Holanđanin Dik Advokat ima 66 godina. Rođen je u Hagu. Igračku karijeru proveo je uglavnom u holandskim klubovima ali je ime u svetu fudbala afirmisao kao trener. O novom selektoru govorio je njegov

UPOZNAJTE DIKA ADVOKATA: Čovek koji želi da ga Srbija pamti!

> 16:16

Vodio je Harlem, PSV iz Ajndhovena, škotski Rendžers, Borusiju iz Menhegladnaha, ruski Zenit, da bi opet seo na klupu PSV-a, potom i AZ Alkmara. Ima i zavidnu biografiju kada je reč o reprezentacijama. U dva navrata je bio asistent u holandskoj selekciji, potom je samostalno vodio "lale" (takođe u dva navrata), a bio je i selektor reprezentacija Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Belgije i Rusije.


Najviše uspeha imao je kao trener klubova. Sa PSV-om je bio prvak Holandije, isti uspeh imao je sa škotskim Rendžersom (dva puta) i ruskim Zenitom, sa kojim je osvojio i Kup UEFA i Superkup Evrope.

Za mišljenje o ovom stručnjaku, koji će biti novi selektor reprezentacije Srbije sa zadatkom da odvede "orlove" na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine Željka Petrovića, nekadašnji jugoslovenskog reprezentativac, koji dugo godina radi u Holandiji dao je izjavu za mondo.

"Dik Advokat je top trener i to što je pristao da vodi Srbiju, iako je imao finansijski boljih ponuda, govori u prilog kvalifikaciji da je doneta odlična odluka. Da li će srpska reprezentacija ostvariti rezultate koji se očekuju, zavisi već od mnogo faktora. Što se tiče selektora, tvrdim da je ta karika žestoko jaka“, kaže Petrović na početku razgovora za MONDO.

Holandski trener, smatra njegov nekadašnji fudbaler iz vremena kada je vodio PSV Ajndhoven, pristao je na poziv FSS pre svega zbog toga što je prepoznao "dobar štof“.

"Diku je ostalo još, možda, gtri, četiri godine do penzije. Materijalni momenat mu sigurno nije bio ključni da prihvati ponudu FSS, jer da jeste, otišao bi u Južnoafričku Republiku ili Saudijsku Arabiju za mnogo veće pare. Privukao ga je igrački potencijal, koji Srbija svakako ima, a to je najbolji razlog koji može da motiviše trenera", rekao je Petrović.

Jedan od najboljih crnogorskih fudbalera svih vremena, imao je i poruku za sve ljude koji žele dobro srpskom fudbalu vezano za izbor Dika Advokata za selektora.

"Odluka je doneta. Sada nema natrag i potrebna je maksimalna podrška. Svi moraju da znaju da na klupu 'orlova' dolazi mnogo dobar čovek, trener koji želi da napravi nešto što će se pamtiti. U tom smislu treba da dobije podršku svih koji žele dobro srpskom fudbalu. Nema prostora za klubaštvo i kritike koje imaju u pozadini lične interese", prokomentarisao je Petrović.

 

Izvor: MONDO