Rezultati boksa: Martinez pobedio Ioku, Mozli junior pobedio Džejkobsa

Fernando Martinez wins

IBF šampion u superteškoj kategoriji Fernando Martinez postao je ujedinjeni titlist nakon što je putovao u Tokio i uhvatio Iokin WBA pojas dobro zasluženom jednoglasnom odlukom.

Martinez je bio efikasan agresor od početka do kraja, a njegov brz start u prve četiri runde (ukupno 136-75, 114-63 snaga) postavio je ton i naterao Ioku da igra nadoknadu.

Tridesetpetogodišnji veteran je dao sve od sebe, ali jednostavno nije mogao da održi korak sa Martinezovim napadom koji ga je video u proseku 91,6 udaraca po rundi, do Iokinih 76,8 i povezao vođstvo od 369-279 ukupno, 61-49 udaraca, 308-230 snaga. Martinez je pobedio 11-1 u KompuBoksu prekida totalne veze. Međutim, njih dvojica su razdvojeni sa tri ili manje ukupnih poveza u šestim rundama, 10 i 12 i sa četiri u sedmoj rundi.

Ioka je bio precizniji u snimcima energije (41%-38%) i njegov napad tela je bio vrhunski (174-57 u vezama). Ipak, Martinez je ukupno gledano bio precizniji (34%-30%) i u udarcima (20%-14%) a istovremeno je bio i neispitani generalni prsten koji je zadao lakše uočene udarce.

Dok je Edvard Hernandez podneo apsurdni skor 120-108, Stenli Kristodulu (117-111) i Žan Pjer Van Imšo (116-112) bili su bliži obeležju.


Dijaz vs Masvidal rezultati:

U dugo očekivanoj borbi između dugogodišnjih rivala i superzvezda borbenih sportova, Nejt Dijaz je u subotu uveče odneo kući većinsku odluku pobedom nad Horheom „Gamebred“ Masvidalom u 10 rundi lakog obračuna u teškoj kategoriji koji je naslovio Fanmio PPV iz Honda Centra u Anahajmu u Kaliforniji.

„Misija ostvarena“, rekao je Dijaz (1-1). „Osećam ljubav ovde u Kaliju svaki put. Pojavio se i došao da se bori, a i ja sam.“

„Mislio sam da sam pobedio“, rekao je Masvidal (1-1). „Prizemljio sam teže šuteve. Pobedili ili izgubili, ponovićemo to. Mi smo 1:1, tako da ćemo ga vratiti nazad.“

Nakon što su se borili za inauguralnu UFC BMF titulu u svom prvom okršaju koji je osvojio Masvidal, dve MMA superzvezde ponovo su obnovile svoje rivalstvo višemesečnim žestokim razgovorima o smeću koji su vodili do događaja u subotu uveče pred rasprodatom publikom od 18.040 ljudi.

Takmičenje se pretvorilo u poklapanje Dijazove aktivnosti i udarnog rezultata protiv Masvidaleove preciznosti i moći. Dijaz je prizemljio 148 od 730 bačenih udaraca, dok se Masvidal povezao na 176 šuteva od 637 bačenih.

„Definitivno sam osećao da sam prizemljio smislenije snimke“, rekao je Masvidal. „Kada sudije vide snimke, videće da su bili zavedeni.“

Nakon što je zvono zazvonilo za početak desete i poslednje runde, obojica su se upustili u napetu tri minuta akcije „od pete do pete“, a svaki borac je gledao da stekne prednost iznutra. Sa publikom na nogama, svaki borac je zadao čiste udarce do poslednjeg zvona, a Dijaz je zaradio glavom rezultatom 98-92, 97-93 i 95-95.

„Samo smo ušli unutra da ga provalimo“, reče Dijaz. „Dole sam da se borim sa najgledanijim bokserom kojeg mogu da nađem. Moj glavni cilj je da budem najbolji borac na svetu.“

U ko-glavnom takmičenju, Šejn Mozli junior (22-4, 12 KO) stavio je pečat na svoj status kandidata ubedljivom jednoglasnom odlukom pobedom nad bivšim dvostrukim svetskim šampionom Danijelom „Čudotvornim čovekom“ Džejkobsom (37-5, 30 KO) u njihovom okršaju u super srednjoj kategoriji u 10 rundi.

„Plan je bio da ga razdvojimo jer smo znali da će se umoriti“, kaže Mozli junior „Pokušavao sam da ga pritisnem u srednjim rundama, ali on je veteran i zna kako da prebrodi to.“

Sin Hola slavnih „Šećera“ Šejn Mozli, Mozli junior ostvario je najbolju pobedu u karijeri tako što je nadmudrila Džejkobsa sa 108 prema 83, zaradivši mu petu uzastopnu pobedu. Vraćajući se sa produženog otpuštanja, Džejkobs nije uspeo da drži protivnika potištenog od njega bilo kakvim svojim pretrpljenim prekršajem.

„Ponosan sam na sebe“, rekao je Mozli junior „Deni ima cigle u rukama, ali ja sam se samo držao plana igre i obavio posao.“

„On je definitivno bio najprometniji borac, ali sam mogao da vidim da svaki put kada sam ga pogodio dobrim šutem video sam da je bio zapanjen“, rekao je Džejkobs. „Jednostavno nisam uradio dovoljno da podignem ruku na kraju.“

Džejkobs je uložio veliki napor u poslednjoj rundi, zadavši mu najbolje udarce u borbi, ali ga je iznova i iznova dočekala povratna vatra odlučnog Mozlija. Na kraju obračuna, Mozli je pobedio rezultatom 100-90 i 99-92 dva puta.

„Osećao sam se kao da imam dobar način razmišljanja unutra, samo nisam bio 100% sa sve vreme van ringa“, kaže Džejkobs. „Težina je očigledno bila problem za mene i došao sam malo isceđen i dehidriran. Mogao sam da se suprotstavim lakoj opoziciji, ali ja sam pas i želeo sam da se suočim sa određenim kalibrom protivnika.“

U svom intervjuu posle borbe, Mozli je ponudio direktan izazov svetskom šampionu u srednjoj kategoriji Erislandy Lari.

„Želim Erislandy Laru“, reče Mozli junior „Ako slušaš, želim te. Idemo bejbi.“

Na platnom skoru je i Nejt Dijaz-saigrač Kris Avila (5-1) nastavio pobednički niz jednoglasnom odlukom oko MMA legende Entonija „Šoutime“ Petisa (1-1) u njihovoj lakoj atrakciji u teškoj kategoriji.

„Osećaj je bio sjajan, bilo je mnogo energije napolju u areni“, kaže Avila. „Ovo je bio veliki protivnik da se dođe do pobede. Zaista je dobar osećaj dobiti pobedu za moj tim i sve koji su me podržali“.

Na takmičenju napred-nazad obojica su se tokom većeg deo šest rundi angažovali u bliskim prostorijama, a Petis je imao neki rani uspeh sa svojim vođstvom levom udicom i kretanjem. Kako je borba odmičela, Avila je pronašao svoju distancu i uspeo je da dosledno sleti na Petisa dok je gradio svoju prednost na kartama.

„Znala sam šta treba da uradim“, rekla je Avila. „Dolazio sam da ga nadmudnem. Američki stoktonski borci znaju kako da uрu tamo i shvate.“

Suočavajući se sa bivšim UFC svetskim šampionom, trijumf Avile obeležio je petu uzastopnu pobedu u kvadratnom krugu za Stokton, rodom iz Kalifornije. Posle šest odigranih kola, sva trojica sudija videli su borbu u korist Avile rezultatom 59-55 dva puta i 58-56.

„Pokušavao sam da ga nadigram i kontrolišem domet, ali je dobro uskočio i borio se unutar klinča“, rekao je Petis. „To zapravo nije bio bokserski pogled. Ne udara jako, ali je imao dosta rezultata. Samo sam izgubio energiju i nisam mogao da održim tempo. Pokušavao sam da ga nokautiram.“

Otvarajući platu, lagani kandidat Devin Kušing (14-0, 10 KO) boksovao je svoj put do impresivne jednoglasne pobede i osvetio amaterski poraz protiv Manuela Koree (13-2, 8 KO) posle 10 rundi akcije. Konačni rezultat sudija bio je 80-72, 78-74 i 77-75.

„Sada sam odrastao čovek i disciplinovaniji sam mentalno nego kada smo se borili u amaterima“, rekao je Kušing. „On je težak takmičar i ume da šutira. To nije bila moja najbolja predstava, ali vratićemo se na tablu za crtanje i vratiti se na posao.“

Sautpaw Cushing je pokazao svoju boksersku sposobnost od samog početka, koristeći svoj udarac i pokret da otvori Correa odbranu, uključujući otok u Korejinog levog oka koji je počeo u trećem kolu. Korea je svoje trenutke imao kontra desnim rukama tokom razmena, ali je prečesto bio prebijen udarcem Kušinga.

„Očekivao sam tako tešku borbu od Manuela Koree“, rekao je Kušing. „Ima svoj dosije sa razlogom. Znao sam da жe biti teљka, gruba borba. Samo sam morao da ostanem fokusiran i kopam duboko.“

Korea je delovao frustrirano Kušingovog kretanja u petoj rundi, preklinjajući protivnika da se sastane sa njim usred ringa. Cushing je izgleda obavezao zahtev tokom šeste runde tesne četvrtine koju su dvojica sudija dala Koreji. Korea je završio borbu snažno, osvojivši dva od tri i sva tri finalna okvira prema dvojici sudija, ali je bio predaleko da bi nadoknadio.

„Osećao sam se dobro. To nije bila moja najbolja predstava, ali vratićemo se u teretanu“, rekao je Kušing. „Voleo bih da ostanem zauzetiji. Ovo je bio dug kamp i samo želim da ostanem aktivan do kraja ove godine.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.