Kolumna Maurisija Sulajmana: WBC akcije o bokserskom zdravlju

WBC President Mauricio Sulaiman talks Ryan Garcia

Sport pesnica je oduvek postojao, i tokom vekova se transformisao, ali realnost je da je uvek bio divlji, brutalan, praktično nehuman i gaji značajan rizik za takmičare. Postojala su osnovna pravila sporta, ali dugi niz godina nije bilo ničega što bi se odnosilo na fizički integritet učesnika, njihovu bezbednost i zdravlje.

Kada je moj tata prihvatio predsedništvo Svetskog bokserskog saveta, to je učinio uslovno za pokretanje revolucije i transformacije, sprovođenje bezbednosnih mera, izmene propisa i borbu protiv svih vrsta zloupotrebe vlasti i diskriminacije.

Godine 1978, počeo je istraživački proces sa UCLA bolnicom u Los Anđelesu. Milion dolara koje je WBC donirao za istraživanje efekata koje boks ima na mozak dalo je preliminarne rezultate koji su naveli vladu Sjedinjenih Država da donira još 50 miliona za nastavak ovih studija.

Konačni rezultat doveo je do primene protokola koji se danas koristi u svim urgentnim službama bolnica u svetu, lečenja povreda u oružanim snagama, kao i svih narednih akcija vezanih za to pitanje.

U boksu, ova otkrića navela su SBC da promeni mnoga pravila, uglavnom smanjujući borbe za Svetsko prvenstvo sa 15 na 12 rundi i vaga dan ranije, a ne baš na dan borbe, između ostalih.

Obavezne studije medicine sprovedene su za sve boksere od trenutka kada podnesu zahtev za dobijanje bokserske dozvole, godišnji ispiti za njeno obnavljanje, obavezni specifični ispiti za one koji se bore u borbama za Svetsko prvenstvo, ispite i ocene u nedelji borbe, danu vage, a pre ulaska u ring, kao i posle borbe.

Bokseri su hrabri ratnici, spremni da uđu u ring bez obzira na sve i upravo zbog toga obaveza da ih zaštite pada na upravna tela sporta i bokserske komisije u kojima se odvijaju borbe. Mi nalažemo da zaštitimo njihovo dobro biće. Svi možemo biti ponosni što smo zajedno spasili bezbroj života i poboljšali kvalitet života boraca posle njihovih godina provedenih u ringu. Toliko doktora, komesara i članova bokserske industrije strastveno je radilo na tome da boks iz godine u godinu bude bezbedniji.

WBC je organizovao tri Svetska medicinska kongresa i bezbroj regionalnih konferencija u mnogim zemljama širom sveta. Tu se sastaju specijalisti, gde su predstavljene prezentacije o opštim i specifičnim temama. Seminari se održavaju, informacije se dele, a studije slučaja i kontinuirani planovi rada rešeni su da nastave da istražuju, procenjuju i razgovaraju o prilagođavanju i usavršavanju pravila, sprovođenju protokola i kreiranju obrazovnih programa koji će obuhvatiti sve članove industrije. Federacije, komisije, doktori, treneri, promoteri, i naravno sami bokseri su sastavni deo ovoga.

Prošle nedelje, treći nacionalni medicinski kongres FECOMBOX-a održan je u Orizabi, Verakruz, Meksiko, u koordinaciji sa SBC- om. U njemu je učestvovalo 120 lekara iz cele Meksičke Republike. Ovaj sastanak je održan u Pueblo Mágico, i ostvario je jedan od najuspešnijih ishoda.

Razgovarano je o oblastima od velikog značaja, uključujući:

· Medicinske suspenzije, periodičnost, efikasna komunikacija između entiteta i njihove obavezne prirode

· Mentalno zdravlje u boksu

· Administracija medicinskih usluga pre, za vreme i posle kartica

· Obaveze promotera prilikom predstavljanja bokserskih karata

· Ishrana i hidratacija

· Povrede, posekotine, pažnja na situacije pored ringa

· Težina, težina i potpuna administracija.

Predstavljena je jedna od najvažnijih platformi za administraciju medicinskih informacija svakog borca. BOXMED, koji su razvili Conexión Fácil i njegov predsednik Andrew Kluger, je aplikacija koja se dobija mobilnim telefonom kreiranjem profila svih. Ovu platformu podržava jedinstveni sistem koji omogućava administratoru da bude podrška bokserskim komisijama, organizacijama, a uglavnom bokseru.

Prva stavka kojoj treba da prisustvujete u BOXMED-u je teška. Biće potrebno vreme, ali cilj je da svi bokseri zabeleže, putem videa na platformi, njihovu stvarnu težinu jednom mesečno, čime se prati da ne moraju previše da smršaju u odbrojavanju do borbe, kao i da prate njihovu težinu kako bi pokušali da im naprave savest od količine težine koja se stavlja kada nije zakazana borba.

Stručna svedočenja Gvadalupe Pintora, Rafaela „Bazuke“ Limona, i Tomaša Rojasa, svih bivših svetskih šampiona WBC-a, pružila su važne informacije i jasno foje osuo i potvrdio teme o kojima se razgovaralo.

Postupak u Kongresu biće dodatno razvijen kako bi poslužio kao plan rada za postizanje jednoobraznosti na nacionalnom nivou, a neke od tema biće preuzete na WBC konvenciju u Hamburgu, u Nemačkoj, kako bi medicinski komitet mogao da traži implementaciju širom sveta.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.