‘Nestabilan, nasilan’ Deontay Wilder se otrgao kontroli nakon gubitka

Deontay Wilder vs Tyson Fury

Borbeni teškaš Deontay Wilder optužen je da je prvi poraz nokautom protiv Tajsona Fjurija na svojoj porodici od strane verenice Teli Svift.

Vajlder je izgubio u sedam brutalnih rundi protiv Fjurija na MGM Grandu u Las Vegasu 20. februara 2020. godine. Izgubivši neporaženi rekord, Fjuri je pretekao protivnika sa stuba na postavu kao Vajldeov ugao i sudija je zaustavio borbu protiv njegovih želja.

Tokom posledica, Vajlder je krenuo u kampanju da umaže pobedu tvrdeći da je Fjuri koristio napunjene rukavice i varao svoj put do pobede. Te tvrdnje nikada nisu dokazane istinitim. Dok se Vajlder upuštao u medijsku ofanzivu kako bi izbrisao sećanje na nokaut, mučio se iza zatvorenih vrata sa svojim mentalnim zdravljem, kaže Svift.

Manekenka i majka jednog od Vajlderove dece podnela je privremenu zabranu prilaska (TRO) protiv boksera dok je putovao u Saudijsku Arabiju kako bi se suočio sa Žilei Džang. Svift je živela odvojeno od Vajldera sa njihovom ćerkom ali se i dalje osećala ugušenom od strane Vajldera, za koga tvrdi da ju je špijunirao.

Slikajući Vajlderovo ponašanje dok se borio da se pomiri sa porazom, Svift je iznela svoja iskustva u TRO.

„(Deontay je svoj bes (od gubitka) iskalio na mene i našu porodicu. Zamolio sam ga da ide na terapiju, ali je odbio da pokuša da dobije pomoć“, objasnio je Swft. „U tom trenutku se borio da dobije borbe koje bi mogle da mu unaprede karijeru, a bio je emotivno nestabilan. Plakao bi i vikao često u našem domu.“

Svift je dodao da se Vajlder pogoršao posle još jednog poraza od Džozefa Parkera u decembru. Ona je izjavila: „Deontay me je emotivno zlostavljao više nego bilo kada u prošlosti. Patio sam u tišini uprkos tome što je Deontay postajao sve agresivniji i kontrolisaniji. Nisam želeo da iskusi bilo kakve dalje borbe za mentalno zdravlje.“

Nastavila je: „Deontay je nepredvidiv. Potrebna mi je zabrana nasilja u porodici protiv Deontaja zato što njegovi postupci ovekovečuju ciklus nasilja u porodici gde me kontroliše, bez obzira da li sam sa njim u jednom od naših domova.“

U međuvremenu, dok Vajlder razmišlja o kraju svoje karijere posle prebijanja Žanga u petoj rundi 1.

Njih dvojica su se razišli kada je Vajlder postao WBC šampion posle pobede nad Bermanom Stivernom. Savetnik Al Hejmon pokrenuo je sopstvenu promotivnu kompaniju Premier Boxing Champions, negirajući potrebu da bude u vezi sa drugim promoterom. Hejmon je oduzeo svakog od svojih boraca unapređenjima Zlatnog dečaka, koji su bili primorani da počnu ponovo.

Uprkos tome što devet godina nije bio u vezi sa Vajlderom, De La Hoja je objavio video u kojem obaveštava „Bronzanog bombardera“ da ne izlazi na svoje vreme pre nego što objavi konačnu objavu u karijeri.

„Hteo sam da pričamo o Deontay Wilderu. Nokautiran je, ali nema potrebe da ga udaramo. Nema potrebe da kažete da treba da se povučete“, rekao je De La Hoja.

„Deontay Wilder će doneti odluku da li želi da se povuče ili ne. Moraš da odaš poštovanje čoveku, i moraš da poštuješ njegovu odluku. Moje razmišljanje iza toga je da nikada ne treba reći borcu da se povuče; To je lična odluka. To je odluka koju samo borac moћe da donese jer je ovo naљ ћivot, naљa ljubav i naљa strast.

„Dakle, Deontay, šta god da uradiš šta god odlučiš, ne uzimaj svoje vreme. Idite na odmor sa svojom prelepom porodicom, a kada donesete odluku, sami ćete doneti pravu u srcu.

„To je veoma lična odluka. Ovo je tvoj ћivot, zato ne uzimaj svoje vreme, brate. Volimo vas, a vi ste bili uzbudljivi za gledanje svih ovih godina“, zaključio je on.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.