Evropska kuća fudbala favorizuje najjače lige na starom kontinentu

UEFA i zvanično usvojila promene u evropskim kupovima, šampionu Srbije put do LŠ još teži

> 19:06

Evropska fudbalska unija (UEFA) potvrdila je danas da će od naredne sezone biti izmena u formatu Lige šampiona i Lige Evropa, po kojima će srpski klubovi znatno teže moći da izbore plasman u najjače evropsko takmičenje.

A šta o svemu u Superligi kaže predsednik Zajednice

U naredne četiri godine u Ligu šampiona će se direktno plasirati 26 klubova. Direktan plasman obezbediće po četiri ekipe iz Engleske, Španije, Nemačke i Italije, po dva iz Francuske i Rusije, a po jedan iz Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske, uz aktuelnog šampiona takmičenja i šampiona Lige Evropa. Ukoliko je šampion Lige šampiona plasman izborio i kroz domaće prvenstvo, mesto će pripasti prvaku 11. lige po snazi u Evropi, što je Češka.

S druge strane, ukoliko je prvak Lige Evropa izborio plasman u Ligu šampiona kroz domaće prvenstvo, mesto u najjačem evropskom takmičenju pripašće trećeplasiranoj ekipi iz francuske lige. Ostalih šest ekipa plasman u Ligu šampiona izboriće kroz kvalifikacije, a u najjačem evropskom takmčenju će, kao i do sada, moći da učestvuje najviše pet klubova iz jedne zemlje.

UEFA je navela i velike promene u sistemu kvalifikacija za oba takmičenja, koje će od sada imati i šampionsku i ligašku stazu kvalifikacija. Šampion Srbije će kvalifikacije za Ligu šampiona početi u prvom od četiri kola kvalifikacija, a ukoliko ne uspe da obezbedi plasman u najjače takmičenje, moći će da nastavi borbu za ulazak u Ligu Evrope, bez obzira u kom kolu bude poražen.

U Ligu Evrope će direktan plasman obezbediti 17 klubova. Po dva predstavnika na osnovu plasmana u nacionalnim prvenstvima imaće Španija, Nemačka, Engleska, Italija i Francuska, dok će po jednog imati Rusija, Portugal, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka i Švajcarska.

Pored 17 klubova na direktan plasman u grupnu fazu Lige Evropa će izboriti i eliminisani u trećem kolu i plej-of fazi ligaške staze kvalifikacija za Ligu šampiona, odnosno eliminisani u plej-of fazi šampionske staze kvalifikacija za Ligu šampiona.

Šampionskom stazom kvalifikacija za LE plasman će izboriti osam ekipa, dok će kroz ligašku plasman u najmasovnije takmičenje pod okriljem UEFA obezbediti 13 klubova.

Superliga Srbije zauzima 28. mesto po jačini u Evropi, a u kvalifikacijama za Ligu šampiona imaće jednog predstavnika, dok će u kvalifikacijama za LE učestvovati tri ekipe.

Nova sezona počeće 26. juna kada su na programu utakmice prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, dok se dva dana kasnije igraju utakmice u preliminarnoj rundi Lige Evrope.

JOŠ SPORTA: 

UEFA proteruje Spartak iz Evrope  

Nastavlja se... Novo saopštenje i Voždovac stao uz Zemun  

ITF i zvanično potvrdio - Pike sponzoriše novo takmičenje u tenisu  

"Koponen je talac u Barseloni"