- Ne mogu da dočekam da nastupam za Srbiju na najvećim takmičenjima, širom sveta - rekao je Vjačanin, bivši ruski reprezentativac koji iz Pekinga ima bronze sa 100 i 200 metara leđno.

ŽELI U SRBIJU: Arkadij Vjačanin, svetski rekorder, dobija naš pasoš!

> 11:28

Plivački savez Srbije pokrenuo je proceduru da Arkadij Vjačanin, nekadašnji ruski reprezentativac u plivanju, dobije srpsko državljanstvo. Predmet je uz pomoć ministra omladine i sporta Vanje Udovičića poslat na rešavanje po hitnom postupku.

- Uvereni smo da će Vjačaninovi rezultati predstavljati značajno poboljšanje naših reprezentativnih performansi. Naročito će dragoceno biti njegovo učešće u mešovitoj štafeti uz Velimira Stjepanovića, Ivana Lenđera i Čabu Silađija koje bi nas približilo osvajanju medalje na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu, a time bismo ostvarili značajan uspeh za srpski sport u celini - navodi se u saopštenju Plivačkog saveza Srbije.

Arkadij ima 30 godina i već skoro dve godine ne nastupa za Rusiju. Na Igrama u Pekingu je osvojio bronzane medalje na 100 i 200 metara leđno, dok je godinu dana kasnije postao svetski rekorder u malim bazenima na 200 metara. Drži i aktuelne ruske državne rekorde na 100 i 200 metara u velikim bazenima, a ovaj drugi je ujedno i važeći evropski rekord.

- Srbija je jedna od država kojima sam uputio svoje pismo, a oni su bili vrlo kooperativni i voljni da najbrže moguće reše pitanje oko mog državljanstva. A moram da dodam da me sve to jako raduje i da ne mogu da dočekam da nastupam za Srbiju na najvećim takmičenjima, širom sveta - rekao je Vjačanin.

Izvor: swimswam.com