Dvorana slavnih Mike Tysona KO’d-a za 38 sekundi nije bila nokaut

Mike Tyson vs Lou Savarese

Besmrtna moć udaranja Majka Tajsona bila je očigledna tokom cele njegove karijere, ali ništa više nego u nekoliko izuzetnih okolnosti.

Jedna takva instanca došla je kada je Tajson za 38 sekundi srušio Njujoršku državnu boksersku dvoranu Slavnih, što je pobeda koju mnogi previđaju kao solidnu pobedu. Tajson je pretukao Lua Savaresea u Hempden parku u Velikoj Britaniji u sklopu svoje oproštajne turneje.

Uprkos tome što je u to vreme bio onesvešćen kao nokaut, Savarese je borac koji se može pohvaliti nekim solidnim nastupima. Ali pošto je Majk tako brzo demolirala Lua, Savarese je smenjen kao niko, posebno u Velikoj Britaniji.

Jedan brzi pogled na zapis Savarese. Odmah znate da je Tajsonovo dostignuće mnogo bolje nego što izgleda na papiru. Kao jedna od 28-člane Njujorške kuće slavnih klase 2020, popularna Savarese je formalno indukovana u Ruso’s On The Bay u Hauard Biču u Njujorku.

Savarese je bio lokalni favorit. Rođen u Bronksu i iz Grinvud Lejka, dvostruki je šampion Nju Ingland Golden Glavsa, pošto se borio u Medison Skver Gardenu. Savarese je postao profesionalac 30. aprila 1989. nokautiravši Džejmsa Smita u četvrtoj rundi njihove borbe u Hjustonu.

Savarese je pobedio u svojih prvih 36 profi borbi, naglašenih poslednjom od tih, tehničkom nokaut pobedom nad Basterom Matisom juniorom u sedmoj rundi. Savarese je trijumfom preuzeo upražnjenu titulu Bokserske asocijacije Sjedinjenih Država (USBA) u teškoj kategoriji. Takođe je postavio veliki obračun sa Džordžom Formanom u Atlantik Sitiju 1997. U još jednom dobrom rezultatu, Savarese je izgubio odluku o podeli od dvanaest rundi (114-113, 112-115, 110-118) za malo cenjeno upražnjeno prvenstvo Svetske bokserske unije (WBU).

Pored toga, Savarese kaže da je njegov nokaut u prvoj rundi bivšeg svetskog šampiona u teškoj kategoriji Džejmsa „Bastera“ Daglasa 1998.

„Bio sam veliki autsajder u borbi sa Daglasom“, prisetio se Savarese. „Imao je dobar udarac. To je broj jedan za mene. Moj amaterski hajlajt je bio osvajanje moje prve titule Njujorških zlatnih rukavica (1985. kada je zaustavio Džonatan Hila u finalu) pred mojim navijačima, porodicom i prijateljima.“

Pored IBA, Savarese je osvojio i WBO Inter-Continental i IBA Continental šampionat.

Pored bivših svetskih šampiona Daglasa, Viterspuna i Matisa juniora, Savarese je pobedio glavne kandidate. Među njima su bili teškaši kao što su Dejvid Bostiče, Lens Vitaker i Leo Nolan.

„Borio sam se sa šest svetskih prvaka. Evander Holyfield, Mike Tyson, Foreman, Witherspoon, Douglas, i Riddick Bowe u amaterima. Maks Kelerman (nekada HBO) je jednom rekao da sam iz stare škole boksa. To je dobro. Sviрa mi se to.“

Savarese će uvek otelotvoriti kako je biti njujorški bokser. Osim toga, Majk Tajson je zabeležio značajnu pobedu te večeri u Škotskoj, i on to zna.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.