Dvostruki ‘šampion u teškoj kategoriji’ nije branio sedam godina

Mahmoud Charr WBA heavyweight title 2024

Boks ima aktuelnog šampiona u teškoj kategoriji koga priznaje jedna od njenih organizacija koja nije odbranila titulu sedam godina.

Istupi, Mahmud Šar. Nemac poreklom iz Libana je u dva navrata bio u do sada nezabeleženom naletu držanja WBA „običnog“ pojasa, nikada ga u tom vremenskom roku nije stavljao na kocku. WBA je krunisala Šara 2017. godine, nastavljajući sekundarni trend titule koji polarizuje navijače i medije. Šar je preuzeo kaiš u novembru te godine. On je pobedio Aleksandra Ustinova jednoglasnom odlukom od dvanaest rundi u nemačkom predsedniku Oberhauzenu.

Podizanjem malo cenjene krune u Koenig Pilsener Areni, Šar se stavio u okvir značajnih izazova, kao što je obavezni izazivač za ‘super’ titulu u teškoj kategoriji.

Neverovatno, Šar može da osvoji ‘titulu’ i da je ne stavlja na kocku tri i po godine. A kada je pokušao, problemi sa Vizom sprečili su ga da se suoči sa Trevorom Brajanom 2021. Tužna činjenica je da Šar nije krasio prsten sve to vreme, a WBA nije uradila ništa sa kaišem. Titula mu nije porasla za tri godine i dva meseca.

Njegov prvi protivnik za titulu Ustinov takmičio se tri puta u međuvremenu dok je Šarova karijera bila u zastoju. Ovaj problem je nastao zbog predstojeće i naložene borbe protiv Brajana, njegovog tadašnjeg WBA obaveznog.

Šampion u teškoj kategoriji koji nikada nije branio pojas

Pre Brajanove naredbe 2019, Šar je razgovarao sa Fres Oquendo. Bivši kandidat koji je dobio sudski spor da se bori za WBA „regularni“ pojas uprkos tome što je bio van akcije od 2014. Pravne bitke su na kraju odnele Oquenda u doba njegove potere. I dok je borba mogla da se desi, ‘Veliko O’ je bilo prestaro.

Međutim, neverovatno – tokom svog tog haosa i birokratije, Oquendo se i dalje bori za obeštećenje za revanš sa Ruslanom Čagajevim koji se nikada nije pojavio. Zbog toga je WBA prešla na propis da Šar mora da se suoči sa Brajanom. Konačno, postignut je dogovor za 2020. godinu uprkos tome što je Oquendo prethodno osporavao i tu presudu. Don King je platio zalivanje očiju dva miliona dolara u panamskoj tašni da organizuje takmičenje.

Dok je bokserski svet zadržao dah da će Šar jednom za svagda staviti kaiš na kocku, pandemija je udarila i ponovo stavila pauzu. To je značilo da se Šar suočio sa realnom mogućnošću da ne može da se bori do kraja 2020. ili početka 2021. godine – potpunog trogodišnjeg odsustva i još mnogo toga od osvajanja titule.

Oquendo kletva proizašla iz Čagaevske borbe preneta je na Šara, držeći WBA „regularnu“ krunu van komisije. Na kraju je WBA oduzela Šaru kada mu je propala viza za okršaj sa Brajanom u Majamiju u januaru 2021.

Mahmud Šar se skinuo

Pošto Mahmud Šar nije mogao da nastupi na reviji u petak u Južnoj Floridi, Don King, Brajanov promoter, planirao je da nastavi sa promenama u zakazanom naslovu. Promoter Kuće slavnih zatražio je sekundarnu borbu za titulu WBA kategorije između Brajana i bivšeg WBC šampiona Bermana Stiverna u WBA peticiji.

Iako su svi znali da haićanski-kanadski profi bokser Stiverne neće predstavljati veliki izazov zbog toga što i sam godinama nije pobedio u borbi, WBA je odobrila. Brajan je osvojio pojas pre nego što ga je izgubio od Danijela Diboa samo nekoliko meseci kasnije. A ovde cela epizoda postaje još čudnija.

Pojas je trebalo da istekne kada se Duboa borio sa Oleksandrom Usykom. Borba je bila zakazana za avgust 2023. Pre prvog zvona, WBA je navela da će se posle toga pojaviti samo jedan šampion koji će rasteretiti sve koji se bave tim sportom.

Nered je trebalo da bude sređen jednom za svagda, što je dovelo do potpunog i zakasnelog rasformiranja pojasa. Međutim, to nije bio slučaj.

Usyk je pobedio Dubou putem prekida, a titula je nestala na nekoliko nedelja. U zapanjujućem preokretu, Šar se ponovo pojavio u septembru 2023. Dobio je pravni izazov protiv njegovog skidanja od strane WBA, koji je ostavio sve što se desilo između, od Brajana do Duboe do Usjka, zastarelo.

The History of the WBA Regular Title

Sekundarna vrhunska WBA kruna prvobitno je nastala 2011. godine kada su se Dejvid Hej i Vladimir Kličko prvi put borili za ‘super’ verziju. Aleksandar Povetkin je tada priznat kao devojački nosilac regularnog pojasa prilikom osvajanja upražnjenog meča za titulu.

Od Povetkina, WBA se suočila sa teškom bitkom ubeđujući bilo koga da je ‘regularna’ titula bonafide šampionat. Nema mnogo ljudi u ovom sportu.

Pretpostavljalo se da će WBA gurnuti ‘regularnog’ nosioca na eventualni sastanak sa ‘super’ šampionom, kao odskočna daska za glavnu Naslov. Međutim, otkako je Povetkin izgubio od Klička, a WBA proglasila ‘regularnim’ upražnjenim, šampiona nikada nisu naveli da veruje da će dobiti pun pogodak. To je postala samostalna titula.

Podela naknada za sankcionisanje teškaških napada unosna je za WBA. Ali dosledno ostavljanje šampiona na polici dve godine ili više nije način da se zaradi novac. Šar ga još nije branio još deset meseci, dokazujući da je kaišu potrebno izgnanstvo što je pre moguće.

Šarovi poslednji pokušaji odbrane od Kubrata Puleva su pogođeni povredom. Ovaj scenario znači da će Šar uskoro imati četrdeset godina i da i dalje poseduje titulu koju je prvi put osvojio 2017. godine.

Za samo četiri meseca, proći će punih sedam godina otkako je kaiš otišao na dohvat ruke.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.