Četvrto mesto Južne Koreje iz 2002. godine ostaje najveći azijski uspeh?

> 14:29

Četrnaesti dan meseca juna je predviđen za otvaranje najvećeg sportskog događaja na planeti a to je svakako Svetsko prvenstvo u fudbalu. Čast da svojom utakmicom otvore takmičenje imaju domaćin Rusija i jedan od azijskih predstavnika Saudijska Arabija.

Aziju kao i na prošlim takmičenjima predstavlja 5 selekcija a to su, osim pomenute Saudijske Arabije, Japan, Južna Koreja, Iran i Australija. Australija, iako geografski i ne pripada azijskom kontinentu, takmiči se pod okriljem Azije i na taj način već drugo prvenstvo zaredom predstavlja ovaj kontinent.

U dosadašnjoj istoriji svetskih prvenstava niti jedna od azijskih reprezentacija nije uspela osvojiti šampionat, a veoma male su šanse da će neka od nabrojanih to uraditi u Rusiji. Sasvim sigurno da je reprezentacija Japana najveći azijski adut za veliki plasman. Oni se takmiče u grupi H koja je popriličino izjednačena i u kojoj se još nalaze selekcije Poljske, Kolumbije i Senegala. Drugi adut je selekcija Australije koju žreb nije nimalo mazio te im je dodelio jednog od najvećih favorita SP 2018 na kladionicama- selekciju Francuske, kao i neugodne selekcije Danske i Perua.

Reprezentacija Južne Koreje koja ima i najbolji rezultat sa Svetskih prvenstava iz 2002. godine, a to je 4. plasman, kada su bili i domaćini zajedno sa Japanom. U grupi su sa braniocem titule Nemačkom, kao i selekcijama Švedske i Meksika tako da će plasman u drugi krug biti veliki uspeh.

Za selekcije Irana i Saudijske Arabije će svaki osvojeni bod na prvenstvu biti veliki uspeh kada uzmemo u obzir kvalitet samih protivnika s kojima su u grupi ali i manjak svetski kvalitetnh igrača u ovim selekcijama. Ovo se posebno odnosi na selekciju Irana kojima su protivnici svetski prvaci iz 2010-te selekcija Španije, Portugal predvođen najboljim svetskim igračem Kristijanom Ronaldom, te selekcija Maroka. Saudijska Arabija osim utakmice sa otvaranja sa domaćinom Rusijom će igrati i protiv Urugvaja i Egipta.

Hoće li rezultat Južne Koreje iz 2002. godine i visoko 4. mesto ostati najveći uspeh neke azijske reprezentacije ili će neka od ovih 5 selekcija napraviti veliku senzaciju te napraviti još bolji rezultat, ostaje da vidimo.