Oskar De La Hoja ćuti dok Rajan Garsija izvršava svoju reputaciju

Ryan Garcia Oscar De La Hoya Bernard Hopkins

Oskar De La Hoja je održao zapanjujuću tišinu dok je Rajan Garsija davao nedokučive komentare, čime je praktično izvršio svoju reputaciju.

Od početka trolovanja još u februaru pre nego što je pobedio Devina Hejnija, Garsija je evoluirao u potpuni rasizam na otvorenom, za šta će na kraju biti okrivljena zloupotreba supstanci.

Međutim, činjenica da je De La Hoja prokomentarisao predstojeću borbu Vilijama Zepede i da se nije pozabavio Garsijinog ponašanja nije se dobro složila sa mnogima. Čini se da predsednik Zlatnog dečaka drži distancu od situacije kada se od njegovog potpunog očekivaja da osudi svog borca.

Iše Smit je pozvao De La Hoju da kaže nešto, bilo šta.

„Bilo bi lepo da osudite ono što je vaš borac danas izjavio nazivajući crnce (n-rečju)! Ali shvatam. GBP voli ovakvu vrstu s***a, kao i ujka Tom Bernard“, rekao je Smit.

Dodao je: „Kada je uhapšen u Kali – ništa. Kada je iskočio prljav – ništa, krivio je sve osim sebe za sve svoje postupke. Nema odgovornosti od njega. Svi verujete da je hrišćanin. Rekao sam mu da je više kao Juda, i opet ćeš ga zameniti. U kom trenutku, dosta je bilo?“

Za razliku od De La Hoje, Garsijini roditelji pridružili su se predsedniku WBC-a Maurisiju Sulajmanu u govoru dok je njihov sin oskrnavljuje ime Džordža Flojda i specifične religije putem društvenih mreža.

„Naš sin je nedavno dao izjave koje se ne poklapaju sa njegovim, ili porodičnim, istinskim karakterom ili uverenjima. Naša porodica nedvosmisleno ne podržava nikakve izjave koje je dao u vezi rase ili religije. Ovo ne odražava ko je Rajan i kako je odrastao.

„Oni koji poznaju Rajana mogu da posvedoиe o ovoj иinjenici. Rajan je otvoreno govorio o svojoj tekućoj borbi sa mentalnim zdravljem tokom godina. Kao porodica, posvećeni smo obezbeđivanju i ohrabrivanju da dobije neophodnu pomoć za navigaciju kroz ovo izazovno vreme i da se pozabavi svojim neposrednim i dugoročnim blagosišćem.

„Cenimo kontinuiranu podršku, molitve i saosećanje“, izjavili su Henri i Lisa Garsija.

Garsija je već suspendovan iz boksa u narednih devet meseci, što znači da bi ovo mogao da bude idealno vreme da super laki napravi korak nazad od reflektora kako bi procenio koga želi da napreduje.

Epizoda koja je uvećana u medijima pojavila se niotkuda za neke ali se već mesecima manifestuje u glavama drugih. Garsija se nije pozabavio sopstvenim ponaљanjem osim љto je rekao da troluje. Međutim, kada postane štetno za osobu koja spinuje ili druge, reči i fraze poput onih koje je izgovorila Garsija više ne mogu da se očešu ispod tepiha.

Nadamo se da ovaj horor šou – iako razarajuće bolan i veoma razočaravajući, može biti katalizator koji na kraju okonča olupinu voza. A to poиinje sa De La Hoyiиim nedostatkom priznanja.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.