Legendarna nemačka staza mogla bi da se vrati od 2019. godine

„Zeleni pakao“ se vraća u kalendar Formule 1

> 08:20

Legendarna nemačka staza Nirburgring mogla bi da se vrati u kalendar Formule 1 od 2019. godine. Čelnici staze u blizini Nirnberga pregovaraju sa vlasnicima F1 koju su napustili 2013. godine zbog finansijskih problema i promene vlasništva. Međutim, dolaskom Mirka Markforta na mesto izvršnog direktora u martu 2016, Nirburgring se fokusirao na povratak u "najbrži cirkus" na svetu.

Novi vlasnici F1, američka kompanija Liberti medija (Liberty Media) trudi se da Evropa ostane kičma takmičenja, a jedan od koraka u tom smeru je i povratak Velike nagrade Francuske od ove godine.  Posle jednogodišnje pauze vraća se i Velika nagrada Nemačke na Hokenhajmu, a za godinu dana bi mogao da mu se priključi i popularni "Zeleni pakao". Markfort je na kraju prošle sezone na Velikoj nagradi Abu Dabija razgovarao sa direktorom F1 Čejsom Kerijem, pa se očekuje da tokom 2018. nastave sa pregovorima.

- Izuzetno bismo cenili povratak F1 na Nirburgring od 2019. Ovo će biti moguće samo ako zadržimo razumne ekonomske uslove. Mogu da potvrdim da je bilo razgovora sa vlasnicima F1 - rekao je Markfort.

Nirburgring je bio domaćin 40 trka F1 od debija 1951. godine. Međutim, imaće žestoku konkurenciju s obzirom da je u septembru koremcijalni direktor F1 Šon Breč otkrio da takmičenje ima ponude čak 40 zainteresovanih potencijalnih domaćina trka. Veruje se da je prioritet Liberti medije domovina, Sjedinjene Američke Države, a u igri su Las Vegas, Njujork ili Majami.