Majk Tajson je zamalo odsekao glavu sinu legende teške kategorije

Mike Tyson vs Marvis Frazier

Majku Tajsonu nije stran rani nokaut, ali njegov najbrži u plaćenim redovima došao je protiv sina legende teške kategorije.

Godine 1986, sa 24-0 i mesecima od kada je postao najmlađi prvoplasirani u istoriji, Tajson se borio 16-1 Marvis Frejzer.

Uprkos tome što ga je trenirao njegov otac, ‘Pušenje’ Džoa’, borba je trajala samo trideset sekundi.

Tajson je eksplodirao iz blokova i krenuo pravo na Frejzera u borbi koju je emitovao ABC u sklopu svoje antologijske serije Široki svet sporta. Majk nije stao dok se Frejzer borio da dobije jedan udarac.

Kraj je usledio u roku od nekoliko sekundi kada je Frejzer uhvaćen solidnim šutem posle solidnog šuta, s tim da je Tajson očigledno imao loše namere. Aperkat je poslao Frejzerovu glavu u oblake pre nego što je savršeno vremešna i destruktivna desna kuka pogodila Frejžerovu bradu dok je padao. Nepotrebna leva kuka na hramu je onda napuљtala Frejzera i sruљila ga u ugao, pala na konopce.

Pretrpevši samo drugi poraz u karijeri, prvi od Lerija Holmsa, Frejžerov sin se nikada ne bi u potpunosti oporavio od događaja te noći. Posle godinu dana pauze, Marvis se vratio u leto 1987. Međutim, borio se samo tri puta pre nego što je otišao u penziju 1988. Kasnije je postao ministar koji pomaže zatvorenicima.

Što se tiče Tajsona, dobro je dokumentovano da je njegova karijera već bila na putu stratosferskog superstardoma. Njegova 25. pobeda dovela je do još jednog jednostranog prebijanja Hozea Ribalte, pre nego što je nokautom Alfonza Ratlifa u drugoj rundi postavio svoj prvi izazov za svetsku titulu.

Kada je Trevor Berbik doneo svoje pojaseve u ring 1986, Tajson je uniљtio svog sunarodnika da postane WBC љampion i najbolji u diviziji sa 20 godina.

Međutim, Frejžerov nokaut ostaje u istorijskim knjigama kao Tajsonov najbrži profesionalni nokaut. Najbrži u amaterima bio mu je osam sekundi na Juniorskoj olimpijadi 1981.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.