listu, osvojiti svetsku titulu i nokautirati svoju konkurenciju. Ne trepći 27. Pravim veliki nokaut šou.“

Rođen na Plavom ostrvu, Ilinois, 33-godišnji Džulijan Smitgru u teškom kraju u južnom predgrađu Čikaga. Smit se zarazio meningitisom kao novorođenče, zbog čega je postao gluv i zadirkivan je, imitiran i maltretiran zbog svog špijunach i oštećenje sluha. Uprkos izazovima, Smit je imao istaknuti amaterski bokserski rekord od 84 -7 i bio je dvostruki Čikago Golden GlovesChampion pre nego što je 2018. godine pretvorio u profesionalca.

U profesionalnim redovima, Smit je dobro prošla protiv vrhunske opozicije i zabeležila nekoliko vrednih pobeda u svojoj karijeri od 10 udaraca, uključujući uzimanje neporaženih 0 od tada 14-0-1 Alfreda Eskarcega putem jednoglasne odluke u julu 2022. i neporaženih „0“ od tada 8-0 Orestes Velaskez preko prekida devetog kruga u februaru ove godine.

Pošto je uvek morao više da radi od drugih da bi uspeo, Smit kaže da oseća da će pobeda nad Ergaševim biti veliki korak u tome da mu se pomogne da postane prvi gluvi afroamerički šampion u velter kategoriji na svetu.

„Naporno sam radio za ovu priliku i nameravam da je iskoristim na najbolji način“, rekao je Smit. „Ergašev je dobar borac, ali mi je na putu iz snova. Bio sam slabiji celog života i dobar sam u tome. 27. jul će biti veliki korak ka mojim ciljevima i treniram napornije nego ikada da to ostvarim.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.