Why Oleksandr Usyk is ‘Pound-For-Pound No.1 now’

Lineal Heavyweight Champion King Usyk

Američki bokserski promoter Tom Štefler pohvalio je Oleksandru Usjka kao borca no.1, funtu za funtu, u odnosu na druge moderne velike boksere Naoju Inoue i Terensa Kroforda.

„Volim Usyk“, rekao je on za Super Sport ranije ovog meseca, prisećajući se kako je bilo gledati ga kako pobeđuje Tajsona Fjurija uživo u neprikosnovenom svetskom šampionatu u teškoj kategoriji 18. maja u Areni Kraljevine u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji. „Stvarno mislim da je on najbolji borac za funtu.“

Usik, bivši vladar u kruzer kategoriji, imao je 223,5 kilograma dan pre borbe i bio je fizički van veličine kada je u poređenju sa Fjurijem od 180 kg, koji je bio težak 262 kilograma.

Fjurijeva visina od 6 inča i prednost od 38,5 kilograma malo su bili važni u ringu pošto je Usyk u drugoj polovini borbe sa svojim bokserskim majstorstvom napravio Fjuriju značajne probleme sa svojom snagom i preciznošću u devetoj rundi. 170 udaraca koje je Usyk prizemljio do kraja borbe bili su, prema podacima Compubox-a poslati Svetskim bokserskim vestima, „najviše od strane Furijevog protivnika“ ikada, uključujući Ota Volina, koji je prizemljio 127, u njihovom okršaju 2019.

Loeffler poznaje Usyka godinama, pošto je radio zajedno sa svojim predstavnikom Aleksanderom Krasjukom kako bi dobio Usyka na HBO-u u SAD za borbe protiv Thabiso Mchunua 2016. i Majkla Hantera 2017. godine, otprilike u isto vreme kada se Loefflerov bokser u vreme Kada se Genadij Golovkin borio na platformi. Pored toga, započeo je K2 Promocije sa braćom Kličko, a Krasjuk vodi sestrinske kompanije K2 Ukrajina.

Loeffler je još uvek u rutinskom kontaktu sa braćom Kličko, i ponovo se sastao sa svojim prijateljem Wladimirom dok je bio pored ringa za usyk-Fury šou u Rijadu. „Nije bio na bokserskom događaju otkako se penzionisao.

„Prirodno, sada kada se u njegovoj zemlji dešava rat, on nema slobodu da zaista dođe i ode kao nekada. Dakle, kada izađe iz Ukrajine, to mora da bude sa određenim razlogom.

„Wladimir je bio srećan što je tamo i što ga je podržao“, dodao je bokserski rukovodilac. „Bilo je lepo videti da je Wladimir dobio ljubav i naklonost navijača. Bila je to ogromna noć u koju sam bio deo.“

Usyk je br.1 iznad Crawforda i Inoue, rekao je Loeffler

Kao neprikosnoveni svetski šampion u teškoj kategoriji, bivši neprikosnoveni šampion u kruzer kategoriji i osvajač zlatne olimpijske medalje 2012.

Ali on ne stoji sam kada je reč o sportistima koji izvođuju izvanredne generacijske podvige, pošto mu se vešti američki super velter kategorija Terens Kroford, i gromoglasni japanski udarač Naoja Inoue, pridružuju u jednom od aktuelnih narativa ovog sporta u vezi sa jednim jednostavnim, a opet nekako komplikovanim pitanjem — samo ko je br.1 u borbi?

„Veoma poštujem Terensa Kroforda“, rekao je Štefler. „(On) je jedan od mojih omiljenih boraca. I znate da smo imali Inoue u našoj HBO emisiji — Superfli — koji je debitovao u SAD. Tako da sam stvarno upoznata sa njim, i cenim ga.

„Usyk ima kompletno telo rada, i samo mislim da je ono što je postigao legendarno — ujedinjenje divizije kruzera i odlazak u tešku kategoriju. Mnogi ljudi idu na časove težine, ali za njega da ode gore i bori se sa momcima koji su bukvalno 40 kilograma teži od njega — to je, po meni, izuzetan podvig koji ga izdvaja od nekih drugih kilograma momaka koji su trenutno tamo negde.“

Svetske bokserske vesti smatraju Usyka funtom br.1, po našoj rang listi top-50, sa Inoue i Crawfordom na drugom i trećem mestu.

Loeffler je nastavio: „Druga stvar u vezi njegovog prelaska u tešku kategoriju i borbe sa ovim momcima mnogo većim od njega je da su i oni u najboljim godinama. Džošua je bio u najboljim godinama protiv Usyka, Fury je u najboljim godinama, a Usyk pobeđuje ove momke.

„Usyk nikada nije imao luksuz da bira kada će da napreduje. I dva puta je zbacio Entonija Džošuu. Usyk je znao da želi da bude šampion u teškoj kategoriji. Pretukao je Džošuu, podigao tri pojasa, a onda ga ponovo pretukao. Onda prebio Furija zbog neprikosnovene krune.

„Dakle, to je ono što ga izdvaja, pored toga što je osvajač zlatne olimpijske medalje, što je ogromno. Nemate uvek sjajan prelazak sa amatera na profesionalce, a Usyk ima veoma efektan stil za amatere.

„Sa Usykom“, rekao je Štefler, „zaista ne postoji ništa što nije osvojio.“

Poraz Fjurijeve podeljene odluke bio je prvi deo dvodelne borbene serije, a druga borba u Usjku rezervisana je za 21. decembar u Rijadu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.